Prispevki

 On

Spremni listič, 16. teden

Zelo radi povemo, da je zabojčkanje tek na dolge proge. S tem a) tolažimo investitorje (torej same sebe), da bodo bilance nekoč boljše, b) se opravičujemo vam, češ, danes še nismo najboljši,tole se nam je ponesrečilo, res je,  ampak a nismo vendar šele začeli, in c) to povemo, ker je res. Če želimo na poti uživati (in če smo iskreni, smo zato nanjo šli), je nujno zaupanje vase in med nami. Kot ste že opazili, mi ne znamo prodajati zgolj reči, ki bi šle najbolje (prepričani smo, da pesino listje ne ustvarja pomembnih kapitalskih donosov), ampak iščemo ravnotežje med tem, kar je dobro za vas (se spomnite, želimo spremeniti način prehranjevanja v Sloveniji, torej tudi vašega), za naše kmete (ki imajo včasih samo pesino listje) in seveda tudi za tiste iz alineje a). Tisti iz alineje a) prednastavljeno (mogoče bolje poznate besedo po defaultu) ne uživajo zaupanja kmetov, pa tudi naročnic in naročnikov ne. No, mi smo kar taki kot smo, nič posebej se ne trudimo biti lepši, in to tudi povemo (vedno pa držimo besedo). S tem si želimo pridobiti vaše zaupanje, saj nam je vsem jasno, da vsi delamo napake. Razlika je le v tem, ali jih priznamo, se na njih nekaj naučimo in ne prevečkrat ponovimo (dobro vemo, da lahko smo še tako prijazni, a če je storitev slaba, nič  ne pomaga).

Rabarbara je prvič z nami. Kot skoraj vse, jo lahko jeste tudi surovo. Nekateri svarijo pred silnimi količinami oksalne kisline, literatura razkrije, da jo ima manj kot blitva in špinača (ima jo pa). Za praznične dni sladkosnedim priporočamo:

Rabarbarina pita

Testo: 200 g moke, 100 g masla, 100 g sladkorja, 1 jajce

Nadev: 200 g skute, 2 jajci, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 1/2 kg rabarbare, Beljakova krona: 4 beljaki, ščepec soli, 50g sladkorja v prahu

Zamesimo testo in ga ohladimo. Olupimo in narežemo rabarbaro.

Pripravimo nadev iz skute, jajc in sladkorja. S testom obložimo dobro namaščen pekač in vanj nadevamo 2/3 skutinega nadeva ter rabarbarine koščke. Pečemo 15 minut pri 180 stopinj C, dodamo še preostali nadev in pečemo še 5 minut. Iz beljakov in soli stepemo sneg, vmešamo sladkor v prahu, zmes namažemo na pito in pečemo, da sneg dobi zlatorjavo barvo. Dolžino peke do zlatorjavega bomo morali za svojo pečico prvič ugotoviti sami, naslednjič bo že lažje.

Pomlad se je malo ustalila, v tem tednu smo pobrali še vsega bolj po malem: radič, čisto malo kopriv in regrata pri Romani, špinačo in azijsko listje, nekaj mladega česna pri Studnovih, veliko špargljev od Mirota Roglja, pa v tem tednu še veliko avstrijske solate, od kod, pa smo ponosno razkrili že v nedeljskih novicah.

Jumboti

Imamo akcijo! Jumboti so nam ušli, kakšnih dvajset jih je, polovimo jih! Ker so veliki (cca. 4 metre dolgi, 2 visoki in zelo tenki), ga ne boste mogli sami spraviti na kolo ali avto. Zato, ko ga vidite, ga pritisnete (kakovosti fotk ne ocenjujemo) in pošljete na FB ali na email. Izžrebali bomo srečnega lovca z brezplačnim zabojčkom! Prepoznate jih po zelo zeleni špinači in napisom, ki vključuje www.zeleni-zabojcek.si.

Prleške lepote, Bioterme, bukolična idila, prijazni ljudje, pa še malo ceneje vse to

Seveda, ne bomo rekli, da  lahko z zabojčki prihranite. Nedvomno je najceneje, če ostanete doma, to je dejstvo. Če pa ste za premik, vam toplo svetujemo, da si najamete apartma pri zabojčkastem kmetu Vrbnjaku, konji, dobra eko hrana, bioterme na dosegu kolesarjenja. Nam je všeč. In če izrečete skrivno geslo zabojček vam bo Anton pridal še 10% popusta. Spletna stran pove še več www.turisticna-kmetija-vrbnjak.si.

V prihodnjem tednu boste na počitnicah, kar veliko, mi pa ne

Ker boste mnogi odstotni čez praznike, predvsem do srede, se bomo potrudili in vas o fini izbiri prihodnjega tedna obvestili že v petek. Vemo, da bomo prvo slovensko svežo solato, pa slovenske redkvice pa še kaj se bo našlo. Aha, pa tudi slovenska DEMETER jabolka, ki bodo z nami do srede maja (vmes pa štafeto že prevzamejo jagode!).  Kastelicu jih je zmanjkalo in danes smo delno dopolnili zabojčke z avstrijskimi, vrste gala.

Kavcijo še vedno zbiramo, samo bolj počasi

Torej, še vedno velja, da za zabojčke zahtevamo kavcijo. Kot nas poznate, nismo hudo striktni, ampak zato pa vas prosimo, da nam pomagate in če niste, da nam jo pripravite (10€, gotovina). Ker ko se mogoče preselite in nehate dobivate zabojčke (to se nam zdi edina možnost, zakaj bi nekdo nehal jemati zabojčke), vam ta denar vrnemo, vi pa nam vse zabojčke.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396

V: