Prispevki

 On

Spremni listek 41

Verjetno je jesensko vreme tisto, ki jemlje navdih kar celotnemu Oddelku za marketing (če pa že ni, je pa dober izgovor).
Če bi mu dali kakšen res velik bel list, bi nastalo precej poezije vogonske kakovosti, tako da je že veliko bolje to izkoristiti za fine recepte!

Imate veliko endivije v hladilniku? Zavitek z endivijo
1 skodelica moke, 1 ščepec soli, 1/4 skodelice olivnega olja, malo hladne vode. Nadev: 2 veliki glavi endivije, 2 stroka česna, 2 žlici kaper soljeni, 1/3 skodelice oliv, 2 žlici pinjol (ali pistacij),
1-2 žlici oljčnega olja.
Solato kuhajte nekaj minut v slani vodi in dobro odcedite. Česen prepražite na vročem olju, pri čemer pazite, da ne potemni. Dodajte solato, kapre (ki jih prej namočimo v vodo in odcedimo), olive in pinjole. Prepražimo, dokler se endivija ne posuši. Hitro zgnetete sestavine za testo, da je mehko in elastično, manj gnetete, bolje bo. Razvaljate testo, tenko tenko. (Če želite bolj tanko testo, uporabite manj olja ali pa se bolj potrudite.). Naložite nadev, zvijete in pečete pri 180 kakšne pol ure. Če nimate pinjol in kaper, ni hudega, uporabite druge oreške in začimbe.

Kolerabna solata 400g kolerabe, 3 jabolka, hren, 100 g skute, 0,5 dcl smetane, 2 žlici olja, sol, kis ali limonin sok. Kolerabo, hren in neolupljena jabolka naribamo. Solato zmešamo, solimo, zabelimo z oljem, kisom ali limoninim sokom ter smetano. Dodamo še skuto in ponovno zmešamo. (Iz Zelenjavne jedi via Kulinarika.net)

Dušena koleraba s sirom 400 g kolerab, 2 žlici olja, 2 večja krompirja, 150 g mehkega sira, sol. Na olju dušimo na rezine narezano kolerabo in posolimo. V pomaščeno nepregorno posodo menjaje zložimo plasti dušene kolerabe, tanke rezine sira in na rezine zrezanega kuhanega krompirja. Gornja plast naj bo sir. Spečemo v pečici.

Repa – najbolje surova, naribana v solati. Mimogrede.

Od kje je kaj: Fras, Ankaran – muškatne buče, špinača, Romana Jarc, Horjul – repa, paprika, radič, kitajsko zelje, rdeča pesa z zelenjem. Retar, Gozd Reka – koleraba, por, česen, repa, čebula, buče, blitva, rdeča čebula, rukola, peteršilj. Studen, Obrije – špinača, zelje, zelena, krompir, koromač. Kersnik, Lukovica – pastinak, paprika, peteršilj, por, cikorija, zeleni paradižniki, zelena. Kastelic, Mirna Peč – sezonska jabolka večih vrst (sadike presenečenja, če se še spomnite), Topaz, Opal. Ceglar, Verd – kurtovska kapija – kolikor je je bilo (ne veliko, ostalo običajna rdeča paprika). Purgaj: Gloster, Jonagold. Nared, Kožljek – rdeče korenje, pesa, oprano rdeče korenje. Vrbnjak, Mala Nedelja – endivija, radič, Kmetija Avšič, Savlje – stebelna zelena, špinača.

Prihaja njegove veličanstvo kaki! Ravno za praznike bo zrel in kot vemo, Reja ima vedno samo prvovrstne kakije! Veselimo se, veselimo (enako kot se slavnih Kerinovih jagod spomladi, tako nam Rejevi kakiji naredijo jesen).

V zadnjih tednih je sonce prav blagodejno vplivalo na pridelek in veliko jesenskih pridelkov je še močno pridobilo, tako da je škoda zaradi suše pri nekaterih vrtninah mnogo manjša (pri sadju in tistih, ki so zrele že v septembru, pa je pridelek prav klavrn).

Praznični urnik Prihodnji teden zaradi prazničnega tedna vozimo v petek. Naročil bomo tako kot vedno veseli do ponedeljka do 22h. Kmetje tudi praznujejo, zato bi jih radi dali en dan več, da se laže organizirajo.

Kartonske škatle so za nas zelo dragocene in želimo si jih nazaj, enako kot plastične. Običajno jo lahko porabimo štirikrat, preden se umaže ali poškoduje. Manj za škatle, več za zelenjavo!

Menjava živil Vedno dobimo vsa živila ti pred pakiranjem, tako so najbolj sveža. Včasih to ni dobro, saj so možna tudi presenečenja in če ugotovimo, da nimamo kakšnega osnovnega živila, ki bi ga vi možno pogrešali, ga skušamo nadomestiti. Zdi se nam namreč, da je bolje jesti nekaj podobnega kot nič (v tem tednu vemo za omejeno dobavo kurtovske kapije in rdeča paprika se zdi dovolj spodoben nadomestek). Če pa po zdravi pameti nimamo pametnega nadomestila, ga ne iščemo na vso silo.

Lep teden vam želimo, naj bo navdahnjen!