Prispevki

 On

Spremni listek 50/2012

Seveda je za nas najbolj pomemben četrtek. Četrtek je kazalo, kaj smo počeli druge dni. No, dobro, tudi ponedeljek je dan dostave, ampak res razred velikosti manjši. In kar je dobro, zdi se, da so naši četrtki tako na gosto posejani (tako izzivov ne zmanjka).

Le ta teden je izjemen. Ta teden ima še pomembno soboto (ki je, mimogrede, druge tedne naš dan počitka). V soboto se namreč srečamo z našimi kmeti. Saj z njimi se kar naprej srečujemo, pogovarjamo, si telefoniramo, saj si lahko predstavljate.  A vedno v naglici, zdaj smo tu, čez trenutek že tečemo naprej. Rešujemo take drobne  zagate (čeprav se mogoče tedaj zdijo res pomembne, so še vedno male podrobnosti). No, to soboto bo drugače, reševali bomo svet, no, vsaj prihodnost slovenskega kmetijstva. Vsi govorijo kmetom (če redno berete Kmečki glas že veste), povežite se, nastopite skupaj proti trgovcem, stisnite jih v kot, te trgovce (ta je malce boksarska, raje ne nadaljujmo s tem). No, mi pa mislimo, da smo trgovci del rešitve, da smo lahko del rešitve, logistika, usklajevanje pridelave, nadzor kakovosti, informiranje naročnic in naročnikov – vse to je naše delo, če smo odgovorni trgovci. In taki hočemo biti (saj kar smo, da se malo pohvalimo).

Repa po amiško (bolj hitro)

Skodelica kuhane repa v pireju, skodelica krušnih drobtin, žlica sladkorja, sol, stepeno jajce, skodelica mleka, žlica masla

Zmešamo vse sestavine s polovico krušnih drobtin. Postavite v namaščen pekač. Pokrijte s preostalimi drobtinami in pečemo 45 minut pri 180 stopinjah.

Polnjena posodica repe (bolj počasi)

1 žlička soli, 150 ml kisle smetane, 230 g mladega slanega kravjega sira, 60 g drobtin, 50 g masla, ¼ žličke belega popra, žlička mlete rdeče paprike

Repo z lupilcem tanko olupimo in operemo. V loncu na kuhalnik pristavimo 2l osoljene vode,  zavremo. V krop damo repo in jo pokrito kuhamo 40 minut. Namastimo globji pekač. Ogrejemo pečico na 180 °C. V skledo nadrobimo sir, ki ga zmešamo s smetano, drobtinami, poprom in repinim listjem. Kuhano repo odcedimo, počakamo, da se malo ohladi in z ostrim nožem izrežemo 2/3 sredice. Polovico izrezane sredice drobno nasekljamo in primešamo siru in smetani. Izdolbene repe postavimo v pekač in z žličko napolnimo z nadevom. Nadevamo jih tako, da nekaj nadeva gleda ven. Na vrh nadeva položimo košček masla in potresemo z mleto papriko. Pekač potisnemo v ogreto pečico in repe pečemo 10 do 12 minut. Pečene repe razporedimo na krožnike in postrežemo.

S  katerih njiv in snežišč: Fras, Ankaran – špinača, radič.  Romana Jarc, Horjul –  ohrovt,  črna redkev. Retar, Gozd Reka – koleraba, čebula, buče, rukola, Studen, Obrije –  rumeno korenje,  kislo zelje, kisla repa, krompir.  Kastelic, Mirna Peč –  Topaz, Opal. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Nared, Kožljek – rdeče korenje, pesa, repa, rumeno korenje, česen, Anton Vrbnjak – zelje obeh barv. Majda Temnik – kalčki.

Seznam kmetov  se krajša, zaradi suše je bilo leto pridelkov bistveno manj kot smo načrtovali.

Razburkani teden Kot smo napovedali v nedeljskih novičkah, vse se je tako zgodilo (ni fino, je pa tolažba vsaj to, da smo napovedali). Endivija in tudi večja špinača, obe sta bili na morju in pokriti s kopreno, a sta globoko zmrznili, tako so se se Frasovi odločili, da bi je raje ne rezali, se ne bi dobro končali (malo jo pri rezanju polomiš in ko odmrzne, gnije kot za stavo). Tudi por je  zmrznil in ko odjenja,  se bojijo, da bo v nekaj dneh ves gnil in samo še za podor. Upamo, da se motijo!

Nekaj korenja je pomrznilo, kar smo ugotovili tik pred zdajci, zato je v nekaterih abonentskih zabojčkih vseh vrst in v sezonskih nekaj več repe, pa  tudi nekaj rumenih korenjev se lahko najde (so presenetljivo blagi, tako naj vas ta za mnoge strašljiva barva ne odvrne).

Solata in endivija Kot tole pišemo, ni še čisto jasen obseg težav, khm, izzivov, ki nas še čaka zaradi obilnih snežnih padavin in nizkih temperatur (razen tega, da se Korenček zjutraj nikakor noče zbuditi). Ker Fras ni mogel nabrati endivije, smo naročili endivijo iz Italije, a mogoče je ne bo moč dobiti čez noč. V tem neljubem primeru bomo v zabojčke dali solato kristalko. Vnaprej se vam opravičujemo, če se to zgodi, nam se to zdi najboljša rešitev.

Počitnice. Med božičem in novim letom ne bomo dostavljali. Dostave tako ne bo dva ponedeljka, 24. in 31. decembra ter en četrtek, 27. decembra. Malo bomo počivali, malo delali običajne reči, ki se počno konec leta (recimo inventura in vseh vrst administracija). In nekaj imamo za bregom, presenečenje za novo leto, ki se ga v celotnem oddelku zelo zelo veselimo. Ker pa najboljše reči ne pridejo same, se bomo zanje tudi med prazniki malo potrudili. Vse povemo, ko bodo pripravljene!

Naslednja dostava je tako v četrtek, 3. januarja. Ponovoletni zabojček za detoksikacijo, razstrupljanje, take reči bi rekli, če bi se šli marketing. A verjetno ga ne boste rabili, zato bo to čisto navaden fini zeleni zabojček.

Račun je še vedno tak: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00 00XXXX, XXXX je številka računa, ki ste ga prejeli.