Listek iz zabojčka 9 (2013)

 Vse skupaj bi bilo preprosto, če bi se ne bili zakomplicirali, takole nasploh, življenja. Menda se je že Ockham s svojo britvijo s tem bavil, če Aristotela kar izpustimo, in razmišljal o tem, da si je treba poenostaviti probleme (in definicije in kar vse).

Včasih seveda olika (ali pa zabava) zahteva, da kaj naokoli povemo (recimo uveli solati se takole na listkih lahko reče, da je to solata z več suhe snovi) Ali pa marketinški direktor, ta zna vse manj lepo tako splesti, da zgleda lepó , in lépo še posebej lepo povedati (še dobro, da ga nimamo, tako oddelek sploh do besede pride). Super se nam zdi, ker takole že četrto leto kar takole naravnost, sicer vedno in vedno prijazno in olikano, a vseeno neposredno povemo, kako reči so. In ne govorimo marketinških stavkov (sicer trdno verjamemo v njihovo moč), ne dajemo popustov, če nimamo dobrega razloga (recimo veeeeliko solate) – čeprav spet trdno verjamemo, da popust ima svojo moč, nimamo neprestanih akcij.
Vse to počnemo tako, kot počnemo, ne zato, ker bi se branili denarja, denar je fajn, ker ti omogoča cel kup početja, tudi taka hvalevredna. Vse to počnemo tako, ker bi nas drugačno početje utrudilo. Mogoče bi bili bolj bogati, kar bi bilo super, a gotovo manj prijazni in zadovoljni z življenjem. Boj človeka utrudi, vojna popustov in akcij je seveda tak boj. Nam je zdi fino, da je vse skupaj mirno, da težave (ki so pogosto tudi izzivi, ne pa vedno, tudi to drži) rešimo tako, da poiščemo rešitev (se zdi samoumevno, ampak saj veste, da ni vedno tako, včasih se raje zakopljemo na okope).
In ker razvažamo zabojčke, težave niso velike in rešitve skoraj vedno na dlani. In veseli smo, da se tudi vam, naročnicam in naročnikom, zdi vse skupaj, kar tako kot je, kar v redu (včasih pa prav super).

V četrt ure pripravimo zelenjavno – proteinski obrok
pol kg na koščke narezanega brokolija, uporabite tudi stebla in listje, 2 tanko nakoleščkana korena, 200 g tofuja, narezanega na kocke, sok pol limone, 2 stroka česna, 3 žlice oljčnega olja, žlica sojine omake, nariban manjši ingver
Zavremo vodo (v posodi naj je bo za dva prsta visoko), ji dodamo tofu, tanke rezine korenčka in soparimo dve minuti, dodamo še brokoli in vse skupaj kuhamo/soparim
o še 4 minute, nič več. Nekje vmes dodamo česen, če naj bo okus blag, naredimo to vsaj 2 minuti pred koncem kuhanja.  dodamo še ostale sestavine, pomešamo in postrežemo. Jed lahko “razmnožimo” s testeninami, okrasimo in naredimo pikantnejšo s koščki sušenih papričic…

Sneg je še, celo vedno več, aaaaaa: Retar, Gozd Reka – čebula, česen, krompir, koleraba. Studen, Obrije – kislo zelje, kisla repa. Kastelic, Mirna Peč – Goldrush. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Majda Temnik – kalčki, Fras – mlada špinača, mlada blitva.

Sestanki in take hudo resne reči. S kmeti se resno pripravljamo na (re)organizacijo dela in delovni zagon zadruge. Glavni cilj zadruge je zagotavljanje kakovostne hrane za primerno ceno (kar se sicer ne zdi ravno izvirno). To vključuje načrtovanje pridelave (kar počnemo že tudi pri zabojčkih, a bi to delali še bolje), sortiranje, skladiščenje, vse to, kar je potrebno, da bomo imeli boljšo hrano (tudi lepšo). Zadrugi bo vse laže, ker bodo velik delež pridelave pojedli zabojčki, za katere pa približno vemo, koliko gre v njih v različnih mesecih.

Vse skupaj je zelo razburljivo!

Poleg Oddelka za lepe umetnosti (ki je seveda najbolj glasen in tudi lep, seveda) bomo tako imeli vsaj še Pridelovalno divizijo, Skladiščni oddelek (znan tudi kot Hrčki) in vse, kar rabi zelo resna zadruga (pa zdaj še ne vemo).

Drugo leto ob tem času bo že kar jasno, če smo uspešni. Če ob letu osorej ne bomo močno dvignili količine domačih pridelkov, potem nismo bili uspešni. Ostanite z nami!

Počitnice in kako to niso (in mi smo tega zelo veseli) Je že tako, da starši začnejo jesti ekološko hrano, ko to postanejo. Tako je med zabojčkarji veliko družin, ki v počitniških dneh spremenijo bivališče (Maldivi, babice, Kranjska gora, dedki, vse to). Res smo zelo veseli (če ste opazili – mi smo ravnokar – da smo kar pogosto veseli, taka služba pač, kaj hočemo), ker število zabojčkov v tem tednu ni nič padlo (kar je bil običaj v preteklih letih). Mi si tako razlagamo (po najpreprostejši razlagi – glej Ockhamovo britev), da ste se na zabojčke lepo navadili. Hura!

Vse dobro želimo vsem punčkam in fantkom, ki so se rodili v teh dneh (in tudi ostalim, jasno). Naj bo vaše življenje res lepo.

Če pa ste prejeli račun v zabojčku, vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa (sklic je res pomemben, brez njega smo včasih čisto zmedeni, kateri račun je plačan).

Če pa računa niste prejeli, nas prosimo opomnite, da vam ga pošljemo. Ni računa, ni plačila, vse skupaj je preprosto (kot nasploh večina reči). V teh dneh boste prejeli tudi mesečni račun (hočeš nočeš račun dobiš).

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte (zelo smo radovedni, to je vendar hvalevredna lastnost):

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396

Trenutek za lepo rabo jezika: v hočeš nočeš račun dobiš ni vejice, ker gre za elipso veznika, da veste (kar pa spet nič ne pove, zakaj, le to, da je vejice ni, kar pa sami vemo).