Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 42 (2013)

Imamo poslovno idejo (no, ni prva, a tale bo gotovo zelo uspešna!). Začnemo gojiti repino listje (no, to že delamo, kot stranski produkt repe). Ga stiskamo, sušimo, ekstrahiramo, blanširamo, evaporiramo, vse, da dobimo fine tablete na koncu. Lahko tudi v obliki kapsul, to je še bolje. In prodajamo na Kitajsko, novopečenim bogatašem (ali pa tudi srednjem sloju, tam ga bodo imeli, pa pa tudi revežem, če imajo le kaj denarja, ti ga nasploh sploh radi porabijo za take reči), češ, to uživa en eksotičen narod, čisto malo jih je, za eno povprečno mesto, a silno dolgo živijo in celo svojo državo imajo, no, to oni uživajo in ja, to je super hrana! In če boste to jedli, vsak dan seveda, ena kapsula je dovolj (lahko imamo pa več velikosti), boste lahko kadili, jedli svinjino, preklinjali, jedli v mkdonaldu, pili alkohol, vse to, in imeli boste čisto razmaščena jetra, vsi Slovenci imajo taka, pa ah – pač vse to jim obljubimo, kar si taki Kitajci želijo. In podpremo to s podatki, da smo stisnili 95 kg listja v tako tabletko, pomnožimo, damo zraven kakšen integral in ja, to mora biti prebojno (pa še kakšna razvojna sredstva dobimo mogoče od EU). Dotlej pa ga lahko kar jemo (dokler ne bomo vsega izvozili in bo predrago za nas):

Repino zelenje s popraženim česnom in limono
(na enak način lahko pripravimo tudi blitvo, listje pese, regrata in gorčic)
750 g repinega zelenja, 3 žlice oljčnega olja, 2 stroka česna, sol in poper po okusu, limona
V vreli vodi blanširamo zelenje; če vam hrustljavo ni všeč, ga kuhajte, da se omehča. V ponvi rahlo porumenimo česen (če ga močno porumenimo, bo grenak) in mu dodamo odcejeno in narezano repino zelenje, sol, poper oljčno olje in postrežemo kot prilogo z rezinami limone.

Jed z najdaljšim kuhanjem – repino zelenje po afriško
(če si ameriški suženj in ostane repino listje po njivah, narediš tole) 1kg repinega zelenja,  6-8 strokov nasekljanega česna, žlici feferonove omake (oziroma nasekljanega feferona), 5 žlic kikirikijevega masla.  Zavrite vodo v velikem loncu, dodajte narezano zelenje. Ko zelenje ovene,  dodajte kikirikijevo maslo, mešajte, dokler se ne stopi v vodi. Dodajte feferonovo omako in česen in premešajte. Počasi kuhajte nepokrito eno uro. Ko je voda odpari, je jed pripravljena. Lahko pa še kuhate dve uri,  a dodajte vodo, da se ne prijemlje (nič pa ne piše, zakaj bi bilo potem vse skupaj bolje).
Ni ravno lokalno, je pa zanimivo. Na jugu ZDA so tega in ostalega  zelenja včasih veliko pojedli (pa ne zaradi zdravja). (http://www.doityourself.com/stry/eating-green-3-turnip-greens-recipes).

Od kje je kaj v tem tednu:  Štular, Dragonja (via Agraria): paprika,  paradižnik.  Kovačič, Ljutomer:  grozdje rdeče.; Studen, Obrije: stebelna zelena, špinača, krompir, peteršilj, česen, zelje, solata. Šlosel, Sabonje: slive Retar, Gozd Reka:  blitva, čebula, velike bučke, rukole, redkvice, kifeljčar; Kastelic, Mirna Peč: jabolka. Jarc, Horjul:  radič, buča maslena, paprika zelena in rumena, stročji fižol, štrucar, peteršilj;  Zakrajšek, Bloke: koleraba, ohrovt, rdeča pesa, endivija. Kersnik, Cerknica: stročji fižol, mlada čebula, repa z zelenjem (bolje, zelenje z repo); Krišelj, Hotemaže: koromač, paradižnik, jajčevec, češnjevec, por. Nared, Kožljek: korenje, zelje, ohrovt, rdeča pesa.
Bučke, paradižnike in paprika smo naročili pri zadrugi Agraria Koper, ki ima svojega ekološkega kmeta Štularja v dolini Dragonje. Kmet vse proda preko zadruge – kar se zdi še en posrednik več. A je že tako, da kmet raje kmetuje kot da bi se ukvarjal s pakiranjem, distribucijo in seveda s prodajo.  Nič mu ne zamerimo, tudi sami verjamemo v kmetovanje kmetov.

Bučke pa žal niso od Agrarie (čeprav smo jih tam naročili, glej zgoraj), hladna jutra so čisto ustavile rast in če jih ni, jih še zabojčkarji ne moremo vzeti. Tako so bučke iz Italije in to je tudi vse, kar je neslovenske zelenjave ta teden.

Nasploh se raznovrstnost manjša, vse manj je kmetov, ki imajo še svežo zelenjavo, veliko jo je pa že v kleteh in hladilnicah.  Slive odhajajo, tudi viljamovke smo že skoraj pojedli. A ni vse tako temno, slutimo kakije in kivije (da o pituralkah, hruškah specialkah, nič ne rečemo).
Kislo zelje! Prihaja in že je kislo, a Stanko Studnov prav, da mora še en teden počakati. Če bo vse po načrtih, ga bomo prihodnji teden že jedli!

Predpraznična dostava – v sredo Zadnji teden oktobra bo zabojček prišel en dan prej, v sredo. Vse ostalo bo po predvidevanjih enako, naročila do ponedeljka do 22h, le da bomo s kmeti vred malce stisnili in hitro zlagali zabojčke v torek in sredo, tako da bomo spodobni na dela prost dan.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik).
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396.