Prispevki

 On

Spremni listič, 18. teden

Očitno se navdih in mnogo dela dopolnjujeta – ko je drugega veliko, prvega kar ni in ni. In pri zabojčkih je v teh dneh veliko dela, razmišljamo o stroških ter o učinkoviti organizaciji.
Še dobro, da se v teh tednih na poljih kar precej dogaja (potem navdih ni tako pomemben), zelenjava si po dežju opomogla in ne sili več tako zelo v cvetenje (mehanizem je tak: aaaaaa, panika, kako je suho, čim prej moram narediti semena, preden se posušim). (april je bil hudo sušen, če ste mogoče opazili).

Finance so nas izbrale med 10 finalistov za najpodjetniške ideje 2011. Nobel, ne? Iskreno, malce nas čudi, vedno smo si predstavljali, da take nagrade dobijo visokotehnološka podjetja, izvozniki, taka presežna podjetja. No, mi smo ponosni zapečkarji, ki delamo to, kar so delali že pred tisočletji, veseli smo, da je to komu všeč!

To priznanje razumemo bolj v kontekstu medijske pozornosti, ki jo v zadnjem letu dobiva varna hrana. In na sploh pridelava hrane ter prehranska samooskrba. To nam godi, saj je moč medijev velika in pomembno je, da se o tem govori. Naša naloga pa je, da preskrbimo dovolj primernega gradiva. In zabojčkov, jasno. Slava vedno dobro dene, še posebej če se zavedaš resnične vrednosti. V drugi polovici maja bo javno glasovanje in veselimo se vaše podpore. (Itak vsi želimo zmagati, to bi bila cela zabava).

Slana pita s korenjem in kumino

Testo: 200g polnozrnate moke, 1 jajce, 70 g masla, nekaj žlic mrzle vode, sol  // Nadev: 300g korenja, 3 jajca, 2 dl mleka, kumina, po želji 80 g naribanega sira

Zamesimo testo in ga damo počivat. Pečico segrejemo na 200° C. Korenje olupimo, narežemo na kolesca, blanširamo in odcedimo. Testo razvaljamo in z njim obložimo namaščen pekač. Na testo naložimo korenje in ga prelijemo z mešanico iz jajc, mleka, malo soli in kumine. Če vam manjka kalorij (ali če se jih ne izogibate), dodajte v mešanico še 80 g naribanega sira, izkoristek karotena je boljši v sožitju z maščobami. Pečemo pol ure.

Zgodbe s kmetije

S solato smo založeni, pri Studnovih je imajo polne njive. Nekaj rdeče redkvice je še ostalo pri njih, ki ni čez praznike popokala (pa ne zaradi njih). Potem smo v zabojčke dali Romanin (Jarc Sečnik) radič pa čisto malo kopriv. Samosvoji šparglji, še dobro, da smo pri Roglju kar na vrhu odjemalcev, tako da nas z njimi vedno založi, tudi če se jim ne da rasti. Pa jabolka seveda, Gloster je tokrat zadnjič, postaja mokast, Idareda ima Purgar še nekaj. In to je to, ne bi se še hvalili z domačo ponudbo.

Pomladanski piknik

Zadnjo majsko soboto bi zabojčkarji organizirali popoldanski piknik. Ker je leto gozdov, ga bi v drevesnici Štivan pri Postojni. Sprehod po gozdni učni poti, za malico dobrote iz zabojčka, nekaj dogodivščin za otroke. Taka zabojčkasta malo preprosto druženje.  Če vas zanima, nam to povejte, da se spravimo v organizacijo  – ideja se nam zdi fajn, samo ne vemo, če bi vi prišli.

Zakaj je ta listič na neekološkem papirju

Žal trenutno ne zmoremo stroškov tiska na recikliran papir (na leto se nabere kakšnih 600€ več…). Listkov pa ne bi kar  ukinili (bilo bi seveda najbolj ekološko), tako smo navezani nanje (čeprav nas včasih muči navdih, ki ga kar ni).

Kavcija za vračljive zabojčke

V teh dneh za vse zabojčke, za katere smo že dobili kavcijo, izdajamo in po emailu pošiljamo potrdila. Kavcijo pobiramo izključno gotovinsko, saj to omogoča prožnejše vračanja. Če je še niste poravnali, nam jo prosimo priložite ob naslednjem naročilu.

Veseli smo tudi kartonskih zabojčkov

Če imate doma še kakšen kartonski zabojček, tudi po njih je hlepimo.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396

V: