Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 13 (2013)

Vedno znova si želimo, da se ne izkaže, da Petrovo načelo (vsak posameznik v hierarhiji teži k temu, da bi se povzpel do ravni svoje nesposobnosti ) velja tudi za zabojčkarje (recimo: vsak zabojčkar teži k temu, da bi imel toliko zabojčkov, da jih ne bi mogel pravočasno dostaviti). Zdaj v enem dnevu razvozimo približno 330 zabojčkov, kar se Pošti verjetno ne zdi impresivno, no, nam pa kar. In ker je v naravi zabojčkov, da so zloženi narobe in do odpotujejo na napačen naslov, se mi trudimo, da jih zložimo prav in pripeljemo na pravi naslov. In to je to, kar delamo, tako zelo na kratko. V tem tednu smo zasneženi skoraj do vratu, res utrujeno gledamo ves ta sneg na cestah in njivah, ki nam danes greni življenje (in nam ga bo še vse leto, tudi potem ko bo skopnel, se ga bomo spomnili v obliki manjšega pridelka). A kmetje ne tožijo, vse to so že videli (mi iz Oddelka za lepe umetnosti smo bolj khm, nervozni).

Želimo vam lepe praznike, polne upanja, veselja do življenja (ker konec koncev je pa kar nobel, da smo živi).

Huda česnova juha
1 čebula, 1 večja glava česna, košček masla, ščepec timijana, ščepec soli, ščepec popra, velik krompir, 2 žlici kisle smetane, 1 žlica zdrobljenega suhega peteršilja, 1l jušne osnove
V posodi stopimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in jo pražimo, da se rahlo obarva. Od glave česna vzamemo 3 stroke, ostali česen stisnemo v posodo, premešamo ter dodamo 10 žlic jušne osnove. Vse skupaj naj se nekaj časa kuha, zalijemo z ostalo jušno osnovo, dodamo timijan, krompir, narezan na manjše koščke, sol in poper. Počakamo, da zavre in kuhamo še dodatnih 10 minut. Dodamo kislo smetano in vse skupaj spasiramo. Na koncu dodamo še zdrobljen peteršilj in pa 3 stroke česna, ki smo jih na drobno sesekljali. (kulinarika.net)

Blaga špinačno česnova juha
2 žlici olivnega olja, srednja velika čebula, 2 stroka česna, 1 l zelenjave jušne osnove, 75 g rezin slanine, 600 g špinače, 1 žlica limoninega soka, 0,5 žličke soli, 2 ščepca mletega črnega popra
Špinačo očistimo in temeljito operemo. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Pražimo ju v veliki kozici, v kateri smo predhodno segreli olivno olje. Praženje naj traja pet minut, potem pa zalijemo z jušno osnovo. Vse skupaj zavremo in na zmernem ognju kuhamo 15 minut.
V kozico dodamo špinačo in jo kuhamo toliko časa, da upade in se zmehča. Juho po okusu začinimo s poprom, soljo in limoninim sokom. Juho s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Postrežemo!

Takole je v tem tednu: Retar, Gozd Reka – česen (veliko česna), krompir; Vrbnjak, Prlekija: kislo zelje, Mivšek, Medljan, kisla repa, še kar zelo divji por, regrat. Majda Temnik – kalčki; Romana Jarc Sečnik – repa. Kratko, res kratko.

Jabolka Tudi Avstrijcem lanska letina jabolk ni uspela, tako da je že v tem tednu, ravno pred nami, zmanjkalo topazov. Nam je zelo žal, a smo preiskali prav vse možnosti, a imeli smo izbiro med topazi iz Avstrije v preusmeritvi (torej še ne čisto ekološkimi) in ekološkimi braeburn iz Avstrije. Ker prodajamo le eko certificirane pridelke, pravzaprav ni bilo izbire – tako imate v zabojčkih braeburn.

Sneg Sneg je zagodel nam in kmetom, tako je prekril ves motovilec na Goričkem tako na debelo, da je Janko Faričev le žalostno sporočil, da ga izpod njega ne bo moč skopati. Tako imamo avstrijskega v tem tednu.

Redkvice Redkvice so v tem tednu iz Italije. Ker so zaradi snega zamujale (ne niso smučale, so pa tovornjaki sila počasi vozili), jih v zabojčke dajemo naknadno, ko je preostala vsebina že zložena. Kar tvegano početje – kaj hitro kakšen zabojček spregledaš ali pa ga daš v kakšnega, ki redkvic ne potrebuje. Če bi se vam zgodilo prvo ali drugo, prosimo, sporočite. (Žal redkvic nismo mogli čakati, kajti drugače s pakiranjem ne bi zaključili do četrtkovega jutra).

Fižol, ki ga ni zabojčku Avstrijski kmet fižola ni dostavil avstrijskemu kmetu Finku. Tako ga Fink ni dostavil k nam in tako da ga mi žal nismo mogli dostaviti k vam. Tako je to, če nimaš vsega v domačem skladišču.

Če se sprašujete, pa so tile zabojčkarji sploh kaj pripeljali tako, kot smo naročili? Smo smo, kakšnih 45 ostalih vrst zelenjave in sadja pa smo.

Mleko ima zdaj za en dan krajši rok trajanja, sedem dni. Še vedno sem in tja prejmemo pritožbo, da se je skisalo bistveno prej kot v sedmih dneh – to vsekakor ni v redu. Predvsem v teh hladnih dneh ni nobenega dvoma, da je tudi od dostavi pri primerni temperaturi, tako da razloge za to še iščemo. Edina dobra novica je, da je tudi tako skisamo mleko zelo dobro, le pustite ga, da se do konca skisa.

Kaj dela snega in mraz Mraz predvsem na Vipavskem škoduje zgodaj cvetočemu sadju (recimo marelice), tako da se že nadejajo manjše letine. Tako pozen sneg in mraz ne dene dobro tudi ozimnim žitom. Pa sadikam, ki še kar čakajo na toplem, namesto da bi se že grele pod toplim spomladanskim soncem (če se ga še spomnite). Adijo, majska solata, smrk smrk (iz premraženih noskov).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa (sklic je res pomemben, brez njega smo včasih čisto zmedeni, kateri račun je plačan). Bliže kot kdajkoli smo trajnikom, hurej, po načrtu že v aprilu.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396