Spremni listek 29. teden

Imamo nekaj velikih misli (to pride od zlaganja zabojčkov in takole ob začetku konca sezone). Želimo vam, da bi v tem poletju, ko čas teče nekoliko počasneje (verjetno je pa samo to, da od sebe zahtevamo nekoliko manj) našli čas,da naredili to, kar si že dolgo želite. Recimo igranje violončela (nenavadno veliko ljudi si to želi, recimo ves uredniški odbor Listkov iz zabojčka). Ker, če razvijamo tole violončelo, lahko se zgodi, da vas jutri več ne bo in nikoli ne boste izvedeli, kako hudo nadarjeni ste za čelo (najverjetne boste le izvedeli, da niste, a Platon trdi, da vas bo tudi to osrečilo). Imamo še druge velike misli, ki pa niso samo naše in ste tudi vi že o tem premišljevali, prepričamo smo (saj veste, o smislu, pa prijateljih in času, ki jim ga posvetimo, pa o tem, kaj je res pomembno v življenju, vse to), no, da bi o tem ne bi le premišljevali, ampak tudi kaj naredili. Poletje je kot nalašč za to.

Bučke in jajčevec
2-3 bučke (ali pa ena velika od Kersnika), en velik jajčevec ali več majhnih, lepo zrelih. Paradižnikova omaka, lahko sveže pripravljena, lahko iz kozarčka, 100 g sveže špinače, strok česna, pest svežih zelišč, kot so peteršilj, timijan listi, žajbelj, sol in poper, nariban parmezan (ali pač sir, če ni ravno parmezana).

Segrejete pečico na 200oC, narežete na 0,5 cm rezine. Razporedite rezine v pekaču – plast bučk, nato plast jajčevcev – dokler ne zmanjka. V mešalniku utekočinite paradižnikovo omako, česen, špinačo in zelišča. Začinite in polijte čez bučke in jajčevce. Potresite s sirom. Pečemo 30 minut, dokler skorja ni zlato (kot je prevedel google)

Trio koromač, kitajsko zelje in bučke
Koromač narezemo na rezine (ne prevec tanke), zelje prav tako, bučke pa na polovične kolobarje (no, okus ne bo drugačen, če so četrtinski). V posebni ponvi prepražimo zmlete lesnike (ena do dve pesti, ce kuhate za eno osebo). V ponvi ali voku pogrejete sezamovo olje, dodate par zrnc susenega čilija, nato dodate bučcke, koromač in kitajsko zelje ter strt strok česna (ali dva). Na hitro prepražite (cca 5 do 10 min), dodate na drobno narezane kapre (po zelji) in na koncu posujete s prepraženimi lesniki. Potem pa en dva tri pojeste – skoraj tako hitro kot ste skuhali.
Variacija na temo: namesto lešnikov zadevo posujete s praženimi mandlji (ki pa so manj aromatični). Če vam ni vseč pekoče, lahko začinite s poprom in ne s čilijem.
(tole je pa od Katje. Veliko uspeha pri pisanju teze!)

DOPUST: 2. in 9. avgusta ni dostave. DOPUST

Od kje je kaj
Fras –
bučke, kumare, koromač, ohrovt, paradižnik. paradižnik češnjevec, paprika, stebelna zelena, lubenice; Kos, Lukovica: solata; Retar, Gozd Reka – kifeljčar, krompir, kolerabice, korenje, čebula, bučke, stročji fižol, blitva; Urška Kersnik – bučke, stročji fižol, mlado zelje, zelena šopki; Aleš Kersnik: čebula majski srebrnjak, stročji fižol, velike bučke, Studen: špinača, krompir, korenje, česen. Avšič: rdeča pesa, koromač.
Rdeče pese z zelenjem ni več, toča jo je vzela. Pravtako kitajsko zelje. In nasploh ni naključje, da nimamo ničesar od Romane iz Horjula. Toče je letos več kot dežja.

Zabojčki so za tiste z mirnimi živci
Vsak teden zlagamo nekaj tisoč sadežev in priznamo, zlagali smo se (in ne nas povedati mami!), čisto vsakega ne pogledamo okoli in okoli (kot smo se nekje hvalili, marketing pač, saj veste). Pogledamo jih veliko, vsaj z nekaj strani, ne pa čisto vseh s čisto vseh strani. In zelenjava po naravi teži h gnitju, ekološka še bolj. In ker je vedno neskončno možnosti, da bo šlo drugače, kot si načrtoval, potem ni razloga, da bi šlo ravno tako, ko si načrtoval (ker je verjetnost res tako majhna). In tudi pri kakovosti je tako. Žal nam je, res je del tega zabojčkanja in vas prosimo, da nam sporočite, če se vam pripeti kakšen gnil sadež (ali pa uvel ali pa tak, ki pač ne sodi v zabojček)

Blitva&zelje
En del blitve je kar pecljat, taka je sorta, a tudi ti peclji so dobri. Oksalne kisline je v sončnem času (kar poletje je) v blitvi namreč malo, pa še to lahko izničite z dobro dozo vitamina C, recimo s tistim iz paprike. In po blitvi je točalo, toča je odtekla, luknje so ostale. Retarjevi so jo pregledali in slabšo zavrgli, a kakšna luknja je gotovo ostala. // Del mladega zelja se je posušil in gnije, tako da ste dobili ohrovt.

Grenke kumare
Nekaj kumar je bilo gren
kih. To se zgodi, kadar dobijo premalo vode. To se kumari na obrazu žal ne vidi, vidi se le tistemu, ki zagrize vanjo. Imeli smo kup idej, kako preizkušati vsako posebej, a se je vedno zapletlo pri restavriranju prvotne oblike. Tako še vedno pošljemo kar celo in nič preizkušeno in upamo, da bo vaš obraz ostal tako brezizrazen kot od Nicolasa Caga. Če pa ne bo, sporočite (glej odstavek gor).