Prispevki

 On

Še več domače zelenjave, pa kruhi iz kislega testa za k regratu (in vsemu)

Vse več zelenjave, pa še kruhi iz kislega testa za k vsemu temu

Zabojčkove sveže novice

Domača njiva je vedno najbolj zelena, sploh pa so zabojčki najbolj zeleni, ko je v njih vse več domače zelenjave. Zdaj je že dovolj, da smo je lahko lepo siti, pa še raznovrstnosti nam ne manjka (če le ne želite aprilskih paradižnikov):

Vse domače!

Prve tri že poznate: solate je vsak teden ravno prav, takoj ko zraste, hop v zabojčke. Tudi čemaža je še dovolj, Vrbnjak ga že leta nabira na istem mestu (glej spodaj), zdaj pa imamo tudi domač brkinski peteršilj in zeleno.

Spodnje fotografije pa niso ravno za nagrado National Geographica ali Marketing magazina, so pa pristno sveže s Primorske – upamo, da vam to odtehta.
So s Frasove njive tam blizu morja. Na njej ima zdaj mlado čebulo, sveže belo zelje in lične pore. prav te.
Vse to lahko naročite, por in zelje pa bosta tudi v večini abonentskih zabojčkov.

Kruhi iz kislega testa

V pekarni Deveta vas so pripravili čisto drugačne kruhe – kruhe iz kislega testa. Drugačne in res, res dobre. Če takih kruhov še ne poznate, tule je dober povzetek. Ampak to je teorija, za preizkus v praksi pa jih naročite! Imamo tri vrste:

  • eko 100% rženi kruh z drožmi;
  • eko ovseni mešan kruh z drožmi;
  • eko pirin mešan kruh z drožmi in semeni.

Pečeni so v preprostih lesenih modelčkih, v katerih jih tudi dobite domov (glej sliko). Tudi pečejo jih v njih in pravijo, da še niso za večkratno uporabo (to se nam pri vsem tem zdi najbolj šibka točka, ampak korak po koraku, tudi to se bo uredilo).

V torek do 11h in v petek do 14h

Ob četrtkih le po Ljubljani in okolici
Naročila za kisle kruhe sprejemamo le do torka do 11h, ker moramo nato že oddati naročila. Priprava testa namreč traja potem še ves torek in sredo, da ga lahko v četrtek pripeljejo. Dobimo jih tako pozno, da jih ne moremo dodati za zabojčke izven Ljubljane.
Torej – naročila za kisle kruhe do torka do 11h, dostava pa le po Ljubljani in okolici.

Ob ponedeljkih in torkih po vsej Sloveniji
Kisle in vse ostale kruhe lahko po novem naročite tudi za ponedeljkove zabojčke (po Ljubljani) in torkove (po ostali Sloveniji). Naročilo do petka do 14h, kot za vse ostalo v zabojčkih.

O čemažu

Naš Vrbnjak nabira čemaž vedno na istem mestu, že leta (takorekoč monokultura, kar je v tem primeru fino). Vrbnjak pove tudi, da je podlesek res tako drugačen, da ga – če čemaž nabiraš in nabiraš – ne moreš zamenjati s čemažem. Nabirajo ga ročno – krožijo govorice, da ga nekateri tudi kar pokosijo, ker gre to hitreje kot na roke, enega po enega. No, Vrbnjakovi ga enega po enega pogledajo, če je čemaž. In ker tam je čemaž, gre v zabojčke.

Lažje biti abonent, lažje bolje jesti

Tole se nam zdi res pomembno, zato še enkrat:
za večino velja, da jemo to, kar imamo doma v hladilniku in shrambi. Zato je najbolje vedno imeti doma nekaj zelenjave in sadja – ker potem jemo to in smo v povprečju bolj zdravi.

Da bi se vi laže odločili za abonentsko naročilo in da bi tako vedno imeli svežo zelenjave in sadje (in mogoče še mleko in kruh in karkoli od tega, kar imamo v ponudbi), smo pripravili več posebnih zabojčkov.  Eni so polni solate, drugi so mešani, tretji za dojenčke in njih starše. Še vedno pa velja, da lahko vse še dodatno prilagodimo, vsak teden kaj dodamo in kakšnega pridelka nikoli ne damo v vaš zabojček.

Tako boste imeli doma več zdravju prijazne hrane (in boste bolj zdravo in dolgo živeli).

Naročilo torkovega in četrtkovega opomnika

Če boste naročili opomnik,  boste po emailu v torek popoldne prejeli opomnik za naročilo četrtkovega zabojček in/ali v četrtek sredi popoldneva za naročilo ponedeljkovega zabojčka. Tako ne boste pozabili na dopolnitev naročila ali sploh na naročilo, če še niste naša redna naročnica (ali pa naročnik).

Naročilo opomnika v torek
Naročilo opomnika v četrtek

Veselimo se tednov, ko imamo več in veliko domačih pridelkov in izdelkov naših dobaviteljev. Ta teden bo že tak, naročite svoj zeleni zabojček in vse to bo prišlo prav k vam domov (in potem boste bolje živeli, to gotovo – če vam že tega, da boste dlje živeli, ne bomo obljubljali).

Pomladno veselje vam želimo,

vaši zeleni zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.