Prispevki

 On

Repa

Z repo smo si ljudje blizu in domači že dolgo, dokazano jo gojimo štiri tisočletja. V Evropi jo je v zadnjih stoletjih s polj in jedilnikov izrinil krompir, ameriški priseljenci pa so jo prinesli v svojo novo domovino. Zanimivo je dejstvo, da se v ameriški kuhinji uporablja tudi pesino listje.

Pri nas repino zelenje težko dobimo na tržnici ali v trgovini. Škoda, saj je zelo bogato z mikrohranili in je odličnega, grenkljatega okusa. Če ga najdete, ga poskusite v solati ali pripravite soparjenega.

Soparjeno repino zelenje

  • repino zelenje
  • žlica limoninega soka, zrno česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper

Očiščeno in na koščke narezano zelenje soparite v košarici nad vrelo vodo 5 minut in ga prelijte z mešanico olivnega olja, limoninega soka in začimb.

Od tu naprej je recepte zbrala Rebecca, če ni navedeno drugače.

Juha iz repe in riža

  • 2 debeli repi
  • 200 g riža
  • 50 g hamburške slanine
  • 20 g masla
  • 1,25 l juhe
  • strok česna
  • peteršilj, sol

Slanino, česen in peteršilj počasi pražimo, da se slanina razpusti. Dodamo olupljeno in na tanke rezine narezano repo, pražimo približno 5 minut, zalijemo z juho in kuhamo 15 minut, vsujemo riž in skuhamo do mehkega. Po potrebi solimo.

Polnjena repa

  • 6 srednjih rep
  • 100 g čebule
  • 100 g gomolja zelene
  • 100 g korenja
  • 1 jajce
  • 1 žlica drobtin
  • 50 g parmezana
  • peteršilj, sol

Repo dobro operemo, a je ne lupimo. Odrežemo z zgornje in spodnje strani, da lahko stoji, izdolbemo jo z nožem in pazimo, da ne poškodujemo zunanje lupine. Za nadev zmešamo drobno sesekljano čebulo, naribano korenje in zeleno (2 žlici zmesi prihranimo), dodamo sir, sol in drobtine, jajce in malo vode. Napolnimo košarice repe, pokrijemo z odrezanimi kapicami in pečemo približno 90 minut. Po potrebi dolivamo vodo. Ko se popolnoma zmehča, jo potresemo z naribanim korenjem, zeleno ter peteršiljem.

Repa z mlečno omako

  • 4 mlade repe
  • 50 g masla
  • pol lončka kisle smetane
  • 1,5 dl mleka, malo moke
  • 4 žlice naribanega sira
  • sol, poper, muškatni orešček

Repo olupimo, narežemo na paličice in napol skuhamo v slani vodi. V kozici razpustimo maslo, nanj stresemo odcejeno repo, popramo, potresemo z oreščkom in soljo, pridamo moko, premešamo in postopoma prilivamo mleko, ki smo ga razmešali s smetano. Potresemo s sirom.

Repa s kislo smetano

  • 500 g repe
  • 80 g masla
  • 20 g moke
  • 20 g sladkorja
  • 1 dl kisle smetane
  • sol, poper

Repo olupimo, narežemo na rezine. Na maslu popražimo sladkor, dodamo repo, moko in pražimo 5 minut. Prilijemo toliko vode, da je pokrita, solimo, popramo in pokrito dušimo. Po potrebi prilivamo vodo. Ko je repa skoraj mehka, dodamo kislo smetano in dušimo do konca.

Gratinirana repa z jajci in sirom

  • 1 kg repe
  • 5 trdo kuhanih jajc
  • 200 g mehkega mladega sira
  • 1 žlica peteršilja, drobtine, sol in poper
  • bešamelna omaka (0,5 l mleka, 2 žlice moke, 40 g masla, sol, poper)

Srednje velikim repam odstranimo liste in korenine, skuhamo jih v neslani vodi (cele, neolupljene), ko se zmehčajo jih ohladimo, olupimo in narežemo na 0,5 cm rezine, narežemo še sir in jajca. V pekač izmenjaje naložimo rezine repe, jajc, sira. Posolimo in popramo, potresemo s peteršiljem in zalijemo z bešamelom, potresemo drobtine ali sir, gratiniramo da dobi zlato barvo.

Pire iz repe

  • 200 g repe
  • 200 g krompirja
  • 20 g masla, sol, poper

Olupljeno repo in krompir kuhamo 20 minut v slani vodi, odcedimo in pretlačimo. Med mešanjem dodamo maslo, po želji tudi malo vročega mleka.

Zapečeni repni pire

  • 1 kg repe
  • 4 jajca
  • 1 skodelica naribanega sira
  • 1 skodelica pečenih črnih oliv
  • 60 g masla
  • skodelica drobtin
  • sol

Repo olupimo, narežemo na četrtine in skuhamo v slani vodi, odcedimo pretlačimo. Dodamo rumenjake, sir, olive, zalijemo z vodo v kateri se je repa kuhala, začinimo po okusu, dodamo sneg. Stresemo v pekač, potresemo z drobtinami in lističi masla, pečemo 30 minut.

Repa v karamelu

  • 600 g mladih rep
  • 70 g masla
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica kisa
  • 0,5 l vroče juhe, sol

Repo olupimo, kuhamo 15 minut v slani vodi. Odcejeno damo v širšo posodo in pražimo na maslu da porumeni, posujemo s sladkorjem, ko se ta stopi, zalijemo z žlico kisa in juho. Počasi kuhamo, da repa popije vse začimbe, po potrebi osolimo, večkrat premešamo, pazimo da se ne prime dna posode. Ko tekočina izpari, odstavimo in ohladimo.

Repa za prilogo

  • 600 g repe
  • lovorov list
  • strok česna
  • manjša čebula
  • 2 lista žajblja
  • 3 listi bazilike
  • 3 žlice olja
  • 30 g masla
  • 2 žlici sira
  • sol

Repo olupimo, narežemo na ploščice, kratko prevremo v slani vodi. Odstavimo. Na maslu prepražimo čebulo in česen, dodamo lovor, baziliko in žajbelj, pražimo 10 minut. Dodamo repo, pražimo do mehkega, po potrebi dolivamo tekočino. Repa ne sme plavati v tekočini, dušimo jo pokrito s toliko tekočine, da se ne prismodi. Repo potresemo s sirom in ponudimo s črnim kruhom.

Pečena repa s sirom

  • 1 kg repe
  • 150 g mladega mehkega sira
  • 6 jajc
  • 1 žlica peteršilja
  • ščep sladkorja
  • 60 g masla
  • limonina lupina
  • sol in poper

Repo skuhamo z lupino limone, odcedimo, ohladimo in olupimo. Hladno narežemo na rezine. Prepražimo jih na maslu, ko začno rumeneti solimo, popramo, sladkamo in potresemo s peteršiljem. Stresemo v namaščen pekač, prekrijemo s sirom in damo v pečico. Pečemo, da se sir raztopi. V ponvi spečemo jajca , takoj ko beljaki zakrknejo, jih previdno zdrsnemo v pekač na sir. Ponudimo s solato.

Kozaška repa

  • 800 g majhne repe
  • kozarec vodke
  • 1 čebula
  • vejica žajblja
  • 2 vejici zelen
  • žlica paradižnikove mezge
  • mleta paprika
  • sol, poper

Repo olupimo, nastrgamo na lističe, stresemo v skledo, solimo, popramo in prelijemo z vodko. V tej marinadi jo pustimo čez noč. V kozici segrejemo precej olja, stresemo vanj repo z marinado vred, premešamo, odišavimo s čebulo, zeleno in žajbljem. Pokrijemo in dušimo 45 minut. Tik preden odstavimo, prilijemo v 1 skodelice vode ali juhe, razmešano mezgo, solimo in popramo, obilno potresemo s papriko. Tako pripravljena repa se zelo prileže v mrzlih zimskih dneh.

Repa z jogurtom

  • 4 repe
  • lonček jogurta
  • 50 g masla
  • peteršilj
  • drobnjak
  • pehtran
  • sol, poper

Repo olupimo in napol skuhamo v slani vodi. Nekoliko ohlajeno narežemo na krhlje. V ponvi razpustimo maščobo, vanjo stresemo repo, solimo, popramo, premešamo in zalijemo z jogurtom. Dušimo do mehkega, pogosto premešamo. Potresemo s peteršiljem, postrežemo poleg mesa na žaru ali pečenic.

Repa s slanino

  • 800 g repe
  • 80 g hamburške slanine
  • 2 žlici olja
  • malo sladkorja, sol, poper

Na olju prepražimo slanino, ko se razpusti, dodamo narezano olupljeno repo, žličko sladkorja, sol in poper, zalijemo s toliko vode, da je repa pokrita, pokrijemo in dušimo tričetrt ure. Občasno premešamo. Če je potrebno, proti koncu jed odkrijemo, da se omaka zgosti. Ponudimo kot prikuho k različnim vrstam mesnih jedi.

Zapečena repa z bešamelom

  • 750 g repe
  • 50 g masla
  • 1 l jušne osnove
  • drobtine
  • bešamel: 30 g masla, 40 g moke, 3 dl mleka

Repo olupimo, narežemo na lističe in popražimo na maslu, zalijemo z juho in dušimo približno 40 minut. Damo v namaščen pekač, prelijemo z bešamelom, potresemo z drobtinami in damo za 15 minut v pečico.

Šara s svinjino ali brez

  • 400 g sveže ali prekajene svinjske glave
  • 200 g sladke repe
  • 200 g rumene kolerabe
  • 200 g korenja
  • 400 g krompirja
  • zelena, peteršilj, kumina, lovor, poper v zrnju, rožmarin, majaron, sol

Glavo kuhamo z narezano ali naribano repo, kolerabo in korenjem. Ko je napol mehka, dodamo krompir v kockah, vse dišave in sol. Kuhano meso odločimo od kosti, ga zrežemo na koščke in damo v šaro. Skuhamo jo lahko tudi brez mesa, zabelimo jo z oljem.

Repnjača

Testo:

  • 400 g moke
  • 30 g kvasa
  • 100 g masti
  • 0,5 dl mleka
  • sol

Nadev:

  • 1500 g belih rep
  • 80 g masti ali masla
  • 2 jajci
  • 0,5 dl kisle smetane
  • sol

Iz presejane moke, vzhajanega kvasa, soli in masti zamesimo testo. Pokrijemo in damo na toplo vzhajat, nato ga centimeter debelo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač. Potresemo z nadevom iz bele repe (repo olupimo, naribamo, solimo in pustimo, da se voda izloči, odcedimo, nato popražimo ožeto repo na maščobi, da preostanek vode izpari). Pečemo pri srednji temperaturi. Tik pred koncem prelijemo s smetano, v kateri smo razžvrkljali jajca. Zapečemo, razrežemo in ponudimo.

Repin retaš (recept Gianja)

Retaš je zavitek po prekmursko. Takole gre: na maslu prepražiš čebulo, dodaš repo (nasoljeno in otisnjeno), še malo prepražiš, odstaviš in ohladiš, dodaš en vanilij sladkor in lonček kisle smetane. Nadevaš vlečeno testo kot za jabolčni zavitek.

Mlečna repa (recept Kyara)

Repo skuhamo v osoljeni vodi s celim poprom, lovorom, kosom sveže paprike in kosom čebule. Ko je na pol kuhana, dodamo pest oprane prosene kaše in precej nasekljanega česna. Pred koncem kuhanja vmešamo podmet iz kisle smetane in moke. Postrežemo s pečenim ali kuhanim krompirjem.

Kisana repa (recept Irma)

Repo očistite, naribajte, osolite z 0,5 do 2% soli na maso očiščene repe (po okusu, 0,5% popolnoma zadošča, tudi fermentirano tekočino lahko pijete) in natlačite v steklene kozarce tako, da bo pokrita s svojim lastnim sokom. Zaprite kozarce, zmes naj se kisa tri tedne pri vsaj 15°C ali več. Repo lahko fermentirate tudi celo, v tem primeru jo zalijte s slanico in jo naribajte pred uporabo. Na tak način bo gotovo še bolj čvrsta.
Repi lahko za popestritev (tako kot zelju) dodamo tudi narezano čebulo, kumino, brinjeve jagode, lovorjev list, nariban hren, pa tudi naribano korenje in kolerabo.