Prispevki

 On

Spremni listič, 13. teden

Prav prešerni smo, ko nam kmetje sporočajo, da že imajo nekaj za v zelene zabojčke. Trenutno so bolj gozdovniki in travnikarji, ampak v dveh tednih bomo pa že imeli več pridelkov s polj! Prav krasno se počutimo, ko smo vedno bolj na domačih tleh.

Prehranska samozadostnost je prišla na prve strani medijev. Za nas je pomembna od vsega začetka: pomeni ne le varnost v primeru zaprtja mej (malo verjetno) ali naravnih nesreč tam, kjer raste naša hrana (ker vsak najprej sebi postreže), pomeni tudi bolj sveža živila in že zato boljše kakovosti, če je sestava prsti in s tem povezana okusnost že lahko marketinška debata.  Zabojčkarji pa smo nadvse hvaležni, ker domače sadeže bolje poznamo, jih vidimo na njivi, preden jih zlagamo v zabojčke.

Letos se počutimo že prav organizirani: vemo, kaj bomo jedli, dogovorili smo se tudi za cene, vsaj za večino najbolj pomembnih živil, prav tako razumemo približne količine, ki jih bodo pridelali naši kmetje. (Razumemo približne  količine, to je tako previdno izražanje, saj nam jo narava mimogrede zakuha, pa sploh ne opazi).

Edino, česar res ne vemo, koliko nas bo zabojčkarjev. Mi si želimo, da ravno prav, da bomo še vedno zmogli še boljšo kakovost dela. Ker ni prijetno, če ostanete za nedeljsko kosilo brez solate (ker smo jo mi pozabili dati v vaš zabojček), v takem primeru bi se kar skrili za zabojček, tako nam je nerodno…

Čemaž je pred nedavnim spet odkrit, je eno prvih pomladanskih živil. Seveda se ga jemo tudi surovega, kot česen, danes ga za spremembo pečemo (ker čemaža bo še nekaj, priznamo, in moramo imeti vsaj nekaj načinov):

Pita s čemažem in sirom (sira ni v zabojčku)

Testo: 200g moke, pol žličke soli,  50g masla, 50ml hladne vode, jajce

Nadev: 50g čemaža (listi, lahko s cvetjem), 90 g sira (recimo camemberta), 1 dl smetane ali jogurta, 1 dl mleka, 3 jajca, pol žličke soli, poper in muškatni orešček.

Zamesimo testo za pito in ga damo počivat na hladno. Ogrejemo pečico na 180°C. Zmešamo preliv iz mleka, smetane, jajc in mu dodamo na koščke narezana sir in čemaž. Namastimo pekač, razvaljamo testo in z njim obložimo pekač. Vanj vlijemo nadev in pečemo 30 minut ali več, da površino zlatorjavo zapečemo. Pred rezanjem malo ohladimo.

URR*

Vse več imamo naših kmetov, in na kar smo res zelo ponosni, so iz vse Slovenije (saj veste, regionalni razvoj pa to, eni imajo to v načrtih, mi pa to kar delamo, vsaka solata šteje). Tako moramo pametno voziti, da ne naredimo z vožnjo sem ter tja preveč škode. Tako naš Mario, ko pripelje kombi od kmeta Finka, ki je v Gradcu, spotoma pobere še regrat iz Prlekije (nabral Dani, tisti s sokovi), moko za zabojčkov kruh in moko kar tako za palačinke od Marka Slaviča (oboje se zgodi pri Mariboru) ter v Dramljah v še zadnje proste kotičke največjega-kombija-kar-ga-lahko-najamemo zloži še slabih 30 kg čemaža. Ne boste verjeli, kako veliko gajbic čemaža je to….Če smo čisto tehnični, zabojčkanje je v veliki meri logistična operacija (še dobro, da pišemo listke pa blog pa recepte, da pišemo, saj bi v nasprotnem to postalo hudo dolgočasna služba).

NvPT**

Kmet Kersnik iz Cerknice slovi po dobrem kislem zelju (ki ga tudi zelo ceni, zato ga je v zabojčkih manj kot bi ga sicer bilo) in še za eno porcijo za v zabojčke nam ga je prihranil, tako za konec zime. Na drugi strani, v prleških Kuršincih, pa je Vrbnjak že ugledal koprive ter tudi obmurski čemaž. Kopriv se veselimo, divja oblika špinače.

ZVZ!***

Radi bi jo izrekli vsem tistim abonentom, ki so prispevali misli, s katerimi bomo razmnožili družino zabojčkarjev (no, to je naš cilj) in jih najdete na spletni strani.

??? –  ***

Pripravljamo se na razpis in vadimo v razpiščini. To je poseben jezik, ki zahteva nekaj kratic*, posebne, primerno učene izraze ter navedbo ustreznih nacionalnih oziroma EU programov.

___

Tako je, da je med zabojčkarji veliko strokovnjakov za marketing in komuniciranje z javnostmi. Nam je to zelo všeč, saj so naše naročnice (in naročniki) zelo prijazne in nam velikokrat ponudijo uslugo (=brezplačna storitev), ki jo seveda z veseljem porabimo. Tako nam svetujete, kako naj komuniciramo z vami. Res nam je fajn, tako odprt posel se gremo, nam je to všeč in veseli smo, da je vam tudi (in da nas malo, ne preveč okregate, kadar naredimo napako).

Jumboti

So med nami, na Amicusovih panojih visijo po mestu. Ni jih veliko, za začetek. Ko bomo veliki, bomo o tem napisali knjigo. Gotovo se bo v njej našla stran za bloški kombi in jumbote.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / 051 499 396

*Uravnoteženi regionalni razvoj ** Napovedujemo v prihodnjem tednu ***Zelo velika zahvala