Prispevki

 On

Otroški jedilnik od 19. do 23. novembra

Pozdravljeni!

Zabojčkovi vedno pravijo, da jim moramo nujno sporočati, če je kaj narobe s sadjem in zelenjavo. Mi pa bi jim danes radi sporočili, da smo nad njihovim sadjem in zelenjavo preprosto navdušeni! Če se slučajno sprašujete zakaj, vam predstavimo dva primera.
Primer št. 1: Kakiji, ki so bili zreli in sladko okusni že v začetku tedna, so zdržali do konca in smo se z njimi sladkali še v petek.
Primer št. 2: Špinača. Moramo nekaj priznati. Špinača se je skrila v kot zabojčka, ki smo ga postavili na balkon in pozabili nanj. In na špinačo tudi. Spomnili smo se šele v četrtek, ko je zmanjkalo idej za kuhanje. In smo šli na balkon, v prepričanju, da bo špinača samo še za v kompost. Pa ni bila. Čisto dobre volje in lepa, prav nič uvela, je potrpežljivo čakala na nas.

Tako da, dragi kmetje in dragi Zabojčkovi, lahko rečemo samo – hvala, super ste, vaša zelenjava pa sploh!

V varstvu pa trenutno bolj smrkajoče in kihajoče, če koga zanima …

P.S. Več o nas najdete tule: www.chaska.si

Jedilnik za ta teden:

ponedeljek
Z: ajdovi kosmiči z marelično kašico
M: sveže stisnjen pesino – jabolčni sok, pirine palčke
K: pečena zelenjava, marinirana v bučnem olju (korenje, pesa, koleraba, zelena), losos na žaru
M: jabolčni krhlji

torek
Z: pirina kašica z rozinami
M: suhi dateljni
K: bučna kremna juha s popečenim tofujem
M: jabolko

sreda
Z: jabolčno – bučni zavitek
M: pečeno jabolko, polnjeno z ovsenimi kosmiči
K: polnjena pečena repa z mladim sirom
M: pirine palčke

četrtek
Z: pirine žemljice z maslom in medom
M: sveže stisnjen jabolčno – špinačni sok, prosene kroglice
K: prosena kaša s špinačo in skuto*
M: jabolko

petek
Z: amarantovi napihnjenci z jogurtom
M: skuta z banano
K: avokadova kremna juha, jabolčni zavitek
M: kaki

 

CHASKIN RECEPT TEDNA

Prosena kaša s špinačo in skuto (od 8 mesecev dalje)

Potrebujemo

  • veliko špinače (količina je res čisto poljubna, odvisno ali hočete bolj ali manj zelenjavno jed)
  • 1 žlička kokosovega masla
  • pol čebule
  • 1 skodelica bio prosene kaše
  • 2,5 skodelice vode
  • 1 skodelico bio skute
  • pol žličke soli
  • olivno ali kakšno drugo olje

Priprava:

Špinačo operemo, in damo za par sekund v multipraktik skupaj s pol skodelice vode. Lahko jo seveda tudi na roke narežemo na manjše trakce.
Čebulo nasekljamo in na kratko podušimo na žlički kokosovega masla.
Dodamo narezano špinačo (skupaj z vodo) in še malo podušimo.
Dodamo še skodelico prosene kaše, 2 skodelici vode, sol, še kakšne začimbe po okusu (morda timijan, rožmarin) in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat narahlo premešamo in dodamo še malo vode, če je potrebno.
Primešamo še skodelico skute** in pustimo stati vsaj 10 minut, da prosena kaša vpije odvečno vodo.
Naložimo na krožnike in prelijemo z žlico olivnega ali kakega drugega hladno stiskanega olja.

Dober tek!

** Špinača je zelo zdrava in okusna zelenjava (tudi Popaj je to vedel), vendar pa velja opozorilo, da vsebuje veliko oksalne kisline, ki se veže s kalcijem in lahko pospešuje nastajanje ledvičnih kamnov, če jo toplotno obdelano uživamo v prevelikih količinah. Priporočajo, da špinačo pripravljamo s dodatkom mlečnih izdelkov. Še bolj pametno pa jo je čimvečkrat uživati kar surovo, v obliki solat ali sveže stisnjenih sokov.