Prispevki

 On

Spremni listič, 38. teden

Zelo smo veseli, da ste prav v tem tednu naročili Zeleni zabojček!

Radovedni kot le kaj

Ker smo po naravi radovedni (pa še drugi razlogi so, seveda), si močno želimo izvedeti, zakaj pa ravno vi naročate Zeleni zabojček. In pa kateri je glavni razlog, zakaj (in kdaj) ga ne bi več. Tako bomo v tem mesecu, poleg tega listka, na vse možne način poizvedovali, kaj lahko naredimo, da bodo ti zabojčki bolj po meri naročnic.

Število zabojčkarjev raste počasi, takole na poletje pade (dopusti, vrtovi), in potem na jesen čisto počasi počasi raste. Ljudje, ki so že jedli zelenjavo iz zelenega zabojčka, potem lahko tedne in mesece čakajo, preden spet naročijo (in vmes zabojčkov blazno ne pogrešajo). Očitno ta izkušnja le ni tako neprekosljivo krasna, in bolje bomo morali delati, da bomo navdušili več naročnic in naročnikov za ekološko, lokalno pridelano hrano.

Potrebujemo vašo pomoč

Vemo, da vi veste, kaj moramo izboljšati, da boste (ostali) redni naročniki pa tudi da bomo vašim prijateljem, ki bi-naročili-pa-ne-vemo-zakaj-še-niso, dovolj všeč, da bodo naročili (in potem spet in spet). Ali pa vsi tisti, ki so že naročili, pa zabojčki potem niso izpolnili njihovih pričakovanj pa nam niso povedali, vam pa so. Mi pa vsega tega ne vemo, povejte nam, to nam bo pomagalo!

Daikon (tisti gigantski bel koren), sorodnik redkvic, je letos nekoliko bolj ostrega okusa,vode ni bilo.  Dober tako koren kot tudi zelenje. Ima 6 kalorij na 100 g, ima pa tudi dobrih 30 odstotkov dnevnih potreb vitamina C.

Solata z daikonom in korenjem

korenje in daikon v razmerju 1:1,  olivno olje, limonin sok,sol
Daikon in korenje operemo in naribamo na tanke paličice. Zmešamo jih z ostalimi sestavinami in pustimo počivati v hladilniku. Ponudimo samo, kot dodatek k zeleni solati ali kot sočno polnilo v sendvičih.

Kako so se kmetje v tem tednu izkazali

Alojz Kastelic, Mirna Peč, Golden Orange, Opal, Topaz / Demeter kmetija Purgaj, jonagold in idared / Urška Kersnik, Lukovica, ohrovt / Romana Jarc Sečnik, Horjul, radič tržaški solatnik,  rumena paprika, repa / Janez Retar, Gozd Reka, rukola, čebula,  česen,  korenje,  rdeča pesa, blitva, krompir, redkvice, korenje, motovilec, koleraba / Ceglarjevi, Verd, paprika kurtovska kapija / Aleš Kersnik, Cerknica, blitva, zelje, čebula, daikon, rdeča pesa z zelenjem, repa z zelenjem / Studen, solata, redkvice, rdeči velikan / Fras, Ankaran, paprike vseh vrst, bučke rumene, por

Kako alternativni smo lahko (in bomo vseeno preživeli)

Ni ravno poljedelska informacija, ki jih pogosto na tej strani najdete, bo pa pomembno vplivali na naše delo (če boste komentirali na zabojcek@zeleni-zabojcek.si, pa sploh).

Naša želja je, da bi vi bolje jedli. Bolj raznovrstno, bolj zdravo, ravno prav, okusno, take reči. In tako tudi sestavljamo zabojčke, slovenske, mile, dopolnjene (spet kmalu). V njih dajemo tudi kakšne bolj alternativne zeli, ki jim mogoče še ne veste uporabe, mi smo pa slišali in poskusili, da so dobre, zdrave ali pa vsaj zanimive (recimo pesa z zelenjem, topinambur, pa take tradicionalne). Včasih damo v zabojček tudi kaj takega, za kar vemo, da ne boste ravno veselo kričali (recimo jaaaa, spet je koleraaaba), ima pa kmet tega res veliko, dobra letina, kaj če, in bo silno vesel, če mu pojemo kakšno kolerabo več.  Ali pa drugega pač ni z domačih eko njiv.

Nekje je zdrava mera, kaj gre v zabojček in za kaj se prav prijazno kmetu zahvalimo, ne, hvala, tokrat ne, naj zgnije na njivi, drugič se pa z nami posvetuj, kaj lahko pozabojčkamo (tako nekako se lahko konča, nerodni del zgodbe, kmet ni vesel). Mi si želimo, da bi take zabojčke delali, ki bi bili večini na kožo pisani in da bi z veseljem odprli Zelene zabojčke.

Jumbo se vrača

Nekaj velikih plakatov po Ljubljani, predvsem po centru, vas bo spominjalo, da je ponedeljek spet tu in da se zabojčki že ogrevajo, da pridejo k vam (pa vse ostale, kaj finega zamujajo). Nam so všeč, s tekstom in pretiranimi oklepaji (pač tako kot pišemo), in plastično svetlečimi sadeži, pač tako kot so kurtovske paprike.

Zabojčki

Še vedno imamo krizo s plastičnimi zabojčki, vse preveč jih je ostalo pri naročnicah, ki so še na dopustih ali pa imajo svoje vrtove (upamo), tako da ste mogoče tokrat prejeli kartonski zabojček (četudi ga niste naročili). Tudi tega bomo seveda ob vašem prihodnjem naročilu veseli nazaj.

Račun in ostalo

Naš račun še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana).  Sklic najdete na računu pa tudi v potrdilnem emailu. Oba sta pravilna, kateregakoli vzamete.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / 051 499 396

V: