Spremni listek 42/2012

Saj nas poznate, te listke porabimo za to, da si olajšamo dušo. Danes  nas žene tema šolske prehrane (je čas Svetov staršev  ko se lahko kaj spremeni, če je volja), a ta listič ni ravno prostor, kjer bi o tem pisali in kaj spremenili (ker spremenite je treba pa veliko in volje ni veliko). In ker celotnemu oddelku za marketing ne pade pa prav nič drugega na pamet, bomo zapisali nekaj receptov.

Ti so skoraj  vedno koristni, še posebej v tem jesenskem času, ko v zabojčku kdaj pa kdaj kakšno čudno zelenjavo najdete.

Po štirih tisočletjih še vedno na jedilnikih – repa. In če so jo še nedolgo nazaj v naših krajih jedli predvsem reveži (in domače živali), se je spet vrnila na jedilnike. In to cela, vključno z listjem. Zdaj že veste, da ima listje od vseh-teh-običajno-gomoljnih-pridelkov več dobrega kot sami gomolji, tako je tudi z repo. Tako predlagamo:

Soparjeno repino zelenje repino ali pesino ali kolerabino ali kar je tega zelenja, žlica limoninega soka, zrno česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper

Očiščeno in na koščke narezano zelenje soparite v košarici nad vrelo vodo 5 minut in ga prelijte z mešanico olivnega olja, limoninega soka in začimb. In dodate krompirjev pire in ne povejte, kaj jedo.

Endivija je nekaterim močno pregrenka (v tem kaže svoje sorodstvo s cikorijo) in bi ne bili prikrajšani za kulinarične dosežke, nekaj o njej. Takole so napisali na aktivni.si in nič lepše ne moremo: „Večina prisega na endivijo s toplim krompirjem in česnovim prelivom, lahko pa jo pripravimo tudi v kombinaciji z drugo listnato solato, zelenjavo, sadjem in siri. Trši, temno zeleni listi prenesejo tudi bolj bogate prelive z bučnim oljem ali jogurtom. Endivijo vse pogosteje srečamo tudi v toplih jedeh, na primer v testeninah, rižotah, pirejih ali kot dušeno prilogo. „

Če ste spravimo nadnjo s težkim topništvom in jo skuhamo, ne bo ostalo veliko grenkobe (pa tudi vitaminov ne prav veliko, pač pa vlaknine, te pa ostanejo). Endivijo očistimo, operemo in izrežemo na manjše kose in nato kuhamo v slani vroči vodi, da se zmehča. Dobro odcedimo in, ko se shladi začinimo z oljem, kisom, soljo, poprom in drobno narezanim česnom.

Od kje je kaj: Fras, Ankaran – paradižniki, muškatne buče, špinača. Romana Jarc, Horjul– repa, paprika, radič, kitajsko zelje, rdeča pesa z zelenjem, repino listje, repa kar tako. Retar, Gozd Reka – por, čebula, buče, blitva, rdeča čebula, rukola, peteršilj. Studen, Obrije – špinača, zelje, krompir, koromač; Kersnik, Lukovica – pastinak, paprika, peteršilj, por, cikorija, zeleni paradižniki, zelena. Kastelic, Mirna Peč – sezonska jabolka večih vrst (sadike presenečenja, če se še spomnite), Topaz,  Opal.  Danijel Mivšek, Izola: grozdje, zadnje letošnje. Ceglar, Verd – kurtovska kapija. Purgaj: Gloster, Jonagold. Sopotnik, Portorož – česen. Nared, Kožljek – rdeče korenje, pesa, oprano rdeče korenje. Vrbnjak, Mala Nedelja – blitva, kumare, endivija, brokoli (spet čisto čisto malo).

Zahvala  Joži Nered se zahvaljuje vsem, ki ste kupili drobno, oprano korenje. Zaslužila je denar, ki ga drugače ne bi (in ko pišemo tale listek, korenja še nismo videli, a kakor poznamo Joži, bo tako, da vam bo všeč). (no, priznamo, zahvala od Joži je bila implicitno rečena, a čisto jasna in smo jo tako ubesedili).

Ker so vrtovi vse manjši in vsi razvajeni-od-okusov-lastnega-truda prihajate k Zelenim zabojčkom, nas je spet sezonsko vse več. To pomeni, da bomo prilagodili dostavna območja tako, da jih bomo zmogli z večjim številom voznikom. Tisti, ki živite bolj na obrobju Ljubljane, boste dobivali svoje zabojčke nekoliko bolj pozno.

Sejem  Narava  – Zdravje

Predsednik Izjemno velike nagradne igre  se je čisto zares vrnil in skupaj z Bolho pripravil neverjetno žrebanje in bo podelil dve nagradi. Spremljate nas na spletu in facebooku!

Bili smo na stojnici Eko kmetov na sejmu Narava zdravje  in prav fino se nam je zdelo, da čeprav smo trgovci (česar ne tajimo in včasih prav, khm, nesramno poudarimo), so nas vzeli za svoje in nas kar povabijo na svojo stojnico.  Veseli smo bili vaših obiskov in prisrčnih, ooo, Zeleni zabojček je tu!

Kaj nas čaka? Kakiji, mogoče že prihodnji teden, iz Goriških Brd. Kiviji, zagotovo prihodnji teden, z obmorske Primorske. Endivija, radiči, takih reči zdaj ne manjka. Solate še vedno ni dovolj, sajena je bila po suši in v hladnejših mesecih traja okoli 8 tednov, da je velika vsaj četrt kilograma.

Zakaj nimate vsi repinega listja? Ker se je kmet nenadoma odločil, da za ta denar ne bo v tej močavi nabiral repinega listja. In tudi ne blitve, da bi morala biti vsaj enkrat dražja po njegovem izračuna kot se je nam zdelo. Tako je vskočila Romana in ga nabrala za vse, ki ste ga naročili dodatno, v abonentskih zabojčkih smo pa dodali blitvo od Vrbnjaka. Vsi zadovoljni.