Listek iz zabojčka 39

Po trudapolnem delovniku je Oddelek pripravil že listek in sploh vse o pesticidih in sploh vsem takem resnem, pa dobi Oddelek za zagotavljenje primernih količin (zelenjave in sadja op.av.) sporočilo, ki ga ne moremo spregledati:
Dani: Breskvi so pegaste, skrlup tu je.ene so male…določi ceno.kulturno:)
ZZ: Jajej, zakaj tega nisi prej povedal? Al jih daš/damo po pol cene?
Dani: jej, ah…ene so prave manekenke…daj po pol cene. Jeah.
Čisto tako to izgleda. Ker v tokratnih zabojčkih niso vse breskve od Danija in ostale plačamo po osnovni ceni, so tokrat vse breskve cenejše za 40%.

Kljub skrbnemu razgovoru ob pripravi cenika za prihajajoči teden, ko se z vsemi kmeti pogovorimo, kaj imajo, koliko imajo, kako kaže za prihodnji teden in kako naprej, kakšne kakovosti so pridelke in kaj vse nas še lahko doleti (prezgodnje cvetenje, plesni, male žuželke in veliki glodalci, da naštejemo le nekatere nadloge), se zgodi tako presenečenje kot so tokratne breskve, presenečenje za kmeta, za nas in za vas! Trudimo se, da bi jih bilo čim manj, če pa se že zgodijo, naredimo prav vse, da niste vi razočarani.

Frtalja z jajci
To jajčno – zelenjavno omleto lahko pripravimo iz marsičesa, najpogosteje iz koromača, melise, mete, timijana, drobnjaka, špinače, blitve, mladih kopriv…
6 jajc, 6 žlic ovsenih kosmičev, namočenih v mleku, 80 g naribanega trdega sira (parmezan, nanoški), gomolj koromača, narezan na trakce, sol, dve žlici oljčnega olja, poper po okusu
Sestavine zmešamo, na oljčnem olju na obeh straneh opečemo omlete in jih še tople postrežemo. Frtaljo lahko pripravimo tudi samo z zelenjem in jajci, opečemo kot praženec, jo za serviranje pokapamo z bučnim oljem ali ji dodamo kislo smetano…

Stročji fižol z gobami
0,5 kg stročjega fižola, ¼ kg svežih šampinjonov (ali bolj divjih gob), žlica olivnega olja, žlica masla, strok česna, sol, poper,  0,5 žlice limoninega soka, 4 koščki masla
Očistimo gobe in stročji fižol. Tega kuhamo vsaj 10 minut oz. dokler ni kuhan, a čvrst. Gobe očistimo, na hitro operemo in narežemo na debelejše lističe. Česen olupimo in nasekljamo.V veliki ponvi na zmerni temperaturi segrejemo polovico količine olja in masla. Dodamo gobe in česen in med mešanjem 5 minut pražimo. Gobe in česen preložimo na krožnik. V isti ponvi segrejemo preostalo maslo in olje. Dodamo stročji fižol, solimo in popramo. Med občasnim mešanjem ga pražimo približno 5 minut. Primešamo gobe, dodamo še limonin sok ter dobro premešamo. Razdelimo na krožnike, okrasimo s koščki masla in postrežemo.

Od kje je kaj v tem tednu:  Fras, Ankaran: bučke, žižole; Kovačič, Ljutomer: muškatna bučka, dolgolistni radič. Studen, Obrije: krompir, peteršilj, česen, bazilika, špinača, zelje. Retar, Gozd Reka:  blitva, čebula, velike bučke, krompir, kifeljčar, slive; Magdič, Ljutomer:  grozdje belo  Miš, Dob, jabolka Redfree, Sansa. Jarc, Horjul:  radič, buča maslena, paprika zelena in rumena, stročji fižol, štrucar, peteršilj; Vrbnjak, Kuršinci: kumare, bučke, peteršilj, muškatna buča, endivija; Zakrajšek, Bloke: rdeča pesa, korenje, koleraba. Kersnik, Lukovica: zelena, korenje, hokaido, slive. Krišelj, Hotemaže: koromač, paradižnik, jajčevec, češnjevec.

Jesen je tu. Kakorkoli lepo sije sonce, jesen je prišla in poletni pridelki se poslavljajo. Bučke iščemo z z lučjo pri belem dnevu po celi Slovenija, pa jih ni več veliko.  Imamo še paradižnike; dokler jih ne pojemo, jih bo imel še Fras, pa tudi Krišelj iz Hotemaž (ki pa ni ob morju, ima pa rastlinjak). Nasploh je rastlinjak verjetno nuja za kmete, če želi doseči vsaj nekaj predvidljivosti pri pridelavi. Tudi ob silnem dežju lahko kmetuje, zaliva ravno prav, ponoči brani pridelke pred hladom in roso, ki nosi bolezni, v hladnih jesenskih dneh se rastlinjak prav lepo segreje. Zabojčkarji verjamemo, da so rastlinjaki pomembno orodje, ki omogočijo, da so zabojčki spomladi prej in jeseni dlje polni slovenske zelenjave. Kar verjetno odtehta to, da paradižnik gleda sonce skozi folijo.

Eko zadruga z.o.o. (ki ni konkurenca živalskemu vrtu) je uspešno začela novo šolsko leto. Veseli smo, da v boljših slovenskih šolah že jedo ekološke hruške, slive in tudi zelenjavo, ki jo goje isti kmetje, katerih pridelke dajemo tudi v zabojčke. Če poznate boljšo šolo, vrtec ali pa restavracijo, kjer bi radi videli boljšo hrano, priporočite Eko zadrugo!
Zabojčkova Shramba polno obratuje. Trudimo se, da bi bila vedno čimbolj polna pa da bi res vedno našli v njej vsaj nekaj za pod zob, za lahko ali malce težje kosilo ali večerjo.

Ste našli gnil sadež v zabojčku? Če nam tega ne boste povedali, mi tega ne bomo vedeli in lahko se zgodi, da ga boste v prihodnjem zabojčku spet (ker bomo mi zadovoljno verjeli, kako dobri smo) in potem ne boste več naročili in mi bomo mislili, kaj se je zgodilo, da vi ne naročite, mi smo pa tako dobri.
Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik), tudi gotovine se ne branimo. Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas,  vse nam povejte:
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396