Spremni listek 48/2012

Imate (majhne) otroke? Ker če jih nimate (in jih ne boste/ne več) imeli, je potem vse to tole pisanje nekako tako zanimivo in uporabno kot debate o vzdrževanju super jaht. Je pa vseeno zanimivo, s kakšnimi težavami se ubadajo bližnji (in smo veseli, da se sami ne).  No, če otroke imate, gotovo ste se že srečali z zavračanjem fine zelenjave in celo sadja (če se še niste, je z vašim otrokom verjetno vse v redu, samo premajhen je še). In potem to traja, skoraj dokler nimajo svojih otrok in ste vi babica ali dedek (kar ne pomeni, da brezotročni ljudje ne jedo zelenjave, uživanje v njej pride tudi z leti). Otrokom bolj dišijo koncentrirani sladkorji ali pa gladke maščobe, zapakirane v barvite mikroposodice ali šumeče vrečke. (Nimate otrok in vas pisanje dolgoči? Potrpite še malo, ni več veliko branja). In tudi v šoli ni veliko bolje, tudi tam ostaja zelenjave, ne glede kako fina je, v največjih količinah. In brez vztrajnega dela staršev se to ne spremeni. Menda je vse skupaj sila preprosto, otrokom pač daješ jesti zelenjavo, dokler se ne vdajo in jo začnejo jesti. Običajno pa starši prej obupamo, to je otroška strategija.

No, nam se zdi fino, da otroci jedo eko zelenjavo, ker a) prodamo več zelenjave, to je seveda jasno, b) ker zgledi vlečejo, ker če otroci jedo več eko zelenjave, jo bodo tudi starši (glej a)), c) ker za otroke je pa res pomembno, da jedo eko zelenjavo (nasploh pojedo veliko na kilogram telesne mase in tako je koncentracija pesticidov hitro prevelika, kar ni fino in d) ker so otroci majhni in bodo še veliko zelenjave pojedli in bomo mi veseli, če bo ta eko, ker potem bomo imeli mi veliko dela in to dolgo vrsto let in sploh se tega veselimo. Tako se hudo resno pripravljamo na to, da bi otroci pojedli več zelenjave (dobro, tudi sadja, a to je sladko in gre lažje v tek). Imamo nekaj idej, če pa imate tudi vi kakšno, jo bomo zelo veseli.

Na spletni strani vsi oddelki objavljajo različne prispevke: tokrat so na iz Oddelka za poglobljeno branje opozorili, da so recepti tokrat res dobri (za pokušino ta):

Jesenski kolač

Sestavine za testo: ena in pol skodelica polnozrnate pšenične moke,  dve žlički sode bikarbone ali pecilnega praška, pol skodelice sladkorja, ščep soli,  sok dveh pomaranč, pol skodelice vode, četrt skodelice jogurta (sojinega, če se izogibate mlečnim izdelkom); Sadna mešanica: meso dveh zrelih kakije, eno veliko jabolko, pol žličke cimeta v prahu in ščep ingverja v prahu, malo vode, žlica sladkorja.
Neolupljeno j
abolko narežemo na koščke, ki jih z vodo, sladkorjem, cimetom in ingverjem v prahu kuhamo približno 10 minut. Dodamo pretlačene kakije brez lupine in damo na stran. V veliki posodi zmešamo vse suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sladkor in sol. V drugi posodi zmešamo tekoče sestavine:  pomarančni sok, vodo in jogurt. To zamešamo v mešanico suhih sestavin, da dobimo vlažno maso, vanjo pa nato na hitro zamešamo še sadno mešanico. Vse skupaj naložimo v namaščen pekač in pečemo 30-40 minut (preverimo z zobotrebcem). Po koncu pečenja pekač skupaj s kolačem najprej ohladimo in šele nato prevrnemo.

 

S  katerih njiv: Fras, Ankaran – špinača, krompir, muškatne buče.  Romana Jarc, Horjul – radič, listje brokolija in repe, ohrovt. Anton Vrbnjak, Kuršinci, belo in rdeče zelje. Retar, Gozd Reka – koleraba, por, čebula, buče, blitva, rukola, peteršilj. Studen, Obrije – zelenje šopki,  kislo zelje,  Kastelic, Mirna Peč –  Topaz, Opal. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Nared, Kožljek – rdeče korenje, pesa, repa, rumeno korenje, česen,. Reja, Brda, prav zadnjič letos: pituralke, kaki.  Majda Temnik, kalčki.

Radič letos gnije, tako zahrbtno, zgornji list lep, spodnji gnil. Nič ne moremo narediti, skoziglednega skenerja nimamo. Prosimo za razumevanje in reklamacije!

Korenje ni le drobno. Ker je drobnega korenja zmanjkalo, je lep del drobnega kar debel in kar opran. Niste hudi, se nam zdi.

Špinače smo vsak teden, že nekaj tednov, po kakšnih 50 kilogramov pojedli. Se ne sliši tako veliko, kot se to veliko vidi. Je bila pa lepa, okusna in dobra. Bravo Frasovi!

Ljubitelji kalčkov: presenečeni smo bili nad vašim veseljem nad kalčki! Ker imajo kalčki (kot vsa zelenjave) to slabo lastnost, da ne zraste od danes na jutri (in to slabo lastnost tudi, da ne čaka prav dolgo), jih je Majda Temnik pretekli teden dala kaliti se-nam-je-vsem-zdelo ravno prav.  No, preden smo preverili vaša naročila v ponedeljek zjutraj, smo jih skoraj dvakrat toliko prodali, kot jih je bilo kaljenih. Takoj smo jih umaknili s cenika. Vse pridelane kalčke je Majda enakomerno porazdelila med naročnike, tako boste vsi dobili manj (in bo tudi ustezno ceneje, jasno).

Zakaj so bile buče pretekli teden tako velike? Ni tako lahko, kot se zdi, odrezati bučo na en kilogram. Včasih je luknja s semeni v  njej velika, drugič je pa skoraj samo meso (če smo čisto iskreni, smo sumili Frasa, da jih nalašč večje reže, da bi se jih prej znebil, te buče že tri 5 tednov reže, vsak teden kakšnih 80 kosov. Ima že močne roke!).

V tem tednu manjka: orehi, ki jih ni bilo, vsi so črvivi ali plesnivi. Iščemo novega dobavitelja. V Sloveniji je letos zelo zelo slabo (Studnovi imajo tri kot hiše velike orehe, od vseh skupaj za eno potico ne bo).