Prispevki

 On

Nataša Peršuh: Kaj ješ, ko si sam doma?

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”250px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Nataša Peršuh
modna oblikovalka in profesorica[/dropshadowbox]

Kaj ješ, ko si sam doma?
Odgovor se nanaša na naslov prejšnjega zapisa. Pri čiščenju telesa gre za čiščenje duha. Ali obratno. Ali vzporedno. Kakorkoli, ni enega brez drugega. Zase je treba poskrbeti. Pika.
Ponavadi čas, če ga slučajno imam, čisto zase, izkoristim za vse kaj drugega kot pripravo hrane. Pa post-novoletne obljube še malo držijo, vsebina zabojčka je tudi tu, izgovorov ni. V manieri sedmminutne (plus minus kaka minuta) kuhinje pa to tudi ni taka stvar, si rečem. In potem ugotovim, da bi lahko cel teden jedla eno in isto stvar. Ne zato, ker ne bi znala nič drugega pripraviti, ampak predvsem zato, ker je reees dobro! Čeprav, vsake oči imajo svojega malarja in vsaka usta, verjetno, svoje brbončice. Kakorkoli, moje brbončice priporočajo. Vse verzije zapisanega in še kako vašo zraven.
Opomba: sedemminutni timing boste z lahkoto izvedli, če imate pri roki vse pripomočke (lupilec, nož, posodo, olje…) in če ste vsaj približno spretni v lupljenju in sekljanju. Če pet ali več minut iščete lupilec za korenček, seveda časovni okvir ne drži. Preverjeno! Pa če se makaroni ali riž kuhajo 20 minut, tudi ne. Se pa polnozrnati špageti kuhajo 8 minut in jih na koncu že nestrpno čakate. Preverjeno dvakrat!

Popečena zelenjava s curryjem in polnozrnatimi špageti
spageti in curry
Potrebujemo (za eno osebo):

 • 1 večji korenček
 • polovica večjega pora
 • 2 velika lista blitve
 • sol, poper
 • curry (prah)
 • malo olivnega olja
 • polnozrnate špagete
 • dobro večjo ponev (v stilu voka)

V vrelo slano vodo damo kuhati špagete, manjšo količino, malo manj kot za eno osebo. Korenček olupimo in ga na isti način, z lupilcem, nastrgamo na trakce. Por narežemo na kolobarje. Blitvi odstranimo trde dele in zelene dele listov narežemo na trakce. Vso zelenjavo popražimo v vroči ponvi na malo olivnega olja, da uplahne, cca. 3 minute. Zelenjava se ne sme pretirano zmehčati, trik je ravno v tem, da ostane na pol surova. Začinimo s soljo, poprom in žličko curryja, še malo poražimo. Med tem naj bi se špageti že skuhali, če ne, jih počakamo in ko so kuhani, jih vmešamo med zelenjavo. Pazimo na razmerje, ujamemo približo pol-pol, zelenjave mora biti skoraj več kot špagetov. Raje več kot manj.

Popečena zelenjava s curryjem (brez špagetov) kot priloga lososu

Postopek je popolnoma isti kot prej, začne se tam, kjer lupimo korenček. Morda zgolj malo povečamo količino sestavin. Hkrati v drugo ponev (najraje žar ponev) damo peči file lososa. Ko je zelenjava gotova, popražena in začinjena, je losos tudi že enkrat obrnjen in ravno prav pečen.

Popečena zelenjava (tokrat zelena, brez curryja) s piščancem

zeleno s piščancemPotrebujemo (za eno osebo):

 • polovica pora
 • manjši kos svežega zelja
 • malo azijske solate
 • par listov navadne solate
 • piščanca (file, zrezek ali majše koščke)
 • malo olivnega olja
 • sol, poper
 • maslo

Zelenjavo narežemo – zelje na tanke trakove, por na kolobarje. Vse skupaj popražimo v vroči ponvi na malo olivnega olja, da uplahne, cca 4 minute. Pred koncem vmešamo še azijsko in navadno solato, solimo, dobro popramo in vmešamo žličko masla. Hkrati v drugi ponvi (najraje žar ponvi) spečemo piščanca.
Sistem je torej zelo preprost, kombiniramo zelenjavo po želji in okusu, jo na hitro prepražimo in še pol surovo uporabimo kot prilogo mesu ali ribi ali kot osnovo za k testeninam ali rižu. Verjetno je trik v dobri ponvi, morda v »straight to the point« okusu avtorice tega zapisa… ali pač zgolj dobri zelenjavi iz zabojčka!? Kot je tudi Bratinov rekel, dobre stvari pač ne rabijo dosti komplikacije. Mimogrede, to je moto, ki se ga držim tudi pri oblikovanju. Pa dober tek!

 

 

[icon name="" icon_color="#d30000" size="" size_px="" pull="" fixed_width="" border="" list_icon_li="" spin="" flip_horizontal="" flip_vertical="" rotate="" class="" 2_name="" 2_icon_color="#d30000" 2_size="" 2_size_px="" 2_pull="" 2_fixed_width="" 2_border="" 2_list_icon_li="" 2_spin="" 2_flip_horizontal="" 2_flip_vertical="" 2_rotate="" 2_class=""][/icon][icon name="" icon_color="#d30000" size="" size_px="" pull="" fixed_width="" border="" list_icon_li="" spin="" flip_horizontal="" flip_vertical="" rotate="" class=""][/icon]