Prispevki

 On

otroški jedilnik od 7. do 11. januarja

Pozdravljeni!

Se vas loteva prehlad? Preden zavijete v lekarno, pobrskajte po zabojčku in izkoristite čudovite lastnosti tiste smrdeče zadeve, imenovane čebula. Še vedno nisem prepričana, ali sem imela samo srečo ali pa stvar res deluje, ampak v 2 dneh sem uspela premagati prehladne viruse, ki so se me poskušali lotiti. Več spodaj, pri receptu.

Uživajte in ostanite zdravi!

Sabina

Jedilnik za ta teden:

ponedeljek
Z: mousse iz chia semen in banane
M: kakijevi krhlji
K: dušeno zelje z jabolki, pire krompir
M: pirin zdrob s suhimi brusnicami

torek
Z: ajdovi kosmiči s kozjim jogurtom
M: kivi
K: kokošja juha z domačimi rezanci, pirine testenine s pestom, solata
M: skuta z banano

sreda
Z: pirin zdrob
M: jabolčni krhlji
K: piščančja prsa na žaru, riž s korenčkom in grahom, solata
M: jabolko

četrtek
Z: ajdov kruh z maslom, čaj s čebulnim medom
M: sveže stisnjen pesino – korenčkov sok
K: dušeno rdeče zelje, pire iz čičerike in korenja, pečen tofu
M: shake iz mandljevega mleka, banane, ovsenih kosmičev in malo cimeta

petek
Z: pesino – korenčkovi muffini, čaj s čebulnim medom
M: dan prej namočeni lešniki
K: enolončnica iz fižola mung, korenja, kolerabe, repe in kar smo še našli v hladilniku
M: jabolčno – slivova čežana

CHASKIN RECEPT TEDNA
čebula – naravni antibiotik

Čebula naj bi imela širok razpon zdravilnih učinkov, od preprečevanja prehlada do srčnih bolezni, diabetesa, osteoporoze in drugih bolezni. Uživanje čebule priporočajo kot naravno sredstvo za pomoč pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka. Poleg tega je dober vir vitamina C, kalcija, magnezija, natrija, kalija in fosforja. Za našo malo deklico, ki je iz vrtca prišla rahlo smrkajoča in kihajoča sem pripravila sirup proti prehladu.

Potrebujemo:
– 1 čebulo
– 3 žlice medu

Priprava: Čebulo sesekljamo na drobne koščke in prelijemo s tremi žlicami medu. Pustimo v zaprti posodi čez noč. Zjutraj precedimo in s sirupom osladimo čaj ali pa ga spijemo kar tako.
Neverjetno pri vsem skupaj je to, da čebulni sirup izgubi vse tiste lastnosti, zaradi katerih čebule ne maramo preveč (smrdi, smrdi, smrdi!). Zdravilne lastnosti pa z medom le še poudarimo. Pa na zdravje!