Prispevki

 On

Spremni listek 40/2012

Na široko zajamemo sapo, odpremo oči in duha, ko delamo Zelene zabojčke. Ko gremo na Kožljek, te lepe, mrzle kraje, se odpre pokrajina, ljudje še postojijo, ti pogledajo v oči, preden se zagrebejo v mrzlo zemljo. In tam v Prlekiji, kjer je revščina pogosta, ljudje gostoljubni, življenje pa tako, da odideš zamišljen. Mogoče niti ne razmišljajo o tem, mogoče je uživanje življenja za njih naravno. Ne razvajanje, ne wellnes, ne, čisto pravo uživanje vsakega trenutka. Naravno je, da se pred sestankom ustaviš pri brodarju na špricarju, rečeš kakšno s sosedi in znanci, ki so se tudi ustavili na eni rundi, po nekaj rundah greš naprej. Naravno je, da si po delu odpočiješ, da užiješ sadove svojega dela.

In vsi ti kraji in ljudje, ki živijo med morjem in prekmursko ravnico, ki delajo na zemlji, ki ne daje, če ji ti ne daješ in če ne sprejemaš vsega tega, kar ti je dala. Ki so neodvisni v razmišljanju in dejanjih, zemlja jim daje to moč. Ki so mirni, ker vedo, da če bodo dobro gospodarili, ne bodo lačni in ne bo jim manjkalo za dobro življenje.

Želimo si, da boste tudi vi začutili, da je vse skupaj res preprosto in prvinsko, da je res tako, da je za vsakim pridelkom, ki ga vzamete v roke in užijete, kmet, človek, ki je to s skrbjo načrtoval, obdeloval in obral. In da smo mi skrbno zložili v zabojčke in vam pripeljali. Ker si želimo, da bi vi dobro jedli in dobili nekaj tiste odprte, zračne planjave, nekaj tistih prleških gričev, nekaj te brezskrbnosti in volje do življenje, ki je tam zunaj ne manjka. Da bi se zavedali, da si lahko vsak sam ukroji svoj dan, koliko časa bo posvetil najbolj pomembnim ljudem in stvarem. Ker vsak dan šteje in prav vsak trenutek je lahko čisto čisto zadnji. In če vam ne bo žal, česa vsega niste storili, bo mogoče vašim dragim.

Buče so res za vse primerne. So dobre za hitre juhe (vzameš bučo, čebulo in po 20 min imaš juho – buče ne lupit, so še mehke). So pa dobre tudi za sladko (čeprav nam babice ne bi verjele, njim so bile bolj za pujse). Očiten recept, ki ga lahko močno poenostavite, a na rtvslo.si pravijo tako:

Sestavine: 700 g buče, 250 g moke, 100 g masla, 6 žlic sladkorja, pol žličke soli, 1 žlička cimeta, 1 žlička naribanega ingverja, pol žličke mletih nageljnovih žbic, 2 dl mleka, 2 beljaka.

Pečico ogrejemo na 160 stopinj Celzija. Bučo prerežemo, damo v pekač in pečemo približno 1 uro. Mlačno pretlačimo. Na desko presejemo moko, dodamo kose mrzlega masla in 3 žlice mrzle vode. Zgnetemo testo, ga pokrijemo s folijo in damo v hladilnik. Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Bučo zmešamo s sladkorjem, soljo in dišavnicami. Vmešamo mleko in sneg iz beljakov. Pekač premera 28 cm obložimo s testom, dno prebodemo. Obložimo z nadevom. Pečemo 15 minut, temperaturo znižamo na 175 stopinj Celzija, pečemo še 45 minut. Pojemo, ko se le da.

Od kje je kaj: Fras, Ankaran – bučke, kumare, paradižniki, paprike, feferoni, lubenice, jajčevec; Romana Jarc, Horjul – repa, paprika, radič, kitajsko zelje, rdeča pesa z zelenjem; Retar, Gozd Reka – por, čebula, bučke velike in sezonske, blitva, kifeljčar, rdeča čebula, rukola, peteršilj; Studen, Obrije – solata, blitva, krompir, koromač; Kersnik, Lukovica – pastinak, peteršilj, por, cikorija (neverjetno, koliko jo je še!), zeleni paradižniki, zelena; Kastelic, Mirna Peč – sezonska jabolka; Danijel Mivšek, Izola: grozdje, Ceglar, Verd, kurtovska kapija. Purgaj: jabolka Gala, Gloster, Jonagold. Kmetija Sopotnik, Portorož, česen. Kmetija Nared, Kožljek, rdeče korenje, pesa, čebula. Kmetija Vrbnjak: blitva, kumare, brokoli (ne ves, žal ga ni bilo dovolj od Vrbanjaka, del ga je izza meje).

Mali in malo večji otroci! Kaj precej zabojčkastih družin se je v teh tednih razširilo. Želimo vam, da bo življenje vaših malih in manj malih res lepo!

Jesen je tu, to ni več novica, poletnih pridelkov je vedno manj in počasi se bo potrebno navaditi na okuse iz kleti, kašč in shramb.

Čas za stiskanje. Ko pišemo Petru, da potrebujemo njegov sok za četrtkovo dostavo (to se običajno dogaja v torek okoli 2h zjutraj), takoj potrdi naročilo. Sok delam, ni cejta. Zdaj pa res vsi delajo sok, tudi Dani.  Sok bo dober, dežja je bilo malo, sonca veliko, okusi so koncentrirani! Ne bo ga pa prav veliko.

Kakšni so Sezonski zabojčki? Danes smo pripravili prve Sezonske zabojčke. V njih sta zelenjava in sadje do 14% ceneje, ni slabo (in tudi vse sadje in zelenjava, poleg zabojčkov naročena).

Predsednik izjemno velike nagradne igre se vrača in že v prihodnjem tednu lahko pričakujete res res zagonetne naloge, ki pa jih bo PVNI mogoče celo nagradil! Spremljate nas na Facebooku, pa tudi na twitterju kdaj pa kdaj čivknemo, kadar nas kaj tišči (vedno imamo pa Mirjano pred ušesi, ki nam je zabičala, da kadar nimamo česa povedati, da je bolje, da molčimo – da ne omenjamo ata Wittgensteina, ki je trdil isto, čeprav ni nikoli naročil zabojčkov, je pa gotovo ekološko jedel). Molčimo težko, zato vedno najdemo kaj, kar moramo nujno povedati!

 

Naš račun je 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00 številka računa (npr. SI00 1059).

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396