Poletne fige, prve melone in mladi in okrogli krompir

Še več sadja in poletnih pridelkov, medtem ko vrag odnaša šalo.

Zabojčkove sveže novice

Zdaj imamo pravo poletje, ne prevroče ne prehladno, nekaj dežja, pa ne preveč (vsaj ne za rastline), skratka, za njive in vrtove in rastline na njih bi bilo težko bolje!

V tem vremenu z veseljem zorijo tudi poletni pridelki, zdaj bomo imeli tudi čisto prve melone.

Zgodnje fige

V preteklem tednu smo imeli za vzorec zgodnjih fig, zdaj jh bo še nekoli več, dobre so za sveže uživanje, za solate, da se jih naješ kar direkt iz zabojčka. Niso pa za marmelado, te bodo – če bo sreča in vreme  pravo – jeseni.

Mali in veliki, vsi pa okrogli in mladi

Ker je zdaj že julij, lahko rečemo končno! imamo čisto navaden in še kar okrogel mladi krompir. Običajno smo se ga najedli že maja, letos je drugače. V tem tednu bo v zabojčkih pomladni krompir kifeljčar. Če pa vam zanj ni mar in imate raje okroglega, bo tudi ta na voljo.

Ringlo, margolane, mirangiloji, marabele

Teden je naokoli, v preteklem smo pojedli to, čemur v Vipavski dolini rečejo rigloji. Ponekje jim rečejo margolane, pa cimbale, pa marabele (ali pa obratno). Zadnji primerek je v domači kuhinji počakal do danes in se zato prebil na sliko, ki jo lahko  vidite [torej slika ni simbolna]. Večje kot češnja, kislo-kislo-sladkega okusa, sočno in sveže. Kot nalašč za tople poletne tedne.

Podnebna kriza

Spremembe se najprej kažejo kot statistično neznačilne. Malce bolj je toplo, ne vsako leto, seveda.  Nekaj več neviht, a saj so vsako leto. Bučke niso več poletni sadež, ker je za njih zdaj pretoplo. Kumar so nehale rasti, ker je pretoplo. Ne vsak teden, ne vsako leto, a se zgodi. Ne, točneje, to se nam zdaj kar dogaja. Kaj vemo, kaj je bilo pred 30 leti, a kakšen kmet pravi, da opaža spremembe. Te težje opaziš, če imaš urejeno namakanje, če se proti neuravnoteženu ekosistemu boriš s pesticidi in mrtvi zemlji z umetnimi gnojili.
Zabojčke delamo deset let in vedno bolj se nam zdi, da jih ne bomo mogli na isti način še deset let, da se bodo kmetje morali prilagoditi in mi jim bomo morali pomagati, spremembe so tu in niso prijetne.

Vrag odnaša šalo in to, da spodbujamo pridelavo domače, ekoloških pridelkov tako, da jih kupujemo, bo postalo še mnogo bolj pomembno. Ker če jih bomo kupovali, bodo kmetje razmišljali, kako delati tudi v spremenjenih okoliščinah, ne bodo vrgli puške v koruzo.

Veseli bomo vašega naročilo!

Lep teden vam želimo

vaši zabojčkarji.

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406