Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 6 (2014)

Če danes nehamo zabojčkati (pa ne bomo), smo spoznali za celo življenje v-čisto-vsakdanjih-dnevih prijaznih ljudi. To je verjetno najboljša plat našega dela (če sploh ne omenjamo, da si lahko naročimo zabojček ali gremo v Shrambo). Všeč nam je, da niso potrebne skrajne razmere, da si pokažemo, da nam je všeč, da nismo čisto sami na svetu, da cenimo delo in trud bližnjega, take reči so čisto zares tiste, ki naredijo naše delo res, res prijetno.
O kuhanju motovilca res ne moremo reči pa prav nič. Ker se ga ne kuha, pojemo ga zelo surovega v solati.

Recimo tejle motovilčevi solati:
100 g motovilca, 50 g orehov, pol jabolka, na tanko narezanega. Dve žlici limoninega soka, do 4 žlice, sladkorja (po okusu), 2 žlici bučnega olja, 2 žlici, balzamičnega kisa.
Limonin sok mešajte s sladkorjem, dokler se ta ne raztopi. Vmešajte bučno olje in kis. Vse to prelijte čez jabolka, orehe in motovilec.

Pečena rdeča pesa
Peso le previdno umijte, da ji ne poškodujete kože. V ogreti pečici jo na 200oC pecite dobre pol ure, da se omehča. Ko se ohladi, jo s papirnato brisačko olupite. Pečena pesa pridobi na sladkosti (ne izgubi pa zemeljnatega okusa, tako je to). Fino gre skupaj z ovčjim sirom, rukolo na testeninah ali pa seveda z motovilcem (in podobnimi zelenimi rečmi):

Motovilčeva solata z rdečo peso
400 g motovilca, pečena in olupljena rdeča pesa. Žlica kisa, nekaj žlic olja, žlica kisle smetane, jajce, poper.
Zmešajte olje, kis, smetano in poper. V solatni skledo dajte motovilec, premešajte s prelivom, na sredino dodajte na trakce narezano rdečo peso. Jajce na drobno narežite na kocke in potresite po solati. Koleraba se lepo ujame z muškatnim oreščkom, koromačem, ingverjem, peteršiljem in mleto rdečo papriko.

Koleraba in korenje z limono in medom
0,75 kg kolerabe, olupljene, narezana na palčke, 0,5 kg korenja, narezanega na palčke, 100 g masla, 5 ali več žlic limoninega soka, 3 žlice medu, žlička nastrgane limonine lupine; 1/2 skodelice narezanega svežih drobnjaka (če je, če pa ni, lahko dodate česen). Kolerabo dodajte v velik lonec z vrelo vodo. Po 2 minutah dodajte korenje, kuhajte še 6 minut, da se zelenjava zmahča. Odcedite. V ponvi na srednji temperaturi  raztopite maslo, dodate limonin sok in lupinice. Dodajte zelenjavo, nekaj minut pražite, dokler zelenjava ne glazira. Solite, poprajte po okusu in dodajte drobnjak oziroma česen.

Od kje je kaj v tem tednu: Zima je močno, močno razredčila kmetske vrste. Preživeli bi tudi s tem, slovenski zabojčki so še kar presenetljivo polni, a velike raznovrstnosti ne moremo ponuditi. Ko ta ledeni objem mine, bomo že začeli pogledovati za regratom, potem čemažem in ostalimi pomladanskimi zelenjavicami. Studen, Obrije: krompir, drobni krompir, repa, radič Verona. Retar, Gozd Reka: koleraba, kifeljčar, črna redkev, krompir; Kastelic, Mirna Peč: jabolka opal in topaz; Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared. Štular (via zadruga Agraria):  motovilec.

Močan objem. Če smo še pred dobrim tednom tožili nad toplo zimo (še bolj kot mi pa žičničarji), je zdaj drugače. Škode pri zelenjadarjih ni velike, je pa pri sadjarjih in v gozdovih, kot mnogi ostali pa tudi mnogi naši kmetje živijo brez elektrike. Ker imajo nekateri tudi veliko živino pa male pernate in kosmate živali, je to za njih še toliko bolj zahtevno, kot če moraš skrbeti le za svoj facebook in twitter profil (če imaš pa še peč na drva, taka polenasta drva brez električnih pomagal, je pa sploh skoraj v redu). Čeprav hrana ni tako hitro minljiva kot elektrika, jo je tudi potrebno nenehno dostavljati. In če je ne kar naprej, če ta veriga zastane za kakšen teden, bi postali malce lačni. In potem bi pojedli vse domače zaloge, raznovrstnost gor ali dol. Zelo je koristno imeti kmete kje blizu, v dobri kondiciji.

Del jajc je v tem tednu še avstrijski.  Vogrinec bo v tem tednu prišel v Ljubljano šele v četrtek, tako da nismo mogli dati njihovih jajc v vse zabojčke.