Spremni listek 02/2013

Težko je biti ponižen, ko ti gre dobro. Zdi se,  da lahko vse narediš in da se res vse, česar se lotiš zavzeto, dobro izteče. V tem tednu smo bili v ponedeljek zvečer v takem razpoloženju. Vaših naročil je bilo več kot kdajkoli doslej, naročali ste zelenjavo, sadje, kruh in tudi mleko, tega mnogo več kot smo si upali pričakovati.  V teh štirih letih je minilo mnogo tednov, tudi takih v zaskrbljenem pričakovanju, koliko bo naročil, ali bomo dobili naročene pridelke, kakšne kakovosti bodo. Ali bodo vam všeč pridelki, ali smo bili preveč popustljivi pri kmetih, ali smo vam dovolj dobro pojasnili, zakaj je zelenjava v tem tednu taka, kakršna je.
In so tedni, polni vprašanj, zakaj niste več naročili. Zakaj vas pa zdaj ni več z nami.  Kako popraviti napako pri pakiranju, napako pri dostavi, napako sistema, ah, veliko je možnosti, da gre kaj narobe. In tudi gre, seveda gre narobe.

In nikoli ne bo nič drugače, to zdaj že vemo. Naše delo se začne vsak petek znova – ne glede na težave ali uspeh preteklega tedna – ko dobimo ponudbe od naših kmetov in potem se spet veselimo vaših naročil in spet nas skrbi, če jih ni in vse je enako kot pretekli teden.

In tako smo vedno znova opomnjeni, da moramo biti ponižni, samozavestni, a ponižni, kajti le tako smo lahko skrbni, spoštljivi in naredimo res vse, da je delo dobro opravljeno.

Ker je po praznikih pravi čas za umirjanje prebave, sta tu recepta v ta namen  (v živo iz našega oddelka za smotrno rabo zelenjave in ostalih pridelkov):
500 g krompirja, 200 g jabolk, 200 g sveže repe, kozarec mleka (lahko riževega ali mandljevega), 2 stroka česna, sol, muškatni orešček

Krompir, jabolka in repo olupimo ter narežemona velike kose.Kuhamo do mehkega. Pretlačimo, solimo in po želji začinimo z muškatnim oreščkom. Zalijemo še s toplim mlekom in temeljito premešamo. Ponudimo z zelenjavo, zelenjavnim zrezkom ali tofujem.
Polenta z jabolki
-300 g polente, 600 g jabolk,  100 g rjavega sladkorja, 120 g masla ali kokosove maščobe, pol žličke zmletih nageljnovih žbic, pol žličke cimeta
Polento skuhamo v oslajeni vodi (naj bo nekoliko bolj tekoča). Ko je kuhana, jo polovico prelijemo v namaščen pekač, potresemo z naribanimi jabolki, cimetom, mletimi žbicami in sladkorjem ter prelijemo z drugo polovico polente. Obložimo z maslom ali kokosovo maščobo in pečemo približno 25 minut na 180°C.

S  katerih njiv in snežišč: Fras, Ankaran – špinača, radič Verona.  Romana Jarc, Horjul – zelje, repa. Nared, Kožljek – črna redkev,  rumeno korenje, repa. Retar, Gozd Reka – koleraba, čebula, česen, radič.  Studen, Obrije –  radič Verona, kislo zelje, kisla repa, krompir. Kastelic, Mirna Peč –  Topaz, Opal, Goldrush, Opal. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Majda Temnik – kalčki, Vrbnjak, Kuršinci – zelje, rdeče zelje, ohrovt.
Prihajajo nove škatle
Z GPS napravo in mali kolesci, da bodo znale same domov. Z hladilnikom, da bo vaša zelenjave vedno prav hladna. Vlažne, da se zelenjava ne suši. Nepremočljive, da jih dež ne premoči. Neuničljive. Ekološke. Povratne in reciklirabilne. Ki jih lahko otroci uporabijo kot avto, čoln, hišo ali kot navadno mahalo, priročno, da mahneš bratca/sestrico/starša/mačka po glavi brez večje škode za škatlo in tudi za mahnjenega (izrecna zahteva Odbora za starše in zaščito živali). Ki jih starši lahko uporabijo kot priročno skladišče (a poudarek na priročno). Neukradljive (Alan Ford sekcija). Značilno zabojčkaste. Ki jih polne nalagaš eno na drugo, prazne zlagaš eno v drugo (zahteva se je izkazala za enako  uresničljivo, kot da želiš krogle, ki jih lahko zlagaš eno na drugo).
Tako nekako so izgledale Funkcionalne specifikacije V1.0 iz Oddelka za vožnje sem in tja, Projektne skupine za novo škatlo.
In tako prihajajo. Mogoče čisto vseh zahtev res ne bodo izpolnile, a bodo skoraj take kot zahtevano. Skoraj. Ostanite z nami!

Prišel je Krompirček
Korenček je dobil bratca, Krompirček mu je ime. Je nobel, ima klimo, kar se zdi zelo šik (predvsem poleti), strešni prtljažnik, kamor bomo namestili velik korenček (sanje Oddelka za promocijo), vse ima  (ima tudi prtljažna vrata, ki so se pretekli teden zgledalo-je-da-za-vedno zaklenila in v njem je bilo še nekaj polnih zabojčkov, ki so čakali na dostavo, khmm. Potem je prišel celoten Oddelek za reševanje kriznih situacij in vrata so se čudežno vdala). Ah, seveda, če ne veste, Krompirček in Korenček sta naša kombija.

Podpisovanje gotovinsko plačanih računov (prva repriza)
Veseli smo, da naročniki in naročnice redno plačujete svoje račune. Ker pa se je že zgodilo, da za nazaj vsi skupaj nismo čisto prepričani, ali je bil račun plačan gotovinsko ali pa ni bil (sezname plačil seveda vestno vodimo, a kjer je možnost, da bo kaj narobe šlo, bo tudi šlo), bomo odslej ob plačilu z gotovino ob dostavi račun podpisali. Do 10. v mesecu pa bomo poslali seznam neplačanih računov za pretekli mesec, tako da bomo vedno usklajeni z vami in vas ne bomo spraševali po nekih računih iz pretekle jeseni.