O lubenicah za v šolo, medvedjih slivah in nashi haikujih

Sadni časi
Sadje, raznovrstno in barvito in od sonca okusno (no, tega res ni manjkalo letos).
Čas je za šolo in tudi naše lubenice (no, Frasove) so odrasle in gredo v šolo. Nobene male ni več med njimi, vse so velike vsaj 4 kg. Slastne (še bo vroče)!

Gala in Sansa
Čez morje so Gala druga najbolj priljubljena sorta jabolk (ja vemo, da vas zanima, katera so prva, rdeči delišes menda), bolj kot mnogo bolj znana fuji, zlati delišes. Hrustljava in aromatična, nežno sladka, sveža in za peko. Pri nas jih po Demeter standardu (ki je še strožji kot ekološki) goji kmet Purgaj iz Vanetine. Zdaj so tu!

Jabolka Sansa so hrustljava in malo kisla in malo sladka!

Dolgo smo čakali in zdaj so tu – slive!
Na Blokah nič ni prav zgodaj (razen medvedov, ti so tam že zgodaj spomladi) in tudi slive so šele zdaj dozorele. Zdaj so še bolj čvrste, tudi za v otroško roko (ne garantiramo pa, da ne bodo pustile madeža na hlačah).

Nashi
Nashi je čisto zares hruška, čeprav se je oblekel v jabolčno podobo. Ker je tako dragocen, ga v domovini Japonski radi postrežejo gostom ali pa mame na družinskih srečanjih (ulupljeni in narezani so že prav posebej privlačni gostom vseh starosti). (Če pa ob takih otožnih nedeljah radi pišete haikuje, uporabite besedo nashi in vsi haikufili bodo vedeli, da mislite na pozno jesen).

Tudi slastne zelenjave je polno!
No, mi še ne mislimo na pozne jesen, poletje je še zelo tudi in imamo polne zabojčke slastne zelenjave. Od listnate zelenjave imamo veliko cikorije (ki je zeleni radič), čisto navadne solate pa verjetno edinkrat v celem letu v tem tednu ne bo. So pa paradižniki, še je stročji fižol maslenec, pa zadnjikrat sladka koruza, (pa paprike in buče in bučke, tokrat skoraj 30 vrst zelenjave).

Želimo vam lep poletni teden, dobro ga izkoristite!

Vaši spet bolj zeleni zabojčkarji