Listek iz zabojčka 9 (2014)

Mi smo najlepši ker samo najlepši se prodajajo ni važno kaj je dobro za pojest važno je kako izgleda kakšna je embalaža kako je obarvano in postavljeno na police jagodna marmelada je bolj rdeče od jagod rdeča pesa je bolj rdeča od jagod in če je ona namesto jagod barvilo je v redu ni v redu da so v jagodni marmeladi bolj rdeči od jagod tudi pesticidi to nikogar ne zanima razen tistih za katere so trgovinske jagode alergene in lahko jedo samo tiste z domačega vrta jagode niso krive da so otroci polni alergij in po nepotrebnem umiramo za rakom kriv je pohlep ki poganja trgovine pa kmetije pa velekmetije in veletrgovce ki tekmujeje med seboj v rdečini jagodne marmelade in jim pesticidi ne smrdijo ker jih vohajo le afriški sužnji in delavci z vzhoda njim bilance ne smrdijo ker v njih so evri na otokih brez davkov izbirajo pa ne kmetje ne trgovci ti le silijo izbirajo velekupci in na koncu čisto mali potrošniki ti so pravi kralji in potrošniki pravijo dajte nam rdeče jagodno marmelado bolj rdečo kot kri da skrije pesticide.

Mi nismo najlepši smo pa rdeči kot so rdeče jagode in zeleni kot je zeleno listje špinače. Taki bomo ostali za vedno, čisto do konca (ko nas ne bo, bomo kot zemlja).

Ješprenj: v enolončnici je res res dober. Imate korenje, ah, sploh vse kar imate doma zelenjavnega (včasih dodamo še kak suh krhelj jabolka, hruške), primerno narežite in kuhajte, dokler se ješprenj ne omehča. Od vitaminov res ne bo ostalo prav veliko, bo pa vse skupaj res okusno.
Konkretno (iz Delovne odprte kuhinje): 30 dag ješprenja, peteršiljeva korenina, 2 korenčka, 2 krompirja, manjša rumena koleraba, skodelica kuhanega fižola, skodelica kuhanega kislega zelja, 1/2 skodelice kuhane koruze, sol, poper, domača vegeta, lovorov list, česen, čebula
. V mrzlo vodo damo kuhat dobro opran ješprenj. Ko zavre, zmanjšamo ogenj na srednjo jakost. Po 10 minutah dodamo peteršiljevo korenino, lovorov list in strt česen, še kakšnih 15 minut kasneje pa zelenjavo, narezano na kocke. Nato kuhamo naprej na šibkem ognju. Na svetlo prepraženo čebulo stresemo kislo zelje in ga dušimo 10 minut. Fižol, koruzo in zelje dodamo na tri četrt kuhani enolončnici. Začinimo. Kuhamo še 15 minut, pojemo.

Ješprenj s kislom zeljem: Ješprenj namočimo in ga pustimo čez noč (če ga ne namočimo, ga dlje kuhamo). Drugi dan ga odcedimo in stresemo v že napol kuhano kislo zelje. Zelje in ješprenj kuhamo in pazimo da se ne prime na dno posode. Solimo, dodamo sesekljan peteršilj in sesekljan česen ter zabelimo z ocvirki (če si to želimo).

Ko smo že zapadli v poznojanuarsko depresijo (ta pride od enolične hrane in megle), so res hitro in čisto do konca pregnali primorski kmetje. Zelenja kot češ, njim toplo vreme godi (zelenjavi in kmetov, ti kar sijejo):
Od kje je kaj v tem tednu: Fras: mlada blitva, mlada špinača, brokoli; Štular (via zadruga Agraria): motovilec (še kar raste). Studen, Obrije: drobni krompir, repa, rgrat, ješprenj ta teden v zabojčkih, pa kislo zelje. Retar, Gozd Reka: koleraba, kifeljčar, črna redkev, krompir; Kastelic, Mirna Peč: topaz; Miš, Gorjuša: Goldrush, Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared.

Homeopatski regrat prejšnjega tedna je postal tako velik, da ga z veliko volje lahko nabereš. In tako je storjeno in bo storjeno.

Albin toplo priporoča koromač z rižoto. Boljše kot rižev narastek. Perfektno, a moraš se držati recepta, čebula NE sme karamelizirati. Recept je tu http://goo.gl/KLSb6B, izbran za Shrambo.

Pomaranče so v tem tednu res velike. Žal drugačnih zdaj ni moč dobiti. Nam je žal.

Dve perspektivi, enak brokoli
Prva: „Prosim, če lahko dostavite brokoli brez listja, ker sem prejšnji teden z njim napolnila cel koš. Hvala za razumevanje! Lp.“
In druga: „Brokolijevo zelenje, mislim na liste, je odlično!!„ (Alenka)
Večkrat, ah, kar vsak teden pišemo o listih brokolija. Seveda je Frasov (no, tudi vsak drug ekološki) užiten do zadnjega perja. Če je steblo trše, ga olupite in malce dlje kuhajte. Če so listi žilavi, jih narežite in malce dlje kuhajte, se izplača, res so slastni. Lahko jih seveda čisto surove sočite, če imate za to opremo.
Nasploh je skoraj vsa in celotna zelenjava užitna, če le ni prepojena s pesticidi. Le prav način je potrebno najti, da je tudi okusna (zdravje brez okusa ni vredno počenega zabojčka). Veseli smo, da ste to dobro sprejeli.

V tem tednu smo prvič v tej sezoni konkretno presegli nam magično števliko 300. Veseli smo, da vas vedno več ceni dobro hrano, celo toliko jo cenite, da jo kupujete. Tega smo res veseli, ker tako jo lahko mi prodajamo in pripravljamo in pišemo te listke, res je super. Hvala vam.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396