Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 8 (2014)

Vse poti vodijo na Biofach. Nedvomno največji sejem proizvajalcev, pre-pre-prodajalcev, pridelovalcev in sploh vseh, ki čutijo tu svojo priložnost. Nekaj velikih dvoran, razdeljene po državah, ravno prav za enodnevni ogled. Seveda, ker je v Nemčiji, imajo Nemci zase celo dvorano in še malo, Italijani in Španci ne zaostajajo veliko, Kitajcev je vedno več. Hrvati imajo po zaslugi enega velikega eko kmeta lično stojnico, Slovenci pa po zaslugi Frasa (slava mu) prisrčno. Ta služi bolj kot prostoru večanja prodaje (kajti za izvoz imamo, razen oljčnega olja, mogoče jabolčnega soka, bore malo) bolj prostoru srečavanja tistih redkih slovenskih kmetov, ki imajo tuje kupce – in vedno se je lepo srečati na svoji zemlji.
Biofach nas ni navdušil. Ekološke so le sestavine, vse okoli njih je nerazdružljivo zapakirano v barvite embalaže, plastične in nepredušne, tako je možno voziti ekološke pridelke iz drugega konca sveta do kupcev (kar niti ni ekološko). S plakatov so izginili srečni kmetje, namesto njih so na njih srečni potrošniki (kar sicer ni slabo, da so potrošniki srečni). Mogoče ker je jasno, da je za uspeh posla bolj pomemben srečen kupec kot srečen proizvajalec – vsaj kratkoročno. Mogoče ker so tudi ekološki kmetje vedno manj srečni in vedno bolj proizvajalci.
Mi pa skoz in skoz tuhtamo, kako se znebiti vse embalaže (koliko so imeli naše babice embalaže) in kako ohraniti srečne kmete (in ob tem, vemo, da nam boste oprostili, znižati nabavne in potem ravno tako prodajne cene). Se ne počutimo ravno za na Biofach.

Brokolijeva kremna juha s špinačo
Izvedba je preprosta in hitra, opis daljši:
Sestavine: 0,5 kg brokolija, čebula, 0,1 kg špinače, žlica limoninega soka, 1 dl sladke smetane, žlica masla, žlica olivnega olja, 1 liter zelenjavne osnove, sol, beli poper v zrnu, 2 stroka česna
Brokoli razcvetkamo, liste na drobno narežemo. Čebulo drobno sesekljamo. Česen olupimo in pretlačimo. Zelenjavno osnovo ali vodo z zelišči pristavimo in segrejemo. V segret lonec nalijemo olje ter dodamo maslo, sesekljano čebulo in pretlačen česen. Med mešanjem počasi pražimo 5 minut.
Dodamo liste brokolija in med mešanjem vse skupaj pražimo dve minuti, dodamo cvetove brokolija in pražimo še minuto. Živila v loncu zalijemo z vročo zelenjavno => osnovo. Zavremo in počasi kuhljamo 8 do 10 minut, da se brokoli zmehča. Špinačo očistimo, operemo in odcedimo. Stresemo jo v lonec in kuhamo 1 do 2 minuti.
Lonec odstavimo, vsebino pa gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku. Lonec znova pristavimo. Vanj nalijemo smetano in limonin sok. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom in zavremo. Serviramo: v vsako porcijo položimo po žlico kisle smetane, juho pa lahko potresemo s strtim poprom.

Mlada blitva in špinača. Občutljiva pridelka. Neoprana imate lahko dan ali dva v hladilniku, neprodušno zaprta v vrečko, čim prej jih pojejte.
Oboje lahko pojemo kar surovo v solati (kar tudi priporočamo).

Merkur. Je še kar vedno retrograden, to še vedno velja (in zdaj ko to vemo, ga vidimo, retrogradneža, vsepovsod). Tako je mnogo lažje.
Res se ne dogaja veliko. Dobro, trivie, kot da je naš kombi korenček na tehničnem pregledu (imel popravni izpit, tak je), da smo morali zamenjati server (hočeš nočeš moraš ga), da smo kupili zelo veliko in zelo hitro in sploh nobel tehtnico, ki pa se žal ne zna pogovarjati z našim tudi sploh-in-oh zabojčkastim IT sistemom, ker je preveč nova (kar smo seveda ugotovili potem, ko smo tehtnico nadvse ponosno in upa polni priklopili na računalnik).

Kmetje se pa še bolj notri držijo in pišejo poročila, zapisnike, poročila, zapisnike, kontrolne načrte, načrtujejo, vse take reči, kar jih pač kmet mora, da mu ni dolgčas (in da je lahko eko kmet in da lahko dobi vse subvencije, ki jih lahko). Počasi bo prišla pomlad, sem in tja kuka tudi že regrat na travnikih (ampak res homeopatski regrat, ni še ni niti za v zabojčiče, kaj šele zabojčke).

Od kje je kaj v tem tednu: Fras: mlada blitva, mlada špinača, brokoli (ta teden ves pernat); vse ostalo tako kot pretekli teden, taki so časi: Studen, Obrije: drobni krompir, rep; Retar, Gozd Reka: koleraba, kifeljčar, črna redkev, krompir; Kastelic, Mirna Peč: jabolka opal (prav zadnjič) in topaz; Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared. Štular (via zadruga Agraria): motovilec (se zdi, da tudi zadnjič).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396

in to je to za danes. lep teden imejte.