Rdeča pesa, le kaj bi z njo

Solata iz rdeče pese in soje / čičerike z jogurtovim prelivom

  • 500 g rdeče pese
  • 2 žlici kisa
  • 2 žlici olivnega olja
  • 250 g kuhane soje ali čičerike
  • 2 dl jogurta
  • čajna žlička gorčice
  • kumina, sol in peteršilj

Rdečo peso operemo, skuhamo in narežemo na tanjše rezine. Pokapljamo jo s kisom in oljem, solimo. Dodamo ji kuhano, odcejeno sojo oziroma čičeriko, jogurt, gorčico, kumino in sesekljan peteršilj in dobro premešamo.

Na enak način lahko uporabimo naribano surovo rdečo peso ali vloženo peso.

Ruska priloga iz rdeče pese (lahko jo jeste tudi kot namaz)

  • 5 srednje velikih gomoljev rdeče pese
  • 4-5 strokov česna
  • dobra pest orehov
  • dobra pest suhih sliv
  • sol, poper
  • majoneza

Kuhano rdečo peso drobno naribamo, dodamo strt česen, sesekljane slive, orehe, sol, poper in majonezo ter dobro premešamo.

Rdeča pesa bo najhitreje kuhana, če jo pripravite v juhi

Olupljeno, na kocke narezano peso skuhamo, piriramo, začinimo s soljo, olivnim oljem, poprom in sokom stisnjene pomaranče. Juho lahko zgostimo z ovsenimi kosmiči.

Ideje za nas gurmane

rdeča pesa v solati, pripravljena iz pečene mlade rdeče pese; prelivu dodamo malo pomarančnega soka, pehtrana in drobnjaka
rdeča pesa (pečena v alu foliji) v solati, z motovilcem, kozjim sirom in praženimi orehi
rdeča pesa pečena,  s (kozjim) sirom in (balzamičnim) kisom
rdeča pesa; kremna juha z drobnjakovo kremo (kisla smetana ali smetana za kuhanje z drobno narezanim drobnjakom)
rdeča pesa s pomarančo v kremni juhi; vložek so jogurtove ledene kocke

Dostava ekološke hrane za gurmane 🙂 Zeleni zabojček