Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 40

Fino je, da imamo te listke v zabojčkih, ampak včasih čutimo, da so čisto premalo. Da bi morali oddajati televizijo, imeti fotografije, filme, vonjofijo, vse to, ker vsega veselja, dobre volje, občutkov, ki jo doživljamo ob zabojčkanju, z besedami ne znamo prenesti.
Ta teden smo obiskali nekaj naših kmetov na Blokah, takih, s katerimi delamo že res dolgo, a bolj po malo (kot so Premrujevi na Glini), Naredove na Kožljeku, s katerimi delamo še kar dolgo in kar intenzivno ter Zakrajškove na Lepem vrhu, s katerimi smo dobro začeli in bomo gotovo še dolgo in dobro delali.
In pri vseh, to je tisti lepi del, pri vseh se počutimo kot doma. In če se usedeš, da boš kakšno rekel, prej kot po dveh urah ne vstaneš, če greš po njivah, dopoldne kar mine, če se ti res mudi (ampak če se ti mudi, v take lepe konce raje ne hodi), obstaneš med vrati, češ, takoj grem, res se mi mudi, in potem čez kakšno uro res odideš.
Široke planjave, modro nebo nad gozdovi, oster zrak, vse to kar kliče po delu, po ustvarjanju. In ljudje so taki, odprti, topli, delovni, ko je čas za delo, in družabni, ko je čas za to.  In res čutimo, da je hrana, ki zraste na takem kraju in pri takih ljudeh, še posebno dobra. Ni druge, kot da posnamemo film, da boste tudi vi to še lažje začutili.

Radič v sočni rižoti
300 g radiča, skodelica okroglega riža za rižote,  manjša čebula,  3 žlice olivnega olja, 30 g masla, ½ dl belega vina,     Sol, poper, nariban sir, recimo parmezan, Zbrinc, dobra sprememba bo tudi gorgonzola, nekaj nasekljanih orehov za krašenje. Radič operemo, odcedimo in narežemo na trakove. Na olju popražimo čebulo in dodamo radič ter pražimo, da uvene. Nekaj radiča lahko odvzamemo in ga po okusu dodamo na koncu kuhanja, da jedi lažje uravnamo grenčino. Nato dodamo riž in dolijemo vodo za trikraten volumen riža. Rižoto nežno kuhamo odkrito, na majnem ognju. Ostati mora zelo sočna, zato po potrebi še dolivamo vodo ali zelenjavno jušno osnovo. Pred koncem kuhanja dodamo vino, začimbe, vmešamo maslo in nariban sir, nadevano na krožnike posujemo z orehi in postrežemo.

Radičeva solata z grozdjem
Radič, Grozdje, Svež limonin sok, olivno olje, sol, lešniki Radič dobro operemo in odcedimo. Narežemo ga na manjše liste.  Grozdje operemo, ga razpolovimo in mu odstranimo pečke. V posodi zmešamo radič in grozdje. Prelijemo z limoninim sokom, olivnim oljem, ter solimo po okusu. Dobro premešamo. Potresemo s sesekljanimi lešniki.
Radiča je še veliko, še bo z nami!

Od kje je kaj v tem tednu:  Fras, Ankaran: bučke, žižole; Kovačič, Ljutomer: paradižnik. Studen, Obrije: krompir, peteršilj, česen, zelje, solata. Šlosel, Sabonje: špinača, slive, zelenje rdeče pese, rožmarin; Retar, Gozd Reka:  blitva, čebula, velike bučke, krompir, kifeljčar, slive; Magdič, Ljutomer:  grozdje belo  Miš, Dob, jabolka Redfree, Sansa. Jarc, Horjul:  radič, buča maslena, paprika zelena in rumena, stročji fižol, štrucar, peteršilj; Vrbnjak, Kuršinci: kumare, bučke, muškatna buča; Zakrajšek, Bloke: koleraba, cvetača, brokoli. Kersnik, Cerknica: stročji fižol, mlada čebula, Krišelj, Hotemaže: koromač, paradižnik, jajčevec, češnjevec, por. Nared, Kožljek: korenje, zelje, ohrovt, rdeča pesa. Knaflič, Verd: kurtovska kapija

Nekaj težav pri dobavi v tem tednu. Pri nabiranju pora je kmet ugotovil, da pora ni toliko, kot je predvideval. Zato smo ga za nekaj naročnikov dopolnili z italijanskim. Ta je res orjaški. Res orjaški (če je samo velik, je gotovo slovenski).  Bazilika je porjavela in več dobra. Tudi dolgolistni radič ni preživel do tega tedna, zato smo ga nadomestili z rdečim radičem. Upamo, da vam tudi ta teknil!
Letos imamo velik hrušk, kupili smo namreč večino hrušk, ki jih pridelal Božič iz Straže pri Raki. To je bil za našo zadrugo velik korak in kar skrbelo nas je, ali bomo lahko vse prodali ob pravem času. Kar dobro nam gre, tudi šolarji jih radi jedo! Viljamovke so najboljše zdaj (in potem nič več). Zato jih jemo zdaj na vso moč, še kakšen teden ali največ dva, potem pa bodo kljub temu, da so shranjene na skoraj 0oC, dozorele. Potem bomo jedli jabolka. Jabolka. Jedli bomo tudi kivi, kaki, zimske hruške pa citruse.

Začela se je sezona zabojčkanja. Je že tako, da je veliko naših naročnic / naročnikov vrtičkarjev (in njih babic in mam in saj veste) in se poleti bolj redko vidimo. Veseli, res veseli smo vseh vas, ki ste se vrnili (nič novega, Lk 15,11-32)!

Veseli smo vseh novih zabojčkarjev (nasploh imamo tak vesel teden), dobrodošli! Tako kot za prav vsak zabojček smo se tudi pri vašem potrudili, da ste v vašem prejeli najboljšo zelenjave in sadje, kar smo ga lahko dobili. Če pa bi nam pri tem kakorkoli spodletelo (da bi dobili kaj gnilega, prezrelega, očitno črvivega, take reči), prosimo, sporočite nam. Zabojčkanje nam je zelo všeč in sploh smo si kar všeč, a žal še vedno nismo nezmotljivi in veseli bomo vaše pomoči, da postanemo taki!

Kobilje mleko na Smrekarjevi. V zmrzovalniku imamo kobilje mleko, ki ga pripravljajo zabojčkasti prijatelji z Domačije dobrot iz Grosuplja. Še ni ekološko, zato ga ne boste našli v zabojčkih, so nam ljudje zelo všeč in veseli smo, da si lahko pomagamo (pri njih v Grosupljem prevzem zabojčkov, pri nas kobiljega mleka).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik).
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396