Ooo, oranžna!

Korenje (kolikor nam ga je na njivi pustil medved) ima krasno barvo in sladko je, da bi ga tudi človek kar surovega jedel. Da pa ne bo življenje suhoparno in enolično, se pomujajmo in naredimo tole božansko juho. K okusu bosta največ doprinesla korenje in pomaranča:

  • 1/2 kg korenja
  • 30 g masla
  • 125 ml pomarančnega soka
  • manjša nasekljana čebula
  • dve žlici ovsenih kosmičev
  • pol žlice timijana
  • sol, poper, muškatni orešček
  • liter zelenjavne jušne osnove
  • kisla smetana ali gostejši jogurt

Naribano korenje 10 minut pražimo na maslu. Dodamo pomarančni sok, jušno osnovo, čebulo, začimbe in kuhamo, da se korenje zmehča. Juho pretlačimo ali zmešamo s paličnjakom. Za zgostitev in dodatno teksturo ji dodamo ovsene kosmiče. Postrežemo okrašeno z žličko kisle smetane ali gostega jogurta in kakšnim zelenim listom peteršilja, mete, melise, kar pač je na razpolago.

Če jih ni pojedel medved, dobite sestavine za to dobro juho v Zelenem zabojčku 🙂