Prispevki

 On

Spremni listek 33. teden

Ko želiš odkopati krompir, motika odskoči in dvigne oblak prahu, ki se lepi na pot obraza. Globlje ne gre.
Vodo potrebujejo velike rastline, za sadike je nujna. In če ne boš sadil, v mesecu dveh ne boš več imel česa prodajati. Nekatere rastline lažje prenašajo sušo, druge moraš zalivati prav vsak dan, da se ne posušijo. Čisto dokončno in nepovratno. A ni vode iz vodovoda. Ne le, da je draga, ni je dovolj niti za pitje. Presušeni so tudi bajerji, zatoki, kanali, kjer hraniš zlato rezervo vode.
Suša pride tiho in počasi. In vedno zdi se, da zdaj zdaj bo pa dež, da mora biti suše res kmalu konec. A je ni, ponekod že od zgodnje pomladi. In ko bereš o suši, se zdi daleč in ne tako huda. Ko vidiš presušena polja, se zdi hujša. In če so tvoji prihodki odvisni od dežja, tedaj je res huda.
Zato so v zabojčkih predvsem pridelki, ki ne bodo več dolgo zdržali brez dežja. Vaš čisto majhen prispevek k boljšemu življenju kmetov.

Bučke in paprika
1 manjša bučka, 1 paprika, 4 žlice pasirane skute, nariban sir po želji
Manjšo bučko olupimo, narežemo na majhne kocke in popečemo. Nato z njimi napolnimo dve polovici paprike. Čez bučke namažemo skuto in potresemo z naribanim sirom. Pečemo 20 minut na 200 stopinj.

Paprika in krompir
paprika, krompir, kisla smetana / olje / sir, nič vegete

Paprike očistimo semen in posušimo.
Krompir očistimo in ga na strgalnik strgamo v posodo z vodo, odcedimo in damo na vroče olje (2 – 3 jušne žlice), dodamo 4 jušne žlice kisle smetane, 1 čajno žlico vegete, popramo in solimo po okusu ter ga z občasnim mešanjem pražimo 5 – 8 minut. Vzamemo z ognja in nadevamo paprike ter jih polagamo v naoljeno ognjevarno posodo. Če vam je ostalo kaj krompirja (ponavadi ga), ga razporedite okrog paprik po posodi. Damo ga v pečico, segreto na 200 stopinj in pečemo 35 -45 minut, počasi zmanjšujemo temperaturo do 175 stopinj.
Vzamemo iz pečice in prelijemo z 2 – 3 dl kisle smetane razredčene z 1 dl mleka. Damo nazaj v pečico in zapečemo do konca.
Krompir lahko damo v paprike tudi surov, lahko dodamo sir, zmanjšamo količino smetano. (oba recepta s kulinarika.net).

Od kje je kaj
Fras –
bučke, kumare, paradižniki, paprike, feferoni, lubenice, melone; Romana Jarc, Horjul – solata, rdeča pesa, paprika, strošji fižol, blitva ; Retar, Gozd Reka – česen , čebula, bučke velike, krompir, blitva, kifeljčar, koruza; Silva Studen – špinača, solata, korenje, por; Urška Kersnik – koromač, paradižnik, cikorija, rumeno korenje, zelena; Kastelic – jabolka. Iz Italije nektarine, limone in pomaranče, breskve.

Smo nazaj in spočiti
Delo ni zabava, vsaj ne vedno, priznamo. Strašno resno jemljemo svoje obljube in zato je odgovornost do vas in do kmetov ter do sodelavcev vedno velika. Zato res prijajo neodgovorni tedni, no, skoraj neodgovorni. Zdaj smo nazaj in mislimo si, da je pred nami zahtevno leto. Če želimo preživeti, moramo nekoliko zrasti in to v tem letu ne bo najlažje. Res pa je, da takole po počitnicah čutimo to kot izziv (in si želimo, da bo to občutenje trajalo čim dlje).

V znamenju suše
Skoraj vsi kmetje imajo hude težave s sušo. Verjetno je najhuje na Primorskem, kjer je imel Fras doslej še dovolj vode za preživetje rastlin, a jo hitro zmanjkuje (pravi, da bo v svojem kanalu raje pustil nekaj vode za ribe kot da jo izčrpa do zadnje kaplje). Vročina in veter sta strašna kombinacija.

Kaj bomo jedli
Jabolka so in bodo še mnogo tednov. Tudi lubenice in melone, če bo sreča mila. Kakšne se kar skuhajo na soncu, kakšne so pa tudi notri gnile, zunaj se pa tudi z akustičnim testiranjem tega ne zazna.
Retarjevi imajo polno polno njivo sladke koruze, ki je zaradi suše manjša in bo mogoče dobra le še prihodnji teden, potem bo zaradi vročine in suše prezrela.. Zato jo bomo jedli, jasno. Seveda bo še nekaj tednov poletnih pridelkov, kako dolgo in koliko, tega žal ne ve nihče. Vode si želimo.

in to je to za danes, začenjamo našo četrto sezono!