Prispevki

 On

Rdeča pesa je za v boršč!

(Ukrajinsko-ruska juha iz rdeče pese)

Boršč (борщ) z mesom ali brez njega pripravljajo po vsej vzhodni Evropi; za pradomovino boršča se potegujeta Rusija in Ukrajina. Skupni imenovalec večine borščev je rdeča pesa. Začeli bomo z asketsko in nemesno osnovo, spodaj pa si izberite dodatke za pestrejše različice.

  • 2-3 žlice olja
  • srednje velika čebula
  • 1/2 kg olupljene in naribane rdeče pese (uporabite rokavice, če vam škrlatna koža in nohti niso všeč)
  • 200 g pasiranih paradižnikov
  • približno liter vode ali jušna osnova
  • 3-4 žlice kisa
  • žlica sladkorja
  • sol in poper
  • 100 g kisle smetane
  • drobnjak ali peteršilj

Na olju posteklenite čebulo, dodajte peso in pasirane paradižnike, vodo, kis, sladkor, sol in poper in kuhajte do mehkega. Okus uravnotežite s sladkorjem in kisom, postrezite s kislo smetano (nekaterim bo zadoščala tudi pusta pasirana skuta ali celo jogurt) in nasekljanim drobnjakom ali peteršiljem.

Boršču lahko dodate tudi (do 1/2 kg na zgornje količine) koščke korenja, gomoljne zelene, peteršiljevih korenin, belega zelja, krompirja, pastinaka, svežega fižola v stročju ali kuhanega belega fižola. Če vas mika mesni boršč, zgornji osnovi dodajte do pol kilograma govedine, slanine, klobas ali svinjskih reber in dolgo kuhajte. Meso naj bi bilo popolnoma mehko, tako da samo pade od kosti, mesnemu boršču pa pred koncem kuhanja dodajte tudi kakšno zrno strtega česna.

Naročite si svoj Zeleni zabojček 🙂

Sveže informacije za ta teden:

Nove naročnike bomo sprejemali spet v soboto od 8h, vse dokler bomo imeli proste zmogljivosti, pričakujemo da vsaj do 12h. Takrat se boste lahko vstopili v spletno trgovino tudi novi naročniki.
Obstoječi naročniki že lahko naročate za prihodnji teden.

Dostave bodo potem potekale  do torka do petka po mestnih četrteh Ljubljane ter po ostali Sloveniji.  Prevzem v Šiški bo mogoč že v torek. Za ostale kraje preverite na zemljevidu, kdaj je načrtovana dostava. Dostava preko GLS bo v četrtek.

Prevzem abonentskih zabojčkov bo v petek.

Prijavite se na naše novičke preko naše spletne strani in spremljate FB, tako boste o vsem obveščeni. Tudi v Svežih novicah je nekaj - seveda svežih - informacij o poteku tega tedna.

____

Prosimo, prijavite se na naše novičke preko spletne strani in redno pregledujte svojo elektronsko pošto, da vas bomo lahko po potrebi sproti obveščali.

Vse naše dostave bomo izvedli brezstično. Zabojček pustimo pred vrati stanovanja ali hiše, zabojček kot vedno plačate z nakazilom po prejemu zabojčka, ko prejmete račun.
Prazen zabojček, če ste že naročali, pustite pred vrati.

Preberite pogosta vprašanja (ki so sicer nastala v čas pred krizo). Če imate vprašanje, ki ni ostalo odgovorjeno, prosimo, pišite nam.