Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 4 (2013)

Zabojčkarji si belimo glavo predvsem s tremi rečmi: s kakovostjo dostavljenega, s kakovostjo dostavljenega in, ne, tretja ni kakovost dostavljenega, ampak dostava sama. Naš ideal je namreč, da bi vedno dobili res kakovostna živila (to že veste) in da bi dobili svoj zabojček vedno ob istem času (pa da bi vam ga pripeljal isti voznik, to bi pa bil sploh že nadstandard). Žal še nismo tam (Andrej O. je dolgo nazaj rekel: so izgovori in so rezultati).

Za okolje in za denarnice vseh nas je pomembno, da vsak zabojček naredi čim manj kilometrov. Tako vsak teden izdelamo tak načrt poti, da vsak voznik na svoji poti dostavi čim več zabojčkov, – a ne preveč, tako da tudi zadnji dobite svoje še pravočasno. Število naročil se spreminja iz tedna v teden, odvisno od praznikov, vremena, naše ponudbe, vašega zadovoljstva z zabojčki v tednu n-1, števila naročil prav istemu tednu in ko-bi-vedeli-vsega-bi-nam-bilo-laže. In če je med prazniki 200 zabojčkov, takoj po praznikih pa 290, je jasno, da tako prvič potrebujemo manj voznikov kot drugič. In že smo tu, enkrat imamo tri, drugič pa štiri voznike. Enkrat prvi voznik lahko zvozi vse zabojčke v Šiški in v Centru, drugič jih pa toliko, da to z velikim trudom naredita dva. In v prvem primeru nekdo, ki živi na robu Centra, dobi zabojček sredi dneva – potem ko v Šiški zvozimo že vse zabojčke. Ko pa je več zabojčkov, ga pa dobi že malce čez osmo, ker ga voznik, ki vozi v tistem tednu izključno Center, dostavi kot prvega.

Ko bi bilo število zabojčkov vsak teden enako, jih bi lahko vsak teden na enak način razvozili. Zato so nam še posebej dragocena redna naročila, tako so četrtki manj presenetljivi za vas in nas (in seveda zato, da se vi navadite na polne hladilnike dobre zelenjave in sadja tako močno, da si brez zabojčka že kar težko predstavljate dobro življenje). (Sestavek dobesedno prepisan iz še neizdane knjige: Bolje nas poznate, bolje nas razumete.)

Indijsko zelje v Zelenih zabojčkih (za zimsko ogrevanje)
Sestavine: na k
ocke narezan krompir, 2 žlici rastlinskega olja (ali gheeja), glava zelja, narezanega na drobno, žlica gorčičnih semen, žlička mletega koriandra, 1/2 žličke kurkume, ščep kajenske paprike, žlička soli
Krompir, ki smo ga olupili in narezali na kocke, kuhamo na sopari približno 10 minut, da že postaja mehak, a še ni povsem. Postavimo ga na stran. V ponvi segrejemo olje, na njem prepražimo gorčična semena (dokler ne začnejo pokati in skakati v zrak), dodamo še ostale začimbe in jih pražimo še približno dve minuti. Nato dodamo na tanko narezano zelje in kuhamo, dokler se ne zmehča. Na koncu dodamo še delno skuhan krompir (ki smo ga prej dali na stran), posolimo in kuhamo še pet minut, da je krompir mehak. Jed naj bi bila precej suha, zato vode načeloma ne dodajamo. Ponudimo k rižu ali leči.

 S katerih smučišč: Fras, Ankaran – brokoli, radič Verona. Nared, Kožljek – črna redkev, rumeno korenje, repa. Retar, Gozd Reka – čebula, česen Studen, Obrije – radič Verona, kislo zelje, kisla repa, krompir. Kastelic, Mirna Peč – Topaz (še nekaj zadnjih, nekaj jih je pa že avstrijskih), Goldrush. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Majda Temnik – kalčki, v tem tednu veeeeliko kalčkov, Vrbnjak, Kuršinci – zelje, repa. Kmetija Radikon – koleraba. Malo že diši po pomladi, februar je že blizu!

Sreča se razliva čez rob zelenega zabojčka (do naše dopisnice MM)
Mojca navduši Vesno za zabojčke (lansko leto). Vesna v naši nagradni igri dobi brezplačen zabojček (pretekli teden). Mojco Vesna povabi na ZZ večerjo. Vedeli smo, izplača se priporočati zabojčke! Mojci in Vesni (in vsem, ki bodo zraven) želimo dober tek, vam pa, da jih boste lahko z veseljem čim večkrat priporočili!

Kdo suši kožo in zakaj
V nedeljskih Svežih novicah Oddelek za marketing ni pravilno interpretiral procesa odvajanja vlade, ah, vlage, s kože , kar je med pismi bralcev sprožilo val ogorčenja. Če ste fizičarka, kozmetičarka ali pa čisto navaden uporabnik izdelkov kozmetične industrije, mogoče celo nič od tega in bi le radi ponovili osnove Dinamike tekočin ali Prenos toplote, vse o tem si lahko preberete na naši facebook strani (resen medij za resne članke).

Samohvala se v zabojčku valja
vsak ponedeljek zvečer čisto od blizu gledamo v zaslone vseh mogočih naprav in čakamo, kje se bo ob 22h ustavil zabojčkometer. Lahko imamo veliko oboževalcev na FB strani, lahko imamo veliko obiskov naše spletne strani, lahko celo dobimo pohvale v naš predal, lahko dobimo torte na naš sedež, vsi ti izrazi zadovoljstva so zeeelo dobrodošli. Če pa želite, da bomo še naprej vozili zabojčke, je najboljši vzvod ta, da jih naročite – in ob tem bi se vam radi prav posebno zahvalili, da ste ga naročili v tem tednu. Radi bi se zahvalili tudi tistim, ki ste ga naročili teden ali dva nazaj. Povprečje zadnjih treh tednov je 280 zabojčkov, kar nam daje še več veselja do dela (in kar je blizu 300, kar se nam zdi prava številka za ta čas in za preživetje).

Brokoli brokoli brokoli Pernati brokoli, kot ste ga dobili, ima veliko perja, listov, zelenja in le majhne glavice. V listih je ravno toliko, mogoče celo nekoliko več, zdravih vsebin kot v glavicah. Zato toplo priporočamo, da ga uporabite prav celega. Na naši strani lahko najdete recept iz preteklega tedna.

Saga Korenčku. Korenček zaleten od zadaj. Korenček popravljen. Korenček tako rekoč neuničljiv, naj bo za vedno vedno tako.

Čeprav vam gotovo ni dolgčas, obiščite nas:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396

Od 3. do 16. avgusta smo na počitnicah!

Naročite lahko seveda tudi v tem času, veseli bomo, a vaš zabojček bomo dostavili po 16. avgustu.

V drugi polovici avgusta se vrnemo in potem bomo spet z vami, že dvanajsto leto!