Prispevki

 On

O korenčku, radarju ali v katerem grmu tiči zajec

korenčku, radarju in rumeni pegi ali v katerem grmu tiči karotenoid
Skrivno znamenje ne-zelo-skrivnega reda ostrogledih zabojčkarjev: rumeno-rdeče-oranžno obarvani plodovi med zobmi, na krožniku in sploh vse povsod. In malo zeleni v obraz, od špinače. Ta je v tem tednu vsekakor glavna (razen če praznujete svoj svetovni dan, tedaj ne – slabo vpliva na absorpcijo kalcija).
Vse o tem, zakaj morate jesti korenje, če nimate radarja oziroma zakaj rečete, da jeste korenje, če ga imate in o vseh ostalih res nujnih rečeh, ki vam bodo pomagale preživeti teden (seveda spet, naj poudarimo, le in samo če boste naročili karotenoide in vitamine iz Zelenega zabojčka), pa v tem finem članku!

Kruha, kruha, kruha – spet ceneje!
Vse skupaj zveni kot kar poceni reklamna fraza (reklamna je res, a poceni ni, kajti oddelek za marketing dela v nedeljo, dežurstvo). Je pa čisto res. Gre takole:
več kruha spečejo, ceneje je (saj veste, stalni stroški, variabilni stroški). In ker je ceneje, ga vi lažje kupite.
Zato sta zdaj oba najbolj priljubljena kruha ceneje! Rženi kruh in ovseni kruh. (Naš nasvet je, da naročite kar oba, teden je dolg in kruha sta res dobra).

Sočenje, sočenje, sočenje – čas za napad nad prehlade!
Špinača, brokolijevi listi, pesa z zelenjem (če le ne bo slane), veliko je te zelenjave in jasno sadja, ki ga lahko spravite v okusne sokove!

Endivija
Te je zdaj veliko in jo priporočamo. Sveža, sočna in presenetljivo dobra, saj je bilo veliko vode, malo vročega sonca, zato ni usnjata.

Imate osteoporozo? Dojite?
Končno je tudi to prednost, saj danes praznujemo svetovni dan osteoporoze! Za darilo ob prazniku si naročite veliko porcijo zelja, ki je dober vir kalcija. Tudi doječe matere (po La Leche League International ) si privoščite veliko porcijo prav take, zelenolistne zelenjave, saj otroci ne dobijo kolik od tega. Vam pa dobite veliko kalcija, dober za kosti, dober za zobe.
Če pa ne dojite niti nimate osteoporoze, privoščite si veliko zeleno listne zelenjave preprosto zato, ker je tako zelo okusna (še posebej, če je ne kuhate ure in ure)!

Kratka servisna o datumih dostave med prazniki
Prihodnja dostava je seveda v četrtek, 25. oktobra, nato v ponedeljek 29. oktobra ter naslednja izjemoma v petek, 2. novembra.

Nekaj res resnih misli o sortah zelenjave in sadja
Zabojčkarji smo majhno podjetje. Naši kmetje še manjši – zato imamo več kmetov, da lahko napolnimo vse zabojčke. Vsak kmet sadi tisto zelenjavo in sorto zelenjave, ki pri njem dobro raste.
Recimo Retarji imajo njive v hladnejšem, vlažnem bregu, kjer špinača ne sili v cvet. Ko se v Obrije upre sonce, običajna špinača kot-bi-trenil-z-zabojčkom švigne v cvet. Zato Silva seje novozelandsko špinačo, da jo lahko dlje časa goji. Žal še ne moremo razločevati sort med seboj, tako vam ne moremo vnaprej povedati, kakšno sorto špinače boste dobili. Podobno je z radičem (rdeč, zelen, listnat, glavnat) in še kakšna zelenjava je takšna. Če ste naročili radič, boste dobili radič, ne znamo vam pa vnaprej povedati, ali bo v vašem zabojčku rdeč radič ali zeleno listni.

Gotovo bomo drugo leto že boljši, a letos je še tako.

Želimo vam krasno nedeljo ter tudi vse prihodnje dni prav take!

Vaši zeleni zabojčkarji