Prispevki

 On

Otroški jedilnik od 15. do 19. 10.

Pozdravljeni!
Upamo, da je tudi vam uspelo dobro izkoristiti indijansko poletni vikend. Martinčkanje na toplem soncu res napolni baterije.
V prihajajočih dneh, ko ne bo ravno prijetno kobacati po mrzli in mokri travi, pa vas vabimo, da se nam pridružite na Igralnih Zmenkih. Namenjeni so malčkom do 18 mesecev in njihovim mamicam ali očkom na porodniški, babicam, ki pazijo vnučke, varuškam in vsem, ki bi radi, da malček malo spremeni okolje, spozna druge otroke, se nauči igrati z njimi in se malo zdivja.

SAMO ZA BRALCE TEGALE BLOGA: ko pridete na Igralni Zmenek, nam čisto potiho zašepetajte skrivno kodo z.e.l.e.n.i.z.a.b.o.j.č.e.k. in se boste lahko igrali brezplačno! (Velja v oktobru 2012.)

varuška Sabina

 

 

Jedilnik za ta teden:

ponedeljek
Z: riževa kašica z naribanim jabolkom
M: domača skuta z marelično kašico
K: pečene hokaido kockice in oslič, parjen grah
M: hruška

torek
Z: koruzni kosmiči s kozjim jogurtom
M: jabolčno – slivova čežana
K: pečena zelenjava (zelena, korenček, pesa, krompir)
M: zelenjavno – sadni zavitek

sreda
Z: kašica iz ovsenih kosmičev, namočenih suhih sliv in jabolka
M: domača skuta z banano
K: zelenjavna ‘lečota’ (namesto riža uporabimo rjavo lečo)
M: pečena hruška z medom

četrtek
Z: domače pirino – konopljine žemljice z maslom in medom
M: sok iz pese, korenčka, solate in jabolka
K: ričet z zelenjavo
M: jabolko

petek
Z: kašica iz ajdove moke in namočenih suhih marelic*
M: sok iz pese, korenčka, solate in jabolka, pirino – rožičeve palčke
K: zelje z rdečo lečo, dušeni telečji zrezki
M: kremna juha iz bučke hokaido

 

CHASKIN RECEPT TEDNA

doma pripravljene kašice vseh vrst

(od 6 mesecev dalje)

Potrebujemo:

  • 2 zvrhani žlici polnozrnate eko moke (riževe, koruzne, ajdove, prosene, pirine, konopljine …)
  • 2 dcl vode

Priprava:
– moko stresemo v mlačno vodo in premešamo (pazimo, da ne nastanejo grudice);
– na majhnem ognju kuhamo približno 10 – 15 minut in ves čas mešamo;
– če je potrebno, lahko dodamo še malo vode.

Zakaj?
– da nam ni potrebno kupovati že pripravljenih otroških kašic, ki dolgoročno niso prav poceni;
– ker točno vemo, kaj smo dodali v kašico (sladkor, mleko, gluten);
– ker lahko malo eksperimentiramo in uporabljamo različne kombinacije mok in tako popestrimo dojenčkov jedilnik;
– ker je bolj zabavno kuhati, kot pa stresti skupaj mleko in kašico iz vrečke;
– ker lahko skuhamo več in shranimo v hladilnik in porabimo v dveh dneh.

Variacije na temo:
– 1/4 moke zamenjamo z rožičevo moko in dobimo dišečo in prijetno sladko kašico;
– v kašico zamešamo naribano ali zmiksano sveže ali namočeno suho sadje;
– zraven skuhamo korenček, bučke, peso ali kakšno drugo zelenjavo in zmešamo s paličnim mešalnikom v gladko ali malo manj gladko kašico;
– dojenčkom, ki pijejo po flaški, kašico razredčimo z malo več vode/mleka/adaptiranega mleka.