Mlade koprive v juhi s praženimi mandlji

Koprive so kot vrtnino gojili in uporabljali že v starem Egiptu. O koristnosti uživanja kopriv pišeta Horacij in Hipokrat, rimski Plinij pa celo piše, da so mlade koprive tako učinkovite, da nas pred boleznimi varujejo še celo leto. (No, to bi bilo super, mi smo zadovoljni že, da imamo kaj za v lonec). Privoščimo si jih lahko surove (z rokavicami jih pobožamo po iglicah in jih oplaknemo, da se znebijo histamina) v mešanicah z jabolki, bananami ali pomarančami. Uporabimo jih namesto špinače v juhah, rižotah, omakah, kot prilogo. Gotovo nam bo teknila takšna juha (samo mogoče otrokom raje po kosilu poveste, da so jedli koprive, prej raje izpostavite mandlje) :

200 g mladih kopriv, 3/4 l vode ali jušne osnove, žlica moke, 40 g masla, 3 dl mleka, sol, poper, muškatni orešček, strok česna, 50 g lističev praženih mandljev.

Mandlje potopimo v vreli vodi, jih stisnemo iz kožice in jih popečemo v pečici na 80 stop.C. Na nizki temperaturi jih pečemo zato, da ne uničimo njihovih kvalitetnih maščob. To bo trajalo dobrih 15 minut, vmes pripravimo juho. Koprive očistimo in blanširamo v malo vode. Vode ne zavržemo, v njej zmeljemo koprive s paličnim mešalnikom, vmešamo moko, dodamo začimbe, strt česen, mleko, maslo in pokuhamo. Juho postrežemo okrašeno z nasekljanimi mandlji, dobra pa je tudi brez njih.