Prispevki

 On

Spremni listek 37

Saj verjetno ste opazili, da za zabojčki, Predsednikom Nagradne igre, oddelkom za splošno uporabnost zelenjave, Divizijo za splošni in vsebinski marketing in tudi malim oddelkom za prodajo stojijo ljudje. Pravzaprav nas je čisto malo (tega ob trušču, ki ga zganjamo, gotovo niste opazili). In verjetno ste opazili, da nam je fino kar počnemo, da se ob tem kar precej časa zabavamo. Ker smo priučeni v vsem, kar počnemo kot zabojčkarji, počnemo to tako nekako, kot bi si mi želeli, da bi nekdo drug nam počel. Saj ni nič zahtevnega. Da smo prijazni, to je res osnovno. In da delamo še kar dobre zabojčke, včasih malo boljše, čimbolj redko malo slabše. In če naredimo take, se zgodi, da se res na debelo posujemo s pepelom in takoj nato strkamo prah s sebe in popravimo napako. Vse to ste verjetno opazili.

In res je tudi, da smo veliko ljudem všeč. (Saj smo res vsi lepi in prijazni, to drži od prvega do zadnjega zabojčkarja.) Je pa tudi tako, da to sicer veliko šteje, ampak če nihče ne kupi zabojčkov, to čisto nič nič ne pomaga. Veliko prav finih podjetij je izginilo, preden smo kupili njihove res izvrstne izdelke.

Danes smo malce otožni, ampak včasih je pač tako v življenju, tudi zabojčkastem. Pravzaprav bi radi le povedali, da je vse skupaj prav resno. Se pa res trudimo, da bi take listke še dolgo pisali. Ker imamo najlepše naročnike (ah, tole smo ukradli, ampak ni šlo drugače, večina vas pač živi v najlepšem mestu in tudi iz oddelka za marketing so nam sporočili, da ta misel ne bo kvarno vplivala na znamko, to je res pomembno).

Od kje je kaj
Fras, Ankaran –
bučke, kumare, nashi, paradižniki, paprike, feferoni, lubenice Romana Jarc, Horjul – bučke, paprika; Retar, Gozd Reka – čebula, bučke velike, blitva, kifeljčar, koruza; Silva Studen, Obrije – kumare, krompir, česen, solata, korenje, por; Urška Kersnik, Lukovica – cikorija, rumeno korenje, zelena paprika, ; Kastelic – jabolka Sansa; Dani Kovačič, Ljutomer: buča muškatna in patišon, paradižnik, rdeča pesa, zelje, čebula; Danijel Mivšek, Izola: belo grozdje, Kmetija Ceglar, kurtovska kapija, te še dolgo ne bo zmanjkalo, patišon. Purgaj: jabolka Gala.

Ko tole pišemo, še ni čisto jasno, koliko bo ostalo domače solate, ko se jo očisti. Ampak zelo verjetno bomo morali kakšnih 25% dodati italijanske, žal so posledice suše še vidne in listnate zelenjave (razen blitve) še primanjkuje.

Koruza s porom 30 dag koruznih zrn, 30 dag pora, 1 jogurt, sol, poper, 2 stroka česna, muškatni orešek, 2 žlici olja, limonin sok. Por očistimo in narežemo na kolobarje. Primešamo odcejena koruzna zrna, sesekljan česen, jogurt in druge začimbe. Premešamo in ponudimo s črnim kruhom.

Patišon bučah (poljudno tudi NLP buče) so buče kot buče, blagega okusa, uporabne za omake, juhe, cvrtje, zavitke, kompote. Če so dovolj mlade, jih porabite lahko kar cele, če jih kmet pusti dolgo na njivi, da dozorijo, se nadnjo spravite s priročno motorno žago.

Poletje se izteka. Navkljub suši smo dobro in raznovrstno jedli, zmanjkalo nam je le solate in še vedno si ni opomogla, tako da je moramo kakšen teden dopolniti z uvoženo. A to naj bi se že v prihodnjem popravilo. Skoraj vse je bolj drobno v tem letu, to ni dobro, predvsem čebule so drobne. Domačih hrušk še nismo našli v večjih količinah, slovenske slive so bile le enkrat. Fige so se posušile na drevesih in nič ni od njih. Edinole grozdje, to pa je sladko ko greh in za nas ga bo dovolj. Ampak tudi drugi bi ga jedli in zato ni poceni. Prihaja Jesenski zabojček! Ko bo konec poletja, prihaja jesen in z njo – Jesenski zabojček! Enako kot Poletni zabojček bo tudi Jesenski zabojček poln cenejše sezonsko pridelane hrane.

Kratka poučna V spletni trgovini lahko pri večini pridelkov izberete količine, ki vam ustrezajo. Torej 0,3 kg čebule, 2 glavi solate (če slučajno niste vedeli in zdaj doma gledate kopičenje korenja).

Kratka poučna o abonentskih zabojčkih. Bi radi imeli več sezonskega sadja, pa vam je mali sadni prevelik? K običajnemu, recimo Dopolnjenemu zabojčku naročite polovični sadni in v njem za 6€ sadja (ali pa 7, 8 ali kakorkoli se vam zdi primerno). Bi radi imeli vsak teden 2 kg jabolk? Pripeljemo, seveda. Pravzaprav je skoraj vse možno in ko je enkrat nastavljeno, za nas ne predstavlja dodatne skrbi. Vse to naredite preko emaila ali telefona.