Spremni listič, 37. teden

Ali je koren, ko ga načne miška, še pravi koren? Če je, kako ga pripraviti za v zabojček? Ga odrezati, prirezati, oblikovati, da bo izgledal kot-da-me-ni-najedla-miška, ga le oprati (kar naredi kmet ali pa tudi ne, odvisno od prepričanja)? Je koren, tak, ki je najeden, vreden prave cene ali pa je potrebno ceno znižati? Oziroma dati noter več korenja, takega najedenega ali pa tudi onega, celega? Je mogoče to, da je najeden, le znak tega, da je okolje, v katerem je zrastel, zdravo (ali pa je le polno mišk, sicer pa čisto normalno)?  Pravzaprav, tristokosmatihmedvedov, kaj za vraga morajo te miši naše korenje jesti? Tako nekako gre tole zabojčkanje. Se zdi kar zapleteno in polno vprašanj (in vsi odgovori so pomembni, da ste vi zadovoljni). Da pa ne pozabimo, kaj se pravzaprav gremo, gremo se en tak zelo preprost posel, ki ga želimo narediti še bolj preprostega. Vedno se vprašamo, če bi to zrastlo na našem vrtu, kaj bi naredili. Takoj kompost / kompost po premisleku / obrezovanje, rezanje, take reči / kar tako bi pojedli. No, in če je kar tako bi pojedli, potem je za v zabojček, če pa je obrezovanje…tu se zakomplicira. Komu predati to rezanje? Včasih to naredimo, preden spakiramo v zabojček, včasih pa prepustimo vam. Kakšna zelenjava je namreč veliko bolj srečna, če jo manj režemo. Recimo korenje je že tako in če ga obrežete vi, se ne bo imel časa sušiti.

Se pa zgodi, da ste vi drugačnega mnenja in zato pišemo vse tole, da se bolje razumemo (ker nam je fajn, da smo skupaj zaradi razumevanja pa tudi če nismo, da smo zaradi različnih stališč, ne zaradi naše površnosti ali slabega deljenja informacij).

Iz Oddelka za uporabno umetnost tokrat tradicionalno ukrajinska

Solata iz rdeče pese, sliv in orehov

30 dkg rdeče pese, 5-10 suhih ali svežih sliv,  pest orehov, šalotka ali manjša čebula, 3 žlice majoneze ali kisle smetane

Peso operemo, narežemo na četrtine in skuhamo v sopari; na dno manjše kozice nalijemo za pol prsta vode in pokrito kuhamo na majhnem ognju 15 minut. Suhe slive omehčamo v vreli vodi  (10 minut) in jih izkoščičimo. Peso olupimo in naribamo. Če nam je naša barva kože na rokah ljuba in je ne želimo škrlatno obarvati, uporabimo rokavice. Nasekljamo orehe, narežemo čebulo, slive in jih s peso in prelivom umešamo v kremasto solato. Uporabimo jo tudi kot malico, predjed ali prilogo, če je naredimo več, pa bo v hladilniku bo brez težav počakala nekaj dni, še posebej, če smo uporabili suhe slive.

Kako so se kmetje v tem tednu izkazali

Alojz Kastelic, Mirna Peč, Golden Orange / Demeter kmetija Purgaj, jonagold in idared / Urška Kersnik, Lukovica, paradižnik, zelena, ohrovt, jajčevec / Romana Jarc Sečnik, Horjul, radič tržaški solatnik,  rumena paprika, mlada čebula / Janez Retar, Gozd Reka, rukola, čebula,  česen,  korenje,  rdeča pesa, blitva, krompir, bučke / Ceglarjevi, Verd, paprika kurtovska kapija / Aleš Kersnik, Cerknica, blitva, mlado zelje, čebula, daikon, korenje, stročji fižol,  rdeča pesa z zelenjem, repa z zelenjem, stročji fižol / Studen, solata, redkvice, rdeči velikan

Ko smo v preteklem tednu že tovornjaček zaganjali, da bi šel po zelenjavo čez mejo, so nam kmetje poslali fino ponudbo in čisto do roba smo napolnili zelenjavne zabojček s skoraj izključno slovensko zelenjavo.

Zabojčkar obrača, kmet obrne (ali pa ne)

Naš največji planski podvig pretekle sezone je bil verjetno načrtovano sajenje solate, ki smo jo z izjemo preteklih treh tednov imeli vedno dovolj, dobre, s Studnovih njiv. Lanskega februarja smo se sestali s prleško delegacijo, bilo je zelo prijetno in lepo se je slišalo. Kakor se rado zgodi, največ prleške zelenjave smo imeli pri Daniju, ki se je do letos ukvarjal predvsem s sadjem, in drznimo se reči, da se je za rastlinjak in zelenjavo vsaj malo ogrel tudi zaradi nas (in nas potem celo poletje zasipaval z fino zelenjavo). Vsi drugi zelenjadarji so letos ostali bolj pri razmislekih.

Zdaj vemo, da je poleti že zdaj dovolj zelenjave  in da moramo s kmeti napeti vse moči, da bi jo bilo več tudi jeseni in pozno v zimo (kar se da), zgodnja domača pomladanska v večjih količinah pa bo zaenkrat verjetno ostala še bolj lepa želja (še vedno bomo nabirali travniški regrat pa čemaž, se zdi). Nekaj planskih podvigov nas še čaka, bo pa letos že laže, saj so tudi kmetje še bolj zainteresirani, saj so letos poleti prav po nepotrebnem imeli občasne presežke zelenjave. Takole na jesen pa je hitro vsega konec,

Zabojčki

Imamo (začasno) krizo z zabojčki, tako da ste mogoče tokrat prejeli kartonski zabojček (četudi ga niste naročili). Tudi tega bomo seveda ob vašem prihodnjem naročilu veseli nazaj.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / 051 499 396

V: