Listek iz zabojčka 49/2103

Domača ekološka pridelava se razvija. Dolgo je trajalo, a zdaj tudi veliki vstopajo v posel. Veliki veliki proizvajalci hrane (saj v Sloveniji jih ni prav veliko, takole eden ali dva) pa večji kmetje, ki imajo težave s prodajo konvencionalne (ali integrirane, kar je skoraj eno in isto, glej prejšnji listek) zelenjave. Tako je država kmetom ponudili višje subvencije za čas preusmeritve (ko lahko le res neosveščenim prodajajo svoje pridelke po višji ceni, imajo pa manj pridelka in velike težave na njivah, saj se plevel bohoti, škodljivci pa živijo rajsko življenje – na zastrupljenih njivah še ni naravnih sovražnikov), kmetje pa verjamejo, da bodo z lahkoto prodali vse svoje eko pridelke po n-krat višji ceni. In tako prihajajo veliki kmetje in podjetja, z denarjem, z rastlinjaki, z industrijskim pristopom, s poceni najetimi delavci, delavno silo z vzhoda, z osredotočenostjo na maksimiranje dobička. Slovenske eko hrane bo bistveno več,  in mogoče tudi po nižjih cenah, vsaj za veleprodajo. Zelo udobno za trgovce – trg zahteva slovensko hrano in dobil jo bo (in če trgovec dobi od enega kmeta, bo vse kupil od njega, preprosto)!
Kaj pa to pomeni za male kmete, take, ki pridelujejo za Zeleni zabojček, ki so v Eko zadrugi? Ali boste naročniki cenili zaposlovanje domačih delavcev s spodobnim plačilom, gojenje zelenjave pod milim nebom, boljši okus, transparentnost, zaupanje?
Zabojčkanje (in spremljevalno zadružanje), vedno nekaj novega (no, dobro, geslo je sposojeno, a zelo pristoji).

Kaša za mrzle dni
400 g ajdove kaše,     1 l mleka,     2 jajci,     sol,     200 ml kisle smetane,     100 g skute,    olje (za pekač)
Osoljeno mleko zavremo in vanj stresemo kašo, ki jo kuhamo okoli 20 minut, da nabrekne, nato jo pustimo, da se ohladi. Jajci penasto umešamo ter dodamo smetano in skuto. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Maso zmešamo med kašo. Vse skupaj damo v pomaščen pekač. Pečemo okoli 20 minut, da se naredi skorjica. Pečeno ajdovo kašo lahko ponudimo kot prilogo ali pa kot pogačo, v tem primeru jo potresemo s sladkorjem.

Eno-lončnica za mrzle dni Vse skupaj je res eno-stavno. V en lonec dajte vse, kar vam je ostalo od preteklega zabojčka pa kar imate še od tega. Recimo:
Pesa s kislim zeljem.  kislo zelje, pesa, kumina ali koriander, janež ali pa komarček in bučno olje. Kislo zelje kuhamo 15 minut, dodamo na kocke narezano rdečo peso, začinimo s kumino ali drugimi začimbami. Puhamo še 15 minut, zabelimo z oljem.

Od kje je kaj: Štular, Dragonja (Agraria): hokaido, solata, endivija; Studen, Obrije: buča, repa, krompir, zelena, zelje, peteršilj; Fras, Ankaran: kivi, kaki; Kersnik, Cerknica:  daikon; Reja, Brda: pituralke, kaki; Jarc, Dobrova: radiči vseh vrst, sezonska buča; Nared, Kožljek: česen, korenje, rdeča pesa, čebula;  Kovačič, Stara cesta: rukola, repa, ohrovt, pak choi, muškatna buča. Studen, Obrije: zelena, krompir, verona radič, zelje, peteršilj;  Retar, Gozd Reka: črna redkev, blitva, bučke velike, koleraba; Kastelic: jabolka Opal; Pri Matevžu: topaz.
Nova koda v shrambi. Za novo pišite na  koda.shramba@zeleni-zabojcek.si in takoj boste prejeli novo. Če je ne boste, nam pišite na zabojcek@zeleni-zabojcek.si (žal očitno niste na seznamu uporabnikov Shrambe).

Dajmo to poenostavit. Zamislite si, da želite prodajati ekološko zelenjavo. In dobite certifikat in to vse in to počnete kakšnih pet let. In včasih kaj pripeljete iz Avstrije, Italije, včasih bi pa tudi s Hrvaške, ker bo zdaj to laže. In potem izveste, da bi se mogoče morali seznaniti  z  vključitvijo držav Zahodnega Balkana v sistem pan-evro-mediteranske kumulacije porekla blaga – objava nove, razširjene PEM matrike, ter z novostmi na področju splošnega sistema preferencialov. Mogoče je treba to poznati, ali pa? Ali je kaj takega velja tudi za EU? (Želimo si zavrteti čas nas, ko še niso poznali besed kot so kumulacija porekla, PEM matrike in vsega tega. Ko je bilo dovolj, da si razmišljal po potrebah naročnikov in plačal davke  – ker to je pa treba že od nekdaj).

Edina stalnica – spremembe (tudi to geslo ni naše). Takšno je poročilo v torek, ob 20:09 iz Divizije za nabavo, kakovost in zadnjeminutne impovizacije v Oddelek za lepe umetnosti (da ta ve, kaj povedati naročnikom):
-DG sporoča, da zaenkrat ni cvetače in da manjka 6kg brokolija (bodo jutri javili, če dobijo ali ne) (italijansko, op.a).
-Naredovi sporočajo, da ne bo pese s perjem in repe s perjem je bil tak mraz, da je pomrznilo (rdeče pese s perjem je še nekaj, repo pa bi imeli po moje Studnovi);
-stebelno zel. smo naročili pri DG (ker je Studnovim porjavela)
-špinače ne bo, pak choi nam zmanjkuje …
Kako se bo to razpletlo, boste videli v zabojčkih. Napeto, kot vedno ob menjavi sezon!

Tile ohrovtovi vršički, ki res ne izgledajo tako, kot se slišijo, so kar izziv. Nam je  Goranka najprej pisala, da ne ve, kaj bi s tem čudnim zelenjem. Ker je Oddelek res počasi pripravil odgovor z idejami, je Goranka že sama sporočila: Hvala, smo se znašli kar sami. Zelo okusno je bilo – boljše kot navaden ohrovt, tako da sem vesela, da smo po nesreči poizkusili nekaj novega. V juhi s krompirjem in kislo smetano. Pa malo kuhanega na sopari in nato tenstanega na čebuli. A ni to zabojčkanje lepo!

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik).
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396.