Prispevki

 On

Spremni listič, 30. teden

Včasih se nam zdi prirojena pravica, da na ta listič napišemo res karkoli, da ga takorekoč psihoterapevtsko izrabimo. Spet drugič pa čutimo breme, da bi morali ta papirčič za kaj silno pametnega, modrega povedati, saj si naše naročnice in naročniki to zaslužijo (in to je običajno kar težja naloga). In danes je to drugo, saj je to vendar zadnji pred počitnicami. Je to, da je Peter Studnov razkril skrivnost svoje (pre)počasi rastoče solate, dovolj pomembno? Pa da  je Kersnik, ki so mu na avtocesti harmonikarizirali zadnji del njegovega piaggo kombija, spet dobil nov zadek in lahko vozi svoje pametne ovce (teh ne v zabojčke, jasno), da o njegovi na-kraški-zemlji-rastoče-zelenjave-in-zato-silno-bogate-z-minirane ne omenjamo?

Življenje zelenih zabojčkov je sestavljeno iz res majhnih, za vesolje ne zelo pomembnih sprememb in dogodkov. A če ne bi Peter tega natuhtal, če ne bi Kersnik spet drvel po cesti,  bi ostali brez zelenjave. Sitno.  Všeč nam je,  da delamo mikro-majhen lokalen posel, sestavljen iz čisto majhnih sprememb, ki pa na koncu z res fino hrano, boljšo kot bi jo imeli brez njega, oskrbi nekaj sto družin. Tako smo iz približno 100 tedenski zabojčkov lansko leto prišli na več kot 250 tedenskih zabojčkov to leto (kar nam je, priznamo, dalo vetra pa tudi vi ste čutili kakšno napako več, tako da smo bili kar veseli poletnega zmanjšanja).

In ker po poletnih počitnicah pričakujemo ponovno  rast, se pripravljamo, da bomo lahko dobro sestavili in pripeljali vse zabojčke (in zraven še vedno normalno živeli, jasno). Mojstri so že končali prenovo prostora, kamor se selimo v prihodnjih dveh tednih (ves tak lep in primeren za še kaj več kot za prelaganje zelenjave), dogovarjamo se za novo opremo, ki nam bo omogočila točnejše delo, pa še kar nekaj takih sprememb na jesensko  zalogo delamo.

In ko nam je  dolgčas, razmišljamo o tem, kako poceniti to zelenjavo, tako z manjšo maržo (ki pa bi bila še vedno dovolj velika, da  se razvijamo) ter nižjimi proizvodnimi stroški. Odgovor je vedno podoben: če bi imeli približno trikrat toliko zabojčkov, bi bila hrana lahko približno 20 do 30 odstotkov cenejša, tako čez palec. Cenejša hrana, več naročnic, več zabojčkov, več kmetov. Počasi gremo tja.

Kam smo poslali naročila

V tem tednu smo takole razdelili naša naročila: italijanske so nektarine, koromač, banane so še od dlje. Vse ostalo je pa čisto od blizu.

Fras ima najdaljši seznam: jajčevec, buče Hokkadio, bučke (furlanske rumene pa navadne), mini lubenica, paprika kozji rog, paprika rumena, paprika zelena, paradižnik, sladki feferoni, bučke. Robidnice so s kmetije Zahojnik z Vranskega, prvič so z nami, Fras jih je priporočil. Mlado zelje, blitva,  mlada čebula,  stročji fižol je to Aleša Kersnika s Cerknice (on pa ni prvič z nami).   Breskve,  jajčevec, kumare,  paprika zelena,  paradižnik (en manjši del) je od Dani Kovačiča iz Ljutomera (ki se ravno zdaj aktivno grozi ob Grosmannovem festivalu, vemo pa, da so njegovi pridelki taki sproščeni).   Čebula,  korenje,  krompir mladi so iz Gozd Reke, Retarjevi.  Stročji fižol,  koleraba,  koprive od Romane iz Horjula;  solata od Studna, kot vse leto (in ta vrsta solate, ki sicer ne uhaja v cvet, v senci solate v sosednji vrsti sploh noče rasti);  kumare,  pekoča paprika, rdeča pesa in zelišča od Urške Kersnikove iz Lukovice.

Kaj bomo delali med počitnicami do 18. avgusta

Načrt je tak: en teden čisto čisto nič, polovico drugega tedna se bomo selili. Selimo se čisto nikamor drugam kot nazaj h koreninam, kjer smo zložili prve zabojčke, k Studnovim (ampak tokrat bo infrastruktura boljša, prvi so bili zloženi pod milim nebom in ročno smo pisali račune, to je bilo zabavno!).

Po tej drugi polovici pa bomo vprašali kmete, kaj jim je zrastlo, tako da bomo to okoli 13. avgusta objavili novo vsebino, in potem bomo vse do konca leta čisto vsak teden z vami. Obeta se nam zabavna jesen, nekaj novih izzivov smo si našli (nov prostor, nove možnosti, evo jih, tu so izzivi).

Nekaj novih slikic

Nekaj dni smo se motali po Prlekiji in v tem silno sproščujočem okolju (kadar  okoli ne gučajo strašne maske in kričijo zombiji) posneli nekaj fotografij, ki jih najdete na našem blogu. Če pa bloga ne najdete, nas zatožite mami (pa še nam povejte).

Sklic najdete na računu pa tudi v potrdilnem emailu. Oba sta pravilna, kateregakoli vzamete (sta pa različna).

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396

V: