Pastinak

Pastinak (Pastinaca sativa) je ena izmed finih zelenjav, sorodnik korenja,  v zadnjih desetletjih ga na tržnicah ni bilo pogosto videti. Podoben je korenju, vendar močnejšega okusa. Pastinak je bil eno glavnih živil naših pra pradedov  – vse dokler ga ni izpodrinil krompir (repa pa je še kar ostala). Pekli, kuhali in cvrli so ga, čeprav je dober tudi surov.

V naše kraje so ga prinesli Rimljani, izvira iz Mediterana. Bolj na sever gremo, večji zraste. Še več, da dobi fin okus, mora zmrzniti (kar pomeni, da ga v toplih krajih ne cenijo).  Tako je ena izmed redkih zelenjav, ki je na voljo vso zimo in tako kot naročen za v Zelene zabojčke.

Obloženi kruhki s pastinakom (ali pa s topinamburjem)

nekaj rezin kruha (tule smo uporabili domačega koruznega)
pastinak (takole je odličen tudi topinambur)
nariban sir (recimo lahki Jošt)
olivno olje z baziliko

Rezine kruha obložimo s kolobarji pastinaka in naribamo sir, čez nakapljamo mešanico olivnega olja in bazilike. Pogrejemo v mikrovalovki in voila, malica je pripravljena!

Pastinakova juha s piščancem in luštrekom

  • 5 dag masla
  • 2 čebuli
  • 50 dag pastinakove korenine
  • 30 dag piščančjih prsi brez kosti
  • 1 l vode ali mesne juhe
  • 1 žlica sesekljanega luštreka, sol in sveže mleti poper.

 

Na maslu počasi prepražite sesekljani čebuli, da porumenita. Dodajte očiščen in na drobno nariban pastinak, na kocke narezane piščančje prsi ter zalijte z juho ali vodo in pustite, da zavre. Dodajte luštrek, solite ter popoprajte po okusu in kuhajte približno 20 minut, da se pastinak zmehča.

Rižota iz pastinaka in korenja s kalčki

  • večja čebula
  • 30 dag pastinakove korenine
  • 30 dag korenja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 40 dag arborio riža za rižote
  • 3 dl belega vina
  • 8 dl vode
  • 10 dag naribanega parmezana
  • 5 dag masla
  • 20 dag mešanih kalčkov
  • sol in sveže mleti poper

 

Na oljčnem olju opražite sesekljano čebulo. Dodajte oprano in na kocke narezano korenje in pastinak, vse skupaj pražite še nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite in takoj postrezite potreseno z opranimi kalčki.

Telečji frikase z jurčki in pastinakom

 

  • 1 kg teletine brez kosti
  • sesekljana čebula
  • 3 žlice masla
  • 20 dag pastinakove korenine
  • žlička moke
  • 1 dl suhega belega vina
  • 1 dl kokošje juhe
  • 20 dag svežih jurčkov
  • 0,5 dl sladke smetane
  • žlička sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Teletino narežite na manjše kose ter jo solite in popoprajte. V kozici razpustite maslo in na njem podušite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte na trakove narezan, očiščen pastinak in kose teletine, pomokajte ter zalijte z vinom in juho. Pokrijte in dušite 10 minut. Dodajte očiščene in drobno narezane jurčke in sladko smetano ter dušite še 10 minut. Po potrebi solite, posujte s sesekljanim peteršiljem ter takoj postrezite.

Pastinak z javorjevim sirupom

 

  • 70 dag pastinaka
  • 3 dag masla
  • 3 žličke javorjevega sirupa
  • 3 žličke sezamovih semen
  • sol, poper

Pečico ogrejemo na 220 stopinj Celzija. Pastinak ostrgamo, po dolžini prerežemo na polovice ali četrtine in dve minuti kuhamo v osoljenem kropu.

Nato ga dobro odcedimo. V kozici segrejemo maslo, dodamo javorjev sirup in segrevamo kratek čas. Pastinak stresemo v nepregorno posodo in ga pokapamo z mešanico masla in javorjevega sirupa. Zmešamo in za pol ure postavimo v ogreto pečico. Sezamova semena popražimo, jih potresemo na pečen pastinak in postrežemo.

Rezine purana s pastinakom in porom

  • 80 dag puranjih prsi
  • sol, sveže mleti poper
  • 3 žlice olja
  • 5 dag masla
  • 30 dag pastinakove korenine
  • 20 dag pora
  • 1 dl  juhe ali vode
  • 4 žlice kisle smetane
  • 1 žlica drobno narezanega drobnjaka

Puranje prsi narežite na 5 centimetrov dolge trakove in jih posolite ter popoprajte. Na segretem olju jih hrustljavo prepražite in jih stresite na cedilo, da se olje odteče. V posodo dodajte maslo in očiščena ter na tanke trakove narezan por in pastinakovo korenino. Dobro prepražite, zalijte z mesno juho ali vodo, pokrijte in v nekaj minutah zdušite al dente. Primešajte kislo smetano, puranje rezine, prevrite, potresite z drobnjakom in postrezite z dušenim rižem ali s testeninami.