Spremni listek 01/2013

Čisto potihem povemo – mleko bomo imeli
Za nas je to velika sprememba – v zabojčkih bo to prvo  živilo živalskega izvora, ki ga bomo imeli vseskozi (ne kot jajca, ki so teden dva, potem pa jih ni več). S tem je povezano veliko izzivov, predvsem tehničnih, predvsem primerni pogoji hranjenja in prevoza, pa to etičnih, kajti krave so še kako žive (čeprav prof. Škornikova trdi, da je krompir ravno tako živ kot krava, ima krava to prednost, da te gleda) in naša odgovornost je, da dobro razumemo, v kakšnih pogojih živijo in kako in zakaj in kdaj nehajo živeti. Kajti, vsakršno sprenevedajo, da  rožnate krave živijo v rožnatih pogojih in dajejo belo mleko, je zgolj sprenevedanje. Eko krave sicer živijo v mnogo boljših pogojih kot tiste, ki dajejo ne-eko mleko in vidijo celo zelene pašnike in modro nebo in v teh trenutkih bi jim celo zavidali, a še vedno je to industrija pridelave, kjer mora kmet pridelati tolikointoliko mleka s takimiintakimi stroški, le tako lahko finančno preživi. In tako krave žal ne umirajo od starosti (kar je trpko spoznanje za vse, ki ne jedo mesa, pijejo pa mleko).
Vse skupaj ni ravno marketing za mleko in mlečne izdelke, a saj nas poznate, pomembno se nam zdi, da povemo vse in čisto po resnici. In da skušamo to stanje tako spremeniti, da bomo vsi dolgo živeli in da nam bo dobro na zemlji.

Čisto potiho povemo pa zato, ker gremo krave obiskat v petek, pa ker moramo še nekaj tehnikalij urediti, take reči, in če se pri vsem tem kaj zaplete, bomo imeli mleko kakšen teden kasneje.

Palačinke z blitvinim nadevom (ni ravno za čiščenje, ni pa sladko)

250 ml mineralne vode z mehurčki ali piva, 120 g moke, 1 kg blitve, 100 g čebule, olivno olje, 80 g sesekljanih orehov, muškatni orešček, sol, poper, svež peteršilj (v zabojčkih prihodnji teden)
Testo za palačinke pripravimo tako, da zmešamo moko in mineralno vodo oz. pivo, dodamo ščep soli in mletega popra ter pustimo počivati eno uro. Medtem v ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo ter na hitro popečemo sesekljane orehe. Blitvo očistimo, stebla sesekljamo in liste narežemo na dolge rezine. Blitvo dodamo  v ponev, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom in na šibkem ognju dušimo približno 10 minut. Nato iz testa za palačinke spečemo približno 8 palačink. Ohlajene napolnimo z zelenim nadevom, drugo poleg druge zložimo v namaščen pekač in postresemo z naribanim sirom ali bešamel omako. Pečemo pri 220°C približno 10 minut in na koncu potresemo s svežim nasesekljanim peteršiljem.

S  katerih njiv in snežišč: Fras, Ankaran – špinača, radič.  Romana Jarc, Horjul –  zelena, zelje, repa, črna redkev. Retar, Gozd Reka – koleraba, čebula, česen.  Studen, Obrije –  radič Verona, rumeno korenje,  kislo zelje, kisla repa, krompir. Kastelic, Mirna Peč –  Topaz (ki ga je zmanjkovalo, a ga je Kastelic našel še en velik zabojnik, hura), Opal. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Majda Temnik – kalčki, Vrbnjak, Kuršinci – zelje, rdeče zelje, ohrovt.
Neposredno po praznikih je uvoz živil precej bolj nepredvidljiv, še posebej za živila s srednjim rokom trajanja.  Takšna se znajo skriti v kakšno skladišče za teh nekaj dni in potem niso več takšna, kot bi morala biti (še vedno se najbolj bojimo brokolija).
Domačih pridelkov iz tedna v teden zmanjkuje in z velikim veseljem zaključujemo načrtovanje z prihodnje leto, ko bomo imeli veliko več pridelkov, ki jih lahko uspešno skladiščimo tja do zgodnje pomladi. Več pridelkov pomeni tudi večjo možnost sortiranja, tako da boste prejeli takšne pridelke, kot ste jih izbrali.
Veliki zabojčkožer se vrača (oziroma nikamor ni šel)
Med prazniki smo srečali Velikega zabojčkožera in sklenili majhen kompromis. Ostanite z nami tudi po reklamah, vse boste izvedeli!
Projekt povezovanje kmetov
Kot že povedano, EU daje denar kmetov, tako da je hrana poceni. Še nekoliko več ga daje eko kmetom, še nekoliko več povezanim eko kmetom. Vsi smo za povezovanje, s katerim dobimo nekaj denarja kar tako, zaradi povezovanja samega. dokler to ne terja nekaj vložka (ali denarnega ali (navidezne) samostojnosti pri poslovanju) ali dokler se nam ne zdi, da bi lahko sami vzeli več od EU. Četudi kratkoročno. No, nam se zdi, da je čas za usklajeno delo, ker bo to koristilo vam, in če koristi vam, koristi tudi kmetom in zabojčkarjem. Akcija!

Podpisovanje gotovinsko plačanih računov (tudi ta je  resna)
Veseli smo, da naročniki in naročnice redno plačujete svoje račune. Ker pa se je že zgodilo, da za nazaj vsi skupaj nismo čisto prepričani, ali je bil račun plačan gotovinsko ali pa ni bil (sezname plačil seveda vestno vodimo, a kjer je možnost, da bo kaj narobe šlo, bo tudi šlo), bomo odslej ob plačilu z gotovino ob dostavi račun podpisali. Do 10. v mesecu pa bomo poslali seznam neplačanih računov za pretekli mesec, tako da bomo vedno usklajeni z vami in vas ne bomo spraševali po nekih računih iz pretekle jeseni.