Prispevki

 On

Mizuna (ミズナ) iz Goric, primorske kolerabice, dolenjska jabolka, brkinski por, hrana s poreklom

Mizuna, ki ni Mizuno, pa še ostale pomembne reči o življenju Pogled v brskalniku

Zabojčkove sveže novice

Res smo veseli, kadar se najdemo z novimi vrstami pridelkov! In tokrat imamo spet nekaj novega! Seveda imamo tudi, no, če rečemo starega, se ne sliši fino – imamo tudi pridelke, ki jih že poznate in jih z veseljem jeste. 

Veselimo se domačih pridelkov!

Martina (na sliki, glej, kdo je kdo) ima dobro leto!
Pri zabojčkarjih ona skrbi, da kmetje pridelajo ravno prav ob ravnem pravem času, da so zabojčki pestri in čimbolj lokalno pridelani. 
Letos imamo vsak teden  v abonentskih zabojčkih predvsem domače pridelke, dovolj je pestro tudi v hudih zimskih časih. Zabojčke si lahko popestrite s pridelki iz bližnje okolice, da še laže uživati v zimi.
Že nekaj petkov, ko zbere ponudbo za prihodnji teden, se Martina res veseli domače ponudbe (in če se Martina veseli, je potem vse laže, ker potem dobro jemo in brez težav kaj dobrega napišemo).

Mizuna – vodna solata, ki je vodna le po imenu

Z eko kmetija Polenšak, Slovenske gorice, bomo tokrat dobili solato z imenom mizuna – solatna verzija bok čoja, solatna verzija repe, še bolj solatno, kot je kitajsko zelja (tu pa celotno bližnje sorodstvo, priročno razvrščeno). Mizuna je rasla okoli cesarskega dvora v Kyotu – še v časih, ko je tam še raslo divje zelenje in so še imeli cesarja tam. Pomeni “vodno zelenje” (in ja, znamka čevljev Mizuno pomeni pa vodno polje – žal pa “no” ne pomeni polja in tudi “na” ne pomeni zelenjave). Izčrpno o njej tu (v angleščini) , še bolj po jo spoznate, če jo naročite v zabojčku.
Omejene količine, seveda, ko je pri Polenšakovih zmanjka, je nimamo več.

Europark je pripravil video s kmetije Polenšak, takle izgledajo ljudje in zemlja, kjer raste.

Brstični ohrovt

Letos ga še nismo imeli, zato si zasluži posebno omembo! Nekateri ga jedo kar takega, kot ga najdemo na njivi, drugi ga popražijo na maslu. tretji pa še tuhtajo, kako ga pripraviti, da bodo v njem res uživali. Nekateri ga pa res ne marajo, svet pač ni popoln.

Čas za stebelno zeleno

Če ste kdaj želeli iz stebelne zelene narediti res velike količine soka, jo umešati v smutijev ali grizljati kot zajček / hrček / kapibara, zdaj je čas. Zdaj je pod 4€/kg, po taki ceni je že dolgo ni bilo (in ne vemo, kako dolgo bo). 

Radio Prvi na obisk

Obiskal nas je Radio Prvi, novinarja sta si vse prej prebrala in pregledala, tako da sta res vedela, kar je že bilo povedano.

Eni so govorili, drugi so zlagali zabojčke v tem času, eni pa fotografirali ( vsak po svojih sposobnostih, vsakemu po njegovih potrebah, so rekli včasih).

Če berete ta sporočila pa listke, že vse veste. Če bi pa še enkrat vse vedeli, tule je posnetek oddajanja v živo, 

Vsak teden je v zabojčkih prav poseben, sploh če imamo prav nove pridelke.

Naročite svoj zabojček, pa bomo pripravili pridelki, ki so dobri po okusu, pa tudi za kmete, okolje in sosede kmetov in sploh – zveni patetično, pa je le res – za ves svet.

ravno prav zimski zabojčkarji

Zeleni zabojček

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

051499396
zabojcek@zeleni-zabojcek.si

To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na Nedeljske novičke. Če se želite odjaviti, lahko to kadarkoli storite tule spodaj. 

Odjava