Listek iz zabojčka 43 (2013)

Prihodnji teden: dostava v sredo.
Čisto tiho je zdrsnil mimo 200. tedenski Listek. In takole v petem letu je že čas, da se delovni tedni umirijo, da je naše delo dokaj organizirano in utečeno. Da kmetje vedo, kaj hočemo in pričakujete, in da mi vemo, če tega kmetje ne vedo (ker to je najbolj pomembno).
Čisto zares smo se predvsem navadili,  da je naš teden polno presenečenj in presenečenje je, če jih ni. Ovce pojedle redkvice (ta je čista sveža). Prispele zelene banane (ta ni ravno kmečka, sitno pa je). Solata je uvela. Redkvice so puhle, smo jih zavrnili.  Jutri bodo hruške prezrele, ali pa tudi ne. Jih spakiramo? Hruške bodo še pretrde. Kaj narediti? Kombi obtičal v snegu. Domači server crknil (umrl? Pokvaril? Kaj se zgodi z računalnikom, ko se pokadi iz njega?). Avtomatske tehtnice ne delajo. Ne-avtomatske tehtnice ne delajo. Jajčevci so posušeni. Bučke bodo začele gniti. Te češnje so pa res krasne (to sicer ni presenečenje, je pa lepo).
In to naše delo. In kot se vi ne jezite, ko dobite slab pridelek, le obvestite nas (na to upamo in si želimo) in mi izstavimo dobropis, se mi ne jezimo, ko se pred nas postavi nov izziv (no, včasih se tudi, a tega zaradi marketinških razlogov ne bomo nikoli priznali). Ker vemo, da imamo še veliko prostora za izboljšanje in da delamo vse, kar znamo in zmoremo, da bi bili boljši. In to je to (da pustimo še nekaj prostora za recept).

Narastek z zeljem
čebula     1 kos, česen     3 stroki, zelje – belo 1kg,  maslo     100g, sol, poper, muškatni orešček, zelenjavna juha     250ml, ovseni kosmiči, krompir 0,5 kg, majaron, kumina, mleko po želji, drobtine
Čebulo in česen sesekljamo. Zelje narežemo na rezance. Na polovici masla prepražimo čebulo in česen. Dodamo  zelje, sol, poper, muškatni orešček in prilijemo zelenjavno juho. Kuhamo 40 minut, nato k zelju vmešamo še malo ovsenih kosmičev. Krompir narežemo in v slani vodi skuhamo do mehkega. Nato ga pretlačimo, ter mu dodamo maslo, majaron, poper, muškatni orešček in kumino. Po želji dolijemo mleko. Namaščen pekač  potresemo z drobtinami, vanj naložimo zelje, na zelje pa damo krompir. Obložimo s koščki masla in pečemo 20 minut na 180° C.

Dušeno zelje z jabolki in ali paradižniki
Čebula     1 kos, sončnično olje, sladkor, belo zelje 1 kg, Jabolka     3 kosi, Paprika     0,5 kosi,  Sol, bazilika, paradižnik – mezga 1 žlica, Čebulo olupimo, sesekljamo in jo prepražimo na olju. Ko začne rumeneti, dodamo sladkor. Zelje operemo, zrežemo na trakove in ga primešamo k čebuli. Dušimo 10 minut. Nato prilijemo vodo ali jušno osnovo.  Jabolka in papriko zrežemo na kocke ter jih dodamo k zelju.
Solimo, dodamo ščepec bazilike, paradižnikovo mezgo ali dušene paradižnike. Kuhamo, dokler se zelje ne zmehča. Jabolka lahko izpustimo in dodamo več paradižnikov.

Od kje so pridelki: Studen, Obrije: česen, krompir, solata kristalka, stebelna zelena, zelje, peteršilj; Retar, Gozd Reka:rukola, repa, blitva, kostanj; Fras, Ankaran: bučke; Kersnik,Cerknica: mlada čebula, repino listje, blitva; Krišelj, Hotemaže: zelena, jajčevec, stročji fižol, hokaido, kutina; Jarc, Dobrova: radiči vseh vrst, buča maslena, muškatna in sezonska, blitva, kostanj. Redkvice: ovce. Zakrajšek, Bloke: por, bučke rezane, peteršilj, koleraba, brokoli, hokaido.
Prihaja pozna jesen (in počitnice, jasno). Imeli bomo kislo zelje, kot se spodobi za ta čas, imeli pa bomo tudi kakije, najboljše daleč naokoli, kot vedno, z  Goriških Brd od Reje. Deluks kiviji, ravno prav zreli, aromatični, ne moreš se jim upreti (vsaj kakšne tri tedne ne, potem se jih počasi naješ).
Redkvic ni. Čisto zares so jih vse ovce pojedle. Tokrat ne Kersnikove (tradicionalno krive vsega hudega), tokrat so Retarjeve.

Prihodnji teden so prazniki in dela posti dnevi. Tako bomo prihodnji teden dostavili v sredo, ne v četrtek, kot je običaj. Ure dostave kot običajno, naročila sprejemamo do ponedeljka do 22h, kot običajno. Če boste na počitnicah, mislite na nas, če ne boste, naročite zabojček, veseli bomo!

Sezona se pričenja. Tudi najboljšim mestnim vrtčkarjem se praznijo vrtovi in sezonsko se številko zabojčkarjev povečuje. Zato se iz tedna v tem prilagajamo in povečujemo število voznikov, ki jih dostavljajo. Zato se lahko zgodi, da boste en teden dobili zabojček bolj na začetku, spet drugič pa proti koncu dostavega časa. Kar je lahko nerodno, a žal teh nekaj tednov, ko ste število naročnikov povečuje, ne gre.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik).
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396.

Prihodnji predpraznični teden: dostava v sredo.