Prispevki

 On

O dihotomiji kontrole, o mladem krompirju, kumarah in Gospodarju

Imamo vse, nič nam ne manjka, pomlad skrbi za nas. Pogled v brskalniku

Zabojčkove sveže novice

Saj smo vedeli že prej, samo nismo mogli citirati zanesljivih virov. Poleg tega pa zdaj vemo tudi reči, ki jih prej nismo vedeli. Začnimo s tem, kar smo vedeli:

O dihotomiji kontrole, seveda

Že nami je potuhtal Epiktet, filozof, da ene reči so pod našo kontrolo, druge pa niso. Recimo triletnik: pod našo kontrolo je, kaj mu bomo ukazali, ni pa pod našo kontrolo, kaj bo potem on naredil.

Podobno je s češnjami in vsem tem, kar zraste pod tem nebom: mi si želimo, kakšno naj bi bilo v zabojčku, kaj pa zares potem nastane, pa ni v naši domeni. Evo, opremljeni s tem vedenjem pa pojdimo k temu, k čemer bomo stremeli v tem tednu (ker stremljenje se pa, tudi če si stoik, spodobi in je pravično):

Mladi krompir

Mladi krompir je tisti, ki je bil ravno skopan in še ni dolgo poležaval ne po zemlji ne v shrambi. Ima tanko kožo in jedli bi ga kar surovega, če bi ne bil ravno krompir.

Tako je pa fin za pečenje. Ampak to že vse veste, zdaj pa veste tudi, da bo v tem tednu prvikrat v zabojčkih (slovenski, seveda).

Kumare

Imamo prve kumare, malo prleških, malo primorskih (še dobro, da smo okupatorjem iztrgali rodno zemljo, da imamo že zdaj kumare, drugače bi morali čakati še kakšen mesec na domače kumare).
Ob tem se odpira vprašanje, a so kumare  z avstrijske Koroške domače kumare, če jo je posadil slovensko govoreči kmet, kaj je v primeru, če kumare sadijo priseljenci, ki ne govorijo slovensko, ali naša Alexandra, ki že govori slovensko s kakšno napako, pa ni Slovenka (in sploh, če kumaro posadi v kitajski Ikea kozarec). 

O  tem drugič! Imamo kumare, ki so zrasle prav blizu, to se nam zdi pomembno. 

Kdo je Gospodar muh in pozebe

Pretekli teden smo imeli dve žalostni zgodbi (ki  nista pod našo kontrolo): pozeba pred tedni je udarila zdaj (ima dolgo dobo inkubacije – ta jezik zdaj vsi razumemo).  Iz zamere, ker so prezebale, so jagode pretekli teden nehale zoreti, vse naenkrat in po vsej domovini, zato jih ni bilo v vseh zabojčkih. Zdaj so spet odzamerile in bodo, če jih boste naročili.

Po češnjah je udarila plodova vinska mušica (žal ne pije le vina). V  češnje (in breskve in vse, kar ima peško) odloži jajčeca in potem se v nekaj urah razvije žerka (v nekaj urah, kratka doba inkubacije!). Kmet pobere lepo češnjo in drugi dan, ko jih dobite vi, ni več lepa. Ni druge, kot da nam to poveste in jih odpišemo, to pa je pod našo kontrolo.

V tem tednu jih bomo imeli z območij, ker teh mušic (še) ni. 

Zdaj je čas

Vsak teden je čas za nekaj: še vedno je veliko solate, mehke, rdeče, kristalke, vseh sort. Pa kolerabice. Bučke divje rastejo, vemo, da ima večina rajši manjše, a so rasle kot za stavo. Kumare. Mlado zelje, tega je dovolj. Dovolj bo pa tudi krompirja, čeprav je šele prvi teden.

Ne-domače breskve, nektarine in marelice

Vse to je zdaj cenejše in že kar blizu cen poletja.

Časi dostave zdaj vse bolj fiksni (ne le dnevi)

Fino je dobiti zabojček ob želenem času ali pa vsaj vedno ob istem času. 

Ob ponedeljkih ne vozimo zabojčkov.

Ob torkih jih začnemo voziti okoli 9h in gremo od Bežigrada (od BS3 do železniške postaje in potem v center, nato v Šiško in zgodaj popoldne spet v Bežigrad, do Posavja, kjer končamo do približno 16h).

Ob sredah jih vozimo od 10h na Gorenjsko, tako kot doslej (kar pomeni tudi Zadobrovo in vse, kar je severneje). Po 14h začnemo z dostavo Vzhod (Nove Jarše, Fužine, Kodeljevo).

Tudi GLS dostavi zabojček ob sredah.

Ob četrtkih jih vozimo od 10h po poti Jug (Grosuplje, Rudnik, spodnji Vič in proti Vrhniki), od približno 15h naprej Zahod (Rožna dolina, Brdo) in od približno 13h naprej po Centru in Šiški.

Časi dostav so izbrani tako, da vas je čimveč doma, pa da hkrati lahko skrajšamo dostavne poti. Vsem nikoli ne ustrežeš, pove pravljica. Je pa dobra novica, da v večino blokov lahko pridemo pridemo, tudi če vas ni doma (prijaznost odpre mnoga vrata, pove pregovor) in zabojček pustimo pred vašim stanovanjem.

V petek tudi ne dostavljamo in se ukvarjamo  s projekti, administracijo in vsem tem.

Če imate vrt, ki ga zalivate

Če imate vrt, ki ga zalivate, vas gotovo zanima, kako zalivati čim manj, pa imeti čimveč zelenjave. S tem se ukvarjamo v EIP projektu »Digitalizacija namakanja zelenjave«. Skupaj s partnerji pripravljamo izobraževanja za kmete in ostale zainteresirane in v petek ob 9.30 preko spleta začnemo z osnovami. Prof. dr. Marina Pintar (znana tudi kot mama namakanja) bo predstavila osnovna in manj osnovna dejstva o namakanju. 
Za uvod v dogodek bomo pa iz zabojčkarskega Oddelka za razvoj povedali nekaj modrih misli.
Predavanju se lahko priključite kadarkoli, potekalo bo med 9.30 in 11.10 preko te povezave.
Ker je projekt sofinanciran, veseli smo, dodamo tole pasico:

Ko že omenjamo Gospodarja muh, izkaže se, da je to preveč pesimistično gledanje na človeško raso. V resnici smo ljudje dosti bolj prijazni in si radi pomagamo, le zaupanje moramo čutiti.
Veseli smo, da že deset let čutimo vaše zaupanje, tako je naše življenje mnogo lepše.
Kot še vedno doslej, tudi ta teden bomo veseli vašega naročila!

S poznopomladanskimi pozdravi,

vaši zabojčkarji.

Zeleni zabojček

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

051499396
zabojcek@zeleni-zabojcek.si

To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na Nedeljske novičke. Če se želite odjaviti, lahko to kadarkoli storite tule spodaj. 

Odjava