Listek iz zabojčka 53/2013

Čisto zares bo kmalu konec leta 2013. In kot vemo, je vedno pametno, da pogledaš nazaj, da vidiš, kaj vse si naredil narobe, da bi tega več ne ponovil (ali vsaj ne s takim zanosom).
Ničesar ne obžalujemo.
No, dobro, obžalujemo vse tiste uvele zelenjave, ki so izgubile vodo v poletni vročini, še preden ste jih lahko usolatili. Obžalujemo tudi vse gnile radiče, ki so se nam skrili pa ste jih dobili v zabojčku. Še posebej pa obžalujemo vse tiste, ki smo jih dali v zabojček, čeprav bi jih lahko videli, ker so bili gnili od zunaj. Za te nam je še posebej žal, malomarnost je grdob grdoba (pri zabojčkarjih gotovo). Pravzaprav obžalujemo kar nekaj reči in se vam zanje opravičujemo. Reklo, da kdo dela, dela tudi napake, kar drži – a napak ne opravičuje.
Malo se posipamo s pepelom, za vse, kar so naredili narobe. Malo se pa tudi ne posipamo, ker smo čisto zares delali po vseh naših močeh, bolje nismo znali. Upamo, da je to zadostovalo za letos.
Veseli smo, da ste tudi ta zadnjih teden v letu z nami, vse to delamo zaradi vas (no, dobro, tudi zaradi kmetov pa nas samih, ker nam je z vami to lepo početi). Mogoče je pri vsem tem najlepše to, da vam to lahko kar tako povemo, ne da bi marketinško ovinkarili in zavijali v svetleč papir. Obljubili smo nekaj prazničnih receptov. Tale bo čisto zares (po)prazničen (s kulinarike.net), dobra jed zanimivega imena.
Govnač
Zelnata glava (tudi ohrovtova), 3-4 večji krompirjev, 15 strokov česna, olivno olje, poper, sol. Zeljnati glavi izreži stržen in jo razreži na prst široke rezance. Popari jih in vodo odlij.  Dodaj olupljen in na večje kose razkosan krompir, prilij hladno vodo, soli in skuhaj do mehkega. Na vroče olje daj sesekljan česen in mu, takoj ko zadiši, dodaj odcejan krompir in ga zmečkaj, prideni še odcejeno zelje ter ga tudi zmečkaj, tako, da dobiš gostljato maso. (Lahko dodaš tudi nekaj krompirjevke).  Popopraj in po potrebi dosoli.
Ohrovtov čips s cimetom
glavica ohrovta, dve žlici oljčnega olja, žlička sladkorja, žlička mletega cimeta, malo soli.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Natrgamo liste v veliko skledo. V mali skledi zmešajmo sladkor, cimet in sol ter olje. Prelijemo preko ohrovta, tako da bodo vsi listi namazani. Naložimo na pekač, lahko v več slojih, ki jih ločimo s peki papirjem. Pečemo 8 do 10 minut, počakamo, da se popolnoma ohladi in postane hrustljav.

Tole je pa s spletne strani Spara. Se zdi primerno prazničen.
Korenjeva solata z orehi
750 g korenja, 5 žlic jabolčnega kisa, 4 žlice oljčnega olja, 75 g orehov, 7 listov solate, 6 rezin limone, sol, poper. Korenje ostrgamo, operemo, naribamo. Kis zmešamo z oljem, posolimo in popramo. Preliv polijemo po korenju. Orehe grobo sesekljamo, stresemo h korenju in vse skupaj dobro premešamo. Pustimo stati 15 minut. Skledo za solato obložimo s solatnimi listi in vanje naložimo korenčkovo solato, dekoriramo z rezinami limone in rezino kruha.

Ideje za praznično sladkobo
: korenčkova halva, korenčkovi piškoti

Od kje je kaj: Studen, Obrije: maslena buča, radič Verona, zelje, krompir, repa; Retar, Gozd Reka: koleraba, krompir, rezana bučka, rdeč radič; Fras, Ankaran: kivi, kaki; Jarc, Dobrova: zeleni radič, ohrovt, rumeno korenje; Nared, Kožljek: česen, korenje, čebula; Kastelic: Jabolka Opal, Topaz. Trstenjak, Ljutomer:  jabolka Sirius. Odnotranjska o mleku (ali kako prevesti insajderska).

Mleka v Sloveniji naenkrat ni dovolj, zato včasih tudi mi ne  dobimo vseh naročenih mlečnih izdelkov. Ker so cene mleka na dnevnem trgu v EU poskočile, ga kmetje množično izvažajo, za domače potrebe ga pa ni dovolj. Nekateri trde, da se želijo veliki  proizvajalci znebiti konkurence malih mlekarn (no, to trde mali mlekarji). Eko mleka je še manj, nekaj kmetov je izgubili certifikat, novi mlekorejci pa niso šli med ekološke, saj je cena konvencionalnega mleka tako visoka, da se jim ne da (ukvarjati z dodatnimi zahtevami eko prireje). Zdaj nas pa ne bo. V torek popoldne se bomo razkropili na nekaj koncev (ali pa se samo zaprli na kavč in nič delali) in se spet zbrali v petek, 3. januarja, ko se pogovarjamo s kmeti, kaj  imajo za drugi teden januarja. Nekaj še imajo, a leto ni bilo prav dobro. V soboto bomo objavili svežo ponudbo v spletni trgovini za naslednji teden. Naročila za ponedeljkove zabojčke zbiramo do petka 3. januarja do 14h, kot običajno, le ponudba bo okrnjena, za četrtkove v ponedeljek do 22h.
Nasploh bo tudi v drugem letu vse tako kot do zdaj (samo  zabojčki bodo še boljši).

Shramba. Čeprav nas ne bo, bomo vseeno poskrbeli, da bo v  Shrambi vedno dovolj za dober obrok. Še več, kaj kmalu bo Shramba postala še bolj pregledna, urejena in še laže boste po obisku v njej pripravili res dobro kosilo. V Shrambi bo gotovo sadje, lepo počaka v teh tednih. V  njej bo tudi taka zelenjava, ki počaka nekaj dni na hladnem. Če vas mika, da bi Shrambo obiskali med prazniki, prosimo, pišite na koda.shramba@zeleni-zabojcek.si in če ste na seznamu obstoječih uporabnikov, pri priči prejmete kodo. Če odgovora ne bo v nekaj minutah, pišite na shramba@zeleni-zabojcek.si in če bomo okoli računalnikov (gotovo bomo še v ponedeljek in torek do 16h), z veseljem pošljemo kodo za vstop v Shrambo.

Zeleno drevo je zaživelo čisto na svoje. Zeleno drevo  (izposoja božičnih dreves v loncih) smo v naše kraje prinesli za božič 2009. Res je lepo videti, ko ideja zaživi svoje življenje. Matic je letos čisto sam zase in za svoj s.p. račun razvažal
drevesca (in v Oddelku za lepe umetnosti nismo nič pomagali, čisto sam). Veseli smo, da so zelena drevesa našla novo energijo, nekoga, ki jih z veliko skrbjo razvaža in spet zakopava, čehlja po iglicah in sploh lepo skrbi za njih. In ki ima pravi odnos do naročnikov, to je enako pomembno.

V svetu, nasičenem z informacijami, vam želimo veliko miru.
Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396