Prispevki

 On

Sonce je tu, prineslo je češnje in mnogo zelenjave!

Navdušujoče jagode in slastna pomladna zelenjava!

Zabojčkove sveže novice

Precej vremenski smo, to je slaba stran ekološke pridelave pod milim ali manj milim nebom.
A zdaj ko sije sonce, zdaj smo navdušeni in v zabojčkih  je še več pridelkov, še bolj raznovrstni in sploh, ja, navdušeni smo:

V tretje gre rado, zdaj češnje vipavke

Pozorno smo preverili napoved, bo kar sončno tja do srede, češnje, ki so zdaj že skoraj zrele, bodo dotlej popolnoma dozorele in bodo ravno prave za v zabojčke.

Marko Reja pove, da so to že kar pozna sorta, vipavke, in da se kaj lahko zgodi, da bodo to prve in zadnje češnje to leto. Hic Prunus avium hic salta, so rekli Stari, po domače pa zdaj ali nikoli.

Prve artičoke slovenskega rodu

Nam je malce hecno, ko govorijo o slovenskih paradižnikih ali slovenskem poru – mogoče zato, ker hočejo s tem povedati, da je že kar načeloma zato boljši kot neslovenski. Zares vam povemo, da mi tega ne verjamemo – verjamemo namreč, da je tudi avstrijski koromač lahko enako dober kot slovenski, je pa zaradi ekonomskih, ekoloških in kar je že takih besed na e bolje, če jemo hrano iz bližine.

Evo, zato vam z veseljem povemo, da bomo v tem tednu imeli tudi prve artičoke slovenskega rodu, s Primorske (slika je popolnoma simbolična).

Stročji grah

Poleg tega, da bomo imeli artičoke, kar je prvič in tako torej netradicionalno, bomo imeli tudi stročji grah. Kar ni prvič, je pa vseeno kar redko.
Tudi ta bo s Primorske, več sonca, več pridelkov, sploh v tej pomladanski močavi.

Takole mimogrede povemo še, da imamo spet kumare, te so že prleške, pa čisto prvi češnjev paradižnik, ta je pa primorski. Od sadja že hvaljene češnje, kaže da tokrat pa zares, in jagode, oboje seveda slovensko, pa tudi neslovenske breskve (in nektarine in marelice).

Z jagodami je tako, da so ob silnem dežju delale predvsem te v rastlinjakih, tiste zunaj pa so zgnile. To bodo mogoče že zadnje Kerinove za letos – da ne boste rekli, da vam nismo povedali.

Sonce sije, češnje zorijo, lepše ne bo nikoli

Čim posije sonce, se nam srca razjasnijo, v zabojčke spet lahko zložimo več in bolj raznovrstne pridelke (in za povrh še gnijejo ne, ker niso premočeni do kosti)!
Zato bomo veseli vašega naročila, da bo tudi vaš teden jasnejši!

Vaši zeleni zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.