Prispevki

 On

Spremni listek 45/2012

Če tiščimo glavo v naš mali zabojček in se delamo, da je vse lepo in prav, da je svet lep in sploh fin in ah, to bi ne bilo prav nič zabojčkasto.

Začeli smo 2009, svet je bil lep in življenje preprosto. No, kakšna vojna tu in tam, a bolj kot ne daleč, to se nas ne tiče. Zdaj je boj tu, boj za denar, za hrano, za mnoge za golo preživetje. In mnogih se to tiče. In zdi se nam prav, da to tudi povemo. Ljudje so lačni. Ljudje nimajo za kurjavo. Ljudje  nimajo tople zimske obleke.  Ni važno, sami krivi, ne sami krivi. Otroci niso nikoli sami krivi. Vedno več jih ne je v šoli, ker starši nimajo denarja. Ne jedo niti doma, ker  starši nimajo denarja. Zelo malo jedo.

Saj veste, kam merimo. [Od vsakega po njegovih sposobnostih, vsakemu po njegovih potrebah, Kritika gothskega programa, Marx // Prišla je tudi neka uboga vdova in je vrgla dva novčiča.”(Mr 12,41.42)].

(Sodelavci Oddelka za marketing smo veseli, da imamo res pametne naročnice in naročnike, tako so prihranjene mnoge nadaljnje vrstice, ki jih lahko namenimo receptom).

Aha, tega ne smemo pozabiti: ni dovolj tožiti nad svetom, to dokumentirano počno že odkar so ostali pisni viri, koristno je, če tudi  kaj spremenimo (je pa res, da spreminjajo svet z različnim uspehom –  nekatere pribijejo v pisne vire, spet  drugi žalostno končajo brez uspeha in celo omembe, so pa tudi taki, ki jim uspe priti v zgodovino in celo kaj spremeniti).
Šara – zelo preprost recept z bloških višin:  ½ kg krompirja, ½ kg kolerabe, (svinjska krača ali rebra), rumeno  in rdeče korenje, peteršilj, zelena, por, lovorov list, poper, sol.  Skuhate do mehkega in jeste in jeste, lahko tudi več dni.  Jedli smo tako brez mesa in nič ga nismo pogrešali.
Rdeče zelje, zelena in pomaranče v solati z gorčičnim prelivom
150 g rdečega zelja,100 g zelene, gorčični preliv (2 pomaranči, 2 žlički limoninega soka, 3 žlice olja, 2 žlici sončničnih semen, 1 žlička gorčice, sol, črni poper v zrnu).  Rdeče zelje očistimo in drobno naribamo. Zeleno olupimo, drobno naribamo in pokapljamo z limoninim sokom.  Pomaranči olupimo vključno z belo podkožico, potem pa ju filiramo (pomaranče olupimo in jih z majhnim ostrim nožem režemo med opnami, da dobimo olupljene krhlje); sok prestrežemo.  Sončnična semena v suhi ponvi blago prepražimo. Solatni preliv.  Vse sestavine – poper zmeljemo – zmešamo v gladko omako.   Zelje zmešamo z zeleno in pomarančnimi fileji. (skoraj do črke vzeli z gurman.eu).
Rumeni korenje v večji količini  Tudi veliki trgovci niso od muh:  rumeno korenje: 400g, suhe marelice  100 g, tofu: 100 g, sveža hruška: 100 g, pinje: 50 g, sok limone, 0,5 dcl oljčno olje, žlička sesekljanega koriandra ali peteršilja, zelena mehka solata: 8 večjih listov, sol. Grobo naribanemu surovemu korenju primešamo na kocke narezane suhe marelice in hruške, na rezance narezan tofu, narahlo premešamo, položimo na solatne liste, prelijemo z mešanico limoninega soka, oljčnega olja in soli, potresemo s sesekljanim koriandrom, prepraženimi pinjami in ponudimo. (tole smo pa vzeli z mercator.si, upamo, da niso hudi).

S  katerih njiv: Fras, Ankaran – špinača, blitva, krompir, muškatne buče.  Romana Jarc, Horjul – radič, krompir. Retar, Gozd Reka – koleraba, por, čebula, buče, blitva, rdeča čebula, rukola, peteršilj. Studen, Obrije – endivija, zelje, zelena, kislo zelje,  Kersnik, Lukovica – pastinak, peteršilj,  cikorija, rumeno korenje. Kastelic, Mirna Peč –  Topaz,  Opal. Ceglar, Verd – kurtovska kapija. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold.  Nared, Kožljek – rdeče korenje, pesa, repa, rumeno korenje, česen. Vrbnjak, Mala Nedelja – endivija, rdeče zelje, Reja, Brda, pituralke, kaki.  Od Finka iz Avstrije – paradižnik, jabolka za predelavo, motovilec, pastinak, oprano korenje, vse to avstrijsko.

O običajni in manj vsakodnevni hrani In besede so kislo zelje postale (že v tem zabojčku). V prihodnjem tednu bomo imeli razkošen Demeter jabolčni sok od Purgaja (sok za poroke in pogrebe, pa tudi za rojstne dni in take priložnosti, recimo pitje na tešče, reees dober). In imeli bomo šitake in med in sploh se pripravljamo na mrzlo zimo.

Zima je tu in tu če ste srečni, ker imate vrt (ali babico/mamo/ostalo sorodstvo), je ta že precej prazen ali vsaj monoton. Zelo zelo smo  veseli vseh, ki se takole po poletju vrnete! Pravzaprav se nam zdi res najboljše priporočilo, da so zabojčkih skoraj tako dobri kot lasten vrt! Recimo

od naših nerednih naročnikov Pozdravljeni, zabojčkarji spet. Mi smo obrali vse stare tete in mame, tako da bomo pozimi spet vaš odjemalec. Imamo še plastični zabojček od pomladi in dolgujemo vam tudi še ene 15 eur, tako da bomo pripravili 60 eur. Se vidmo! [Jošt].

O uvozu Ko zmanjka slovenskih živil, jih uvozimo iz Avstrije (to so predvsem razni podzemni pridelki, teh v Avstriji ne zmanjka do pomladi, pa tudi radiči in ostalo zimsko zelenje). Južno sadje pripeljemo iz Italije, tudi kristalka je od tam. Letos imamo, kljub poletni suši, bogat izbor slovenskih pridelkov. Veseli!

Banane Kakovost banan je žal izven našega dometa. Tako smo v tem tednu prejeli pikaste, torej zrele (tedne nazaj pa zelene, kar je še bolj grozno). Seveda so bogato okusne, a po trgovskih standardih pa niso. Zato smo jih dali približno 40% ceneje.

Račun je še vedno tak: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00 00XXXX, XXXX je številka račun, ki ste ga prejeli.

Zabojček na zabojček – boljša hrana.