Listek iz zabojčka 47/2013

Včasih naredimo zabojček prav z mislijo na vas, res prav na vas. Za Matejo zložimo sadje še posebej pazljivo  ločeno od zelenjave (in naročimo Tilnu, naj še posebej pazi nanj, da se ne bo vse premešalo. Ali še bolje, damo v ločena zabojčka, ker sta običajno kar polna).  V zabojček od Polone damo še  špinačo (če jo le imamo vsaj malo), ker jo njihov dojenček obožuje. V Shrambi damo zabojček od Mojce najbolj na vrh, težko dviguje. Take majhne reči, ki nas osrečijo že, če jih naredimo, še bolj pa smo  veseli, če jih začutite.
Seveda take malenkosti lahko naredimo le, če vemo, da si jih želite. In smo spet tam, da je (poleg tega, da mi znamo narediti svoje delo dobro) res pomembno, da nam poveste svoje želje.

To menda pomaga tudi dobrim možem, da vedo, kaj si želite. Ker včasih tudi naši najbližji ne vedo, kaj si želimo, potem pa tako ali drugačno pismo dobrim možem tudi bližnjim pomaga, da znajo kakšno malenkost ali veliko reč prav storiti. In tako nas bo počakal krasen obdarovalni december (pa potem tudi obdarovalni januar in sploh vsi meseci čisto do konca).
Živillo tedna je gotovo peteršilj. Toplo priporočamo

Peteršiljevo juho
žlica masla, žlica olivnega olja, dva krompirja, olupljena in narezana, 1 velik šopek (približno 150 g) svežega peteršilja, temeljito opran in sesekljan,   1L jušne osnove (lahko narejene z biogeto ali kockami), sol in sveže mlet črni poper.
V ponvi segrejemo maslo in dodamo 1 žlico oljčnega olja. Vmešamo koščke krompirja in rahlo kuhamo na zmernem ognju 5 minut, da so delno kuhani in zlato rumeni. Vmešamo peteršilj, zalijemo z vodo in dodamo jušno osnovo. Segrejemo do vrenja, na manjšem ognju pustimo vreti 5-10 minut. Nato ročno pretlačimo v pire.

Še hitrejša je bučna juha.
Katerakoli buča, nekaj krompirjev, čebula, sol.
Prepražimo čebulo, da zarumeni. Dodamo na kocke narezan krompir, malo prepražimo in dodamo še buče. Solimo, dodamo muškatni orešček, poper. Zalijemo z vodo, kuhamo, dokler je krompir je zmehča. In s paličnim mešalnikom naredimo kremno juho.

Od kje je kaj:
  Studen, Obrije: buča muškatna in maslena, zelena gomolj, krompir, stebelna zelena, špinača, zelje;  Kersnik, Cerknica: brokoli in cvetača (male glave), daikon. Kersnik, Lukovica: šopki zelene, hokaido. Retar, Gozd Reka: čebula, redkev, blitva, bučke velike, kifeljčar; Fras, Ankaran: kivi; Reja, Brda: kaki , pituralke. Jarc, Dobrova: radiči, repa zelenje, sezonska buča, koleraba, brokoli listje, kitajsko zelje, ohrovt, peteršilj. Nared, Kožljek: brstični ohrovt, rukola, korenje, rdeča pesa, česen, repa, zelenje rdeče pese. Štular, Dragonja: solate, bučke, paradižnik.  Šlosel, Sabonje: špinača, brstični ohrovt, blitva, špinača.  Pr  Matavžu, K: Kostanjevec: Topaz; Fajdiga, Maribor, idared, Kastelic, Mirna peč, opal.

Butična ponudba (1). Brokoli in cvetača. Kersnik ima res malo brokolija in cvetače (in še malo manj kot smo mislili), zato smo ga v nedeljo umaknili s ponudbe. Kljub temu boste nekateri prejeli večji brokoli in cvetačo iz Italije (domačega je še malo manj, kot smo verjeli).

Butična ponudba (2).
Nasploh imamo v tem tednu nekaj pridelkov silno omejenih količin, brstični ohrovt in špinača sta tudi med njimi. Če bi ne dobili svojih naročenih količin, prosimo za razumevanje.

Ohrovt. Ohrovt žal ni naredil glav, zato ga boste večino dobili v listih. Je pa čisto prav glavnati ohrovt (po svoji naravi in duši, po izgledu pa ne).

Paradižnik. Je že tako, da paradižnik novembra ni tak kot avgusta. Nam se zdi dober novembrski paradižnik, primeren za kuho pa tudi v solati (recimo s kislim zeljem, nenavadna kombinacija za naše kraje).
Kako jesti kaki. Kaki lahko jeste z žličko ali ga pa narežete na četrtine in potem varno pospravite celo četrtino naenkrat.
Odvisnost. Ravnatelj ljubljanske osnovne šole se je vprašal (ob slovenskem zajtrku), zakaj bi dal prednost domačemu sadju in zelenjavi, ko je pa tuje cenejše. Poznamo nekaj razlogov!

Kaj nas čaka. Kisla repa še ni kisla, bo pa v nekaj tednih. Reji kakija počasi zmanjkuje, imamo ogledanega še nekaj slovenskega, upamo, da nas počaka.  Čaka nas zima.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik).
www.zeleni–zabojcek.si / zabojcek@zeleni-zabojcek.si
facebook / @zabojcek / 051 499 396.