Pogosta vprašanja

Da vam bo laže, smo nabrali nekaj odgovor na vaša vprašanja in jih razvrstili takole:

Ob prvem naročilu

Takole na kratko nekaj najpogostejših vprašanj ob prvem naročilu (in kar se le da kratkih odgovorov nanje, seveda):Kje najdem cene in kako naročim?
Vse cene najdete v naši spletni trgovini, , izberete Vstop brez prijave (glejte sliko) in ob koncu naročila vnesete svoje podatke (registracija ni potrebna).  Naročite lahko poljubne količine ali cel zabojček, ki ga lahko poljubno spremenite (ali pa ne, če vam to ustreza).

Do kdaj moram naročiti?
Do ponedeljka opolnoči za dostavo v četrtek, do petka do 14h za dostavo v ponedeljek.

Kdaj dostavljate?
Dostavljamo ob četrtkih dopoldne (med 8.15 in 13.15) ter popoldne (med 16.15 in 20.15). Ob naročilu med opombe zapišite, ali si jo želite dopoldne ali popoldne. Bolj točne ure ne obljubimo, vam pa ob prvem naročilu sporočimo, kdaj približno bomo zabojček predvidoma pripeljali (recimo med 10h in 11.30). Ne pozabite, če vas ni doma, vas zabojček počaka pred vrati stanovanja ali hiše.

V Ljubljani dostavljamo tudi ob ponedeljkih dopoldne – ob naročilu med opombe zapišite, da si želite dostavo v ponedeljek, drugače vam bomo zabojček pripeljali v četrtek, naš glavni dostavni dan.

Naročila sem v torek, kdaj dobim zabojček?
Naslednji četrtek, žal nič prej. Naročila namreč zaključujemo ob ponedeljkih ob 22h za dostavo v četrtek. Če pa nam med opombe ali posebej v emailu sporočite, vam ga verjetno lahko dostavimo že v četrtek. Radi dostavljamo zabojčke!

Naročil sem v soboto, kdaj dobim zabojček?
V četrtek, žal nič prej.

Koliko stane dostava?
Dostava po Ljubljani je brezplačna. Strošek dostave v vse ostale kraje po Sloveniji je le 2,95€ (do 15k mase).

Ali zabojček lahko kje prevzamem?
Res je, zabojček lahko prevzamete v Ljubljani (blizu BTCja -Kmetija Studen Obrije 23)  in v Šiški – Smrekarjeva 3, blizu Kina Šiška) in v Škofji Loki pri Osovnikar zobozdravnikih.
Zabojček lahko prevzamete tudi v Biotopicu v Celju (Glavni trg in City center) in Mariboru (Europark) (a zabojček morate tudi naročiti pri njih), v Bitopicu ne obračunamo dostave.

Je kaj ceneje, če sam prevzemem?
Tudi to je res – če naročite Sezonski zabojček in ga sami prevzamete v Ljubljani, bo cenejši do 14%!

Kdaj plačam?
Vedno po prejemu zabojčka (PO prejemu).Pred dostavo dobite po emailu elektronsko dobavnico s točnim zneskom, v zabojčku pa še tiskan račun, tega poravnate. Vnaprej ne morete vrednosti zabojčka, ker točne vrednosti zabojčka še ne poznamo (vsak izdelek stehtamo in nato obračunamo po dejanski masi – res redke obračunamo na kos). Od predračuna, ki ga prejmete takoj po naročilu, se račun običajno ne razlikuje več kot nekaj odstotkov.

Kaj je s to kavcijo?
Ob prvi dostavi nas še ne poznate in ne veste, če boste še naročali, zato obračunamo 1€ za nepovratno kartonsko škatlo, ki je tako vaša.
Ob drugi dostavi preidemo na vračljive zabojčke, ki jih lahko ponovno uporabimo – dobro za okolje, dobro za nižje stroške. Zato ob drugi dostavi obračunamo kavcijo 10€ za povratni zabojček (ne glede na to, ali boste prejeli zabojček v kartonski ali plastični škatli – to je odvisno od logističnih vzrokov – oboje si želimo nazaj). Prazen povratni zabojček ob tretji dostavi vrnete, mi pa vam damo polnega. In tako naprej. Ob zadnji dostavi vam vrnemo kavcijo. (To z vračljivimi zabojčki je pri vsem zabojčkanju še najteže razumeti, vse skupaj je kar komplicirano, priznamo). Če pa želite, lahko vedno znova naročite kartonsko škatlo in vam kavcije ne bomo obračunali.

Jaz bi pa raje vedno znova preložil pridelke v svoje posode in takoj vrnil prazen zabojček
Vas čisto razumemo, ampak res ne bo šlo. Vsako prelaganje vzame vsaj 1 minuto (čisto zares pa še malo več) in na koncu dneva bi zadnji zabojček tako dostavili dobro uro kasneje (vsak voznik jih ima  vsaj kakšnih 60). No, tega pa zadnji zabojčkarji ne bi bili veseli, res ne. Zato vas res prosimo za razumevanja, tu pa čisto zares.Imate več vprašanj?
Poglejte si tule  naprej (kjer je vse skupaj in še kaj zraven bolj na dolgo razloženo).

Kakšne pridelke dobim v zabojčku?


Odkod je vaša zelenjava in sadje?
kmetjeIz mnogih koncev Slovenije, prav res (pozimi pa sploh kadar zmanjka slovenske hrane, pa tudi iz Avstrije in Italije). S 15 kmeti imamo sklenjene dolgoročne dogovore, delamo pa takole na okroglo s 30 eko slovenskih kmeti. Od kje so nekateri, lahko vidite tule, nekaj slikic pa tu zraven.

Govori se, da imate najboljše jagode?
Res je, ampak samo tedaj, ko je čas zanje. Pridite pa poglejte, no, pojejte.

A si lahko izberem izdelke po svoji volji in v količinah, kot si želim?
Seveda,  vedno si lahko izberete to, kar  si želite.En korenček, dva kilograma grozdja, eno bučo.
Tudi če ste abonent (in torej vsak teden prejmete zabojček), se pred potekom roka za naročilo vsak ponedeljek do polnoči prijavite in poljubno spremenite svoj zabojček (razen Sezonskega, ti so, kakršni so, a so zato cenejši do 14%).
Izberete zabojček, ki vam skoraj ustreza, ga dodate v košarico in potem po mili volji dodajate izdelke  (in odvzemate, a k temu vas seveda ne spodbujamo in to samo na tiho povemo).

No, dobro, zgovorni ste, kje  pa vidim vašo ponudbo?
ob_prvem_narociluVstopite v trgovino (lahko preko povezave Nakupovanje zgoraj levo ali pa s stiskom na velik zelen gumb Trgovina sredi strani. Lahko pa tudi tole povezave prenesete http://www.zeleni-zabojcek.si/trgovina.html . Če ste prvič, izberete /Vstop brez prijave/ in naročite vse, kar vam srce poželi.

Kje in kdaj prejmem zabojček?

Kam dostavljate?
Pred vrata stanovanj in hiš in v pisarne.

Mislim, kam, tako, geografsko?
Aha, to pa pa tako:

  • po Ljubljani brezplačno,
  • in izven Ljubljane tudi brezplčano, razen za zabojčke, cenejše od 25€, za te je doplačilo 2,95€ po čisto vsej Sloveniji.

Izjema je Sezonski zabojček, pri tem vedno obračunamo dostavo, je pa s popustom, tako da se izplača pri vsaj 18€ naročilu (poglejte si podrobnosti o Sezonskem zabojčku, je nekoliko poseben).

Kdaj naročim in kdaj potem dobim zabojček?
Zabojčke, naročene do ponedeljka do polnoči, prejmete tisti teden v četrtek med 8.15 in 13.15 ali med 16.15 in 20.15.  Če naročate prvič,  želeni čas dostave napišite v opombe.

Naročila sem, a čakam že dva dni, pa nič!
Na kmetih gre vse bolj preudarno. Najkasneje v ponedeljek vam pišemo, kdaj in kako predlagamo dostavo v četrtek (ob nakupu pa med opombe že lahko zapišite, ali želite dopoldne ali popoldne). In zabojček pride  v četrtek. Najdlje traja, če naročite v torek – če posebej med opombami napišete, da želite dostavo v ponedeljek, je v ponedeljek, drugače pa naslednji četrtek.

Ali so lahko zaželim bolj točno dostavo, tri ure pač ne bom doma čakal?
Seveda, tudi mi tega nočemo početi. Zato kar pojdite na sprehod (ali pa ostanite v službi, če pač ne gre drugače ali če vam je to všeč), mi pa bomo pustili zabojček kar pred vašimi vrati. No, pri tem nam koristi, če poveste številko stanovanja, da se sosed ne bo čudil naši darežljivosti.

Mene je pa strah, da če naročim, da mi boste potem kar naprej vozili to zelenjavo!
Brez strahu! Če ne boste izrecno zapisali ali izbrali ob nakupu, bo vaše naročilo veljalo kot enkratni nakup. Spet, razen Sezonski abonetski zabojček, tega morate preklicati po prvi dostavi, ker je edini abonentski.

Kako morete biti tako počasni?
Ne, ne, nismo počasni! Prav nasprotno, ko vi naročite, mi to sporočimo našim kmetom, da naberejo vso zelenjavo, ki jo mi potem v četrtek pripeljemo k vam. Nič ne prekladamo po skladiščih, zato naročamo točno to, kar ste vi naročili. In ker delamo s kmeti, ne z veletržnicami, to pač traja.

Ali vam moram res čakati od 16h do 20h?
Veseli smo, ko vas vidimo, ni pa nas treba čakati (čeprav so naši fantje in dekleta, ki dostavljajo zabojčke, zelo prijazni). Več kot 40% zabojčkov svoje lastnike pričaka na pragu stanovanja, pod balkonom, na oknu in kar je še podobnih mest, kamor sosedov pes ne seže, da bi pojedel solato. To je pa edina nevarnost – doslej sta neznano izginila dva zabojčka (od približno 39435 dostavljenih na ta način). Nam se to zdi nizka cena grajenje medsebojnega zaupanja (in zaupanja do sosedov). Plačate po spletu ali preko direktne bremenitve.

Kako plačam?


Plačate vedno po prejetju zabojčka. Vso zelenjavo in sadje namreč stehtamo in obračunamo točno toliko, kot vam pripeljemo, vnaprej pa seveda ne vemo točno, kako velika bo glava solate.

Plačate lahko z
1) nakazilom
Plačilo lahko nakažete preko spletnega bančništva (naš transakcijski račun je SI56 0310 0100 3075 451 pri SKB d.d. Uporabite UPN. Obvezno uporabite sklic, ki je naveden na tiskanem računu ali na vašem mesečnem računu.
Prvi dve številki sklica sta SI00, nato nadaljujete s številko vašega računa (recimo SI00  15409). BIC SKB banke: SKBASI2X.

2) trajnikom (oziromo direktno obremenitvijo, se temu točno reče)
Vaš račun bremenimo enkrat mesečno, 8. ali 18. Vse skupaj je zelo preprosto in varno, če se ne bi strinjali s tem, da vaš račun obremenimo, lahko to kadarkoli prekličete, če bi se pa pri tem zmotili, pa vam tudi denar nakažemo nazaj na račun.
Je pa zelo enostavno in ena skrb manj. Za to potrebujemo le vaše soglasje za bremenitev.

Ali res plačam po dostavi?
Čisto zares. Plačate po dostavi, z nakazilom, lahko pa tudi preko direktne bremenitve (za to nam morate zaupati nekaj podatkov).

Darilni bon
Dobil sem darilni bon, pa ne vem, kaj naj z njim?
Najbolje bo, če ga vnovčite (lahko pa tudi narediti letalček iz njega, bon je iz močnega papirja in kar fino leti). Torej, če ga vnovčite, naročite izdelke po svojem okusu, kodo z bona vpišite med opombe. Če ga ne boste v celoti porabili, lahko preostanek porabite ob naslednjem nakupu, lahko pa seveda tudi doplačate, če je bon le premajhen. Ob dostavi ga pa prosimo dajte nam (radi delamo letalčke, no, to je že neresno, v arhiv ga damo)

Kaj pa če ne plačam in pobegnem (se skrijem, potuhnem, take reči)?
Potem boste imeli pa strašno slabo slabo slabo, res slabo vest in nam boste plačali kasneje. Gotovo ne boste zlorabili našega zaupanja (kot mi ne vašega, ko obljubljamo le ekološko certificirano hrano), poznamo vas!

Hmm, mene pa zanima, samo ne vem, če mi bo všeč?
Tudi mi ne vemo za vas. Res je, statistika govori za nas, samo statistika je pač statistika (nekateri je ne marajo). Mogoče bo najbolje, če kar poskusite! Če vam pa ni všeč, obljubljamo vračilo denarja (in to tudi držimo).

Zakaj so najbolj pogosto naročniki razočarani:

  • pričakujejo drugačne vrsto pridelkov: včasih se slika na spletni strani razlikuje od dostavljenih pridelkov, recimo pri blitvi. Ni vedno raznobarna, včasih je zelena listna ali pa v šopu. Dokler to ne vpliva na okus, se kaj takega lahko zgodi.
  • pričakujejo več hrane: ne predstavljajo si, koliko je 1 kg krompirja ali 0,35 kg solate. Mogoče je najbolje, da si pri nakupu izberete po kosih, kjer se le da (npr. 1 glava solate namesto 0,4 kg solate), dokler se ne navadite.
  • pričakujejo hrano, bolje spakirano: pridelki so zloženi v zabojčku, embalaži vseh vrst se res izogibamo (če se da, včasih se pa ne da)
  • pričakujejo hrano, kot jo vidijo v trgovini: enake oblike in enakih velikosti. Tudi ekološki pridelki so lahko lepi, pravzaprav bi morali biti in običajno tudi so. Res pa nekoliko bolj varirajo v velikosti, korenčki so nekateri bolj majhni, drugi pa res veliki. Dokler to ne vpliva na kakovost (kot npr. rdeči pesi, ko je velika lahko bolj puhla), se nam to zdi sprejemljivo, vam se pa mogoče ne bo.

Če se naročite na Sveže novičke, boste o vsem tem seznanjeni (lahko se pa tudi vsak hip odjavite, jasno)!

Čujte (ejga – vstavite po želji), tole pa jaz nič ne verjamem! to je vse 100x bolj špricano, taka lepa jabolka že niso ekološka!
Reč je preprosta, so. Za vsako jabolko vam vedno povemo, čigavo je, in lepo greste in vprašate kmeta, kako on to šprica. Pa kdo ga kontrolira pa zakaj to počne in sploh taka vprašanja. Vse ga izprašajte, najbolje navzkrižno. Tudi nas dajte, pa pridite nas pogledat, ko pakiramo (še veseli bomo pomoči). Seveda smo certificirano ekološki, ampak certifikat je le prvi korak k zaupanju.

Vse lepo in prav, ampak še vedno ne vem, kako tole naročim. Kam vas pokličem?
Pokličite nas (051 499 396) ali pa nam pišite (zabojcek@zeleni-zabojcek.si), veseli vas bomo (še posebej od 9h do 17h med tednom, ob četrtkih, ko je dan dostave, pa vse do 20.30)!

Reklamacije

V zabojčku sem dobil gnilo pomarančo. Kaj zdaj?
Hmm, najbolje bo, da jo zalučate v kanto za biološke odpadke in nam to sporočite. Izdamo vam dobropis in če ste redni naročnik, se bo obračunal ob naslednjem naročilu, če pa niste, ga pa lahko tudi takoj ob plačilu odračunate.
To eko sadje, ko je enkrat nagnito, gnije res hitro in kljub temu, da preden damo pomarančo v zabojček, jo pogledamo okrog in okrog (seveda ne samo pomaranče), nam včasih kakšen nagnit kos uide.

Nekaj manjka v zabojčku
Kljub vsem strojem in tehtnicam se čisto zares lahko zgodi tudi to. Povejte nam, tega ne plačajte in je (razumemo pa, da ste razočarani, zato se močno trudimo, da ničesar nikoli ne pozabimo).

In vse ostalo, česar nismo dali kam drugam

A si vi malce hecate, ko tole pišete?
Hja, kar prav imate, smrtno resno počnemo le eno reč, to je vse okoli zabojčkov (izbira dobaviteljev, zlaganje, take reči), hrana je resna reč. No, vse ostalo nas pa zabava (in to tudi pokažemo, kaj čemo), če pa nas ne zabava, si pa skušamo na vsak način narediti tako, da nas (saj ne gre vedno, jasno).

Imam čisto preprosto vprašanje, ampak odgovora pa ne najdem tule gor!
Pokličite nas (051 499 396)  ali pa nam pišite (zabojcek@zeleni-zabojcek.si), veseli vas bomo (še posebej od 9h do 17h med tednom, ob četrtkih, ko je glavni dan dostave, pa vse do 21h)!

Pravzaprav nas je vse polno, zabojčkarjev (tudi vaš sosed je verjetno, toliko nas je).