Otroški jedilnik od 16. do 20. septembra

Pozdravljeni po dolgem času!

Počitnice so se končale, poletje očitno tudi. Danes zjutraj me je termometer v avtu prijazno pozdravil s 5 stopinjami Celzija.
Jesen torej. No ja, v vsakem letnem času se najde nekaj lepega. Jesen je čas za gnezdenje, shranjevanje, kuhanje, sušenje, zmrzovanje in pripravljanje na zimo. Pravi trenutek torej, da v Zabojček dodate še kakšen kilogram hrušk in jih nakrhljane posušite v sušilniku ali kar pečici, pa slive za marmelado in cmoke iz krompirjevega ali skutinega testa so tudi že zrele. Da o ‘filanih’ paprikah z ali brez mesa sploh ne govorimo. Večeri so lahko še bolj zabavni, če jih namesto pred televizijo, preživimo skupaj v kuhinji.

Sabina

Jedilnik za ta teden:

ponedeljek
Z: pirin zdrob z domačo marmelado
M: jogurt z narezanimi slivami
K: pečen krompir, velika skleda paradižnikove solate
M: ajdove palačinke s skuto in rozinami

torek
Z: smoothie (hruška, korenje, koromač)
M: koruzni kruh s kislo smetano
K: caldo verde (portugalska juha iz krompirja in ohrovta)
M: jabolko

sreda

skuta z breskvino kašo
M: pečena prosena kaša s slivami
K: mešana zelenjava s piščančjimi rezinami, popečeno v voku
M: breskev

četrtek
Z: svež sok (korenček, pesa, jabolko), pirine palčke
M: Eko smuti SEZONSKI
K: paprike, polnjene z ješprenom in jurčki
M: nekvašen ržen kruh s čičerikinim namazom

petek
Z: konopljin kruh z maslom in medom
M: sveže stisnjen sok (jabolko, grozdje)
K: zelenjavna juha (bučke, korenje, paradižnik, krompir, čebula), hruške lepe Helene*
M: banana

CHASKIN RECEPT TEDNA

Hruške lepe Helene

je pripravljala moja babica, kadar nas je želela najbolj pocrkljati .. Ker se pri nas izogibamo sladkorja in sladkarij in ker mi je tale sladica poosebljenje sladkega, dolgo nisem niti razmišljala o pripravi. Potem pa mi je prišlo na misel in sem si preprosto sposodila tale recept:
http://jazkuham.si/hruska-lepe-helene-recept-1397

in v njem sladkor zamenjala za javorjev sirup (in zmanjšala količino vode v receptu na pol), čokolado sem uporabila ekološko pridelano s 70% kakava, vanilijev sladoled pa sem preprosto izpustila iz recepta.

Dober tek!