Prispevki

 On

Rdeča pesa je za v boršč!

(Ukrajinsko-ruska juha iz rdeče pese)

Boršč (борщ) z mesom ali brez njega pripravljajo po vsej vzhodni Evropi; za pradomovino boršča se potegujeta Rusija in Ukrajina. Skupni imenovalec večine borščev je rdeča pesa. Začeli bomo z asketsko in nemesno osnovo, spodaj pa si izberite dodatke za pestrejše različice.

  • 2-3 žlice olja
  • srednje velika čebula
  • 1/2 kg olupljene in naribane rdeče pese (uporabite rokavice, če vam škrlatna koža in nohti niso všeč)
  • 200 g pasiranih paradižnikov
  • približno liter vode ali jušna osnova
  • 3-4 žlice kisa
  • žlica sladkorja
  • sol in poper
  • 100 g kisle smetane
  • drobnjak ali peteršilj

Na olju posteklenite čebulo, dodajte peso in pasirane paradižnike, vodo, kis, sladkor, sol in poper in kuhajte do mehkega. Okus uravnotežite s sladkorjem in kisom, postrezite s kislo smetano (nekaterim bo zadoščala tudi pusta pasirana skuta ali celo jogurt) in nasekljanim drobnjakom ali peteršiljem.

Boršču lahko dodate tudi (do 1/2 kg na zgornje količine) koščke korenja, gomoljne zelene, peteršiljevih korenin, belega zelja, krompirja, pastinaka, svežega fižola v stročju ali kuhanega belega fižola. Če vas mika mesni boršč, zgornji osnovi dodajte do pol kilograma govedine, slanine, klobas ali svinjskih reber in dolgo kuhajte. Meso naj bi bilo popolnoma mehko, tako da samo pade od kosti, mesnemu boršču pa pred koncem kuhanja dodajte tudi kakšno zrno strtega česna.

Naročite si svoj Zeleni zabojček 🙂