Prispevki

 On

Spremni listič 38. teden

Zz: Zdravo, a bo ta teden bodo paradižniki ali so zaradi dežja popokali? Pa, solata bo?

Boris Fras: Hmm, iz vode vidim samo vrhove prekel. Mogoče bo odplaknilo tudi sadike, kakšnih 5000, in adijo zimski pridelki…

Tako nekako je izgledal pogovor v ponedeljek kasno zvečer. Zato žal v tem tednu ni ne solate in ne paradižnikov. Kar ni zalilo, odplaknilo, je pa nagnito, napokano. Ne vemo, kako drugače kot z gladežem so to reševali naši predniki, mi imamo še vedno možnost, da se razgledamo naokoli in najdemo kaj za pod zob. Upamo, da bo še vseeno kaj ostalo v zemlji in da bo tudi Boris imel kaj prodajati pozimi (in mi jesti, one solate pa radiče pa fine ohrovtke pa brokoli smo imeli nagledane za januar in kasneje). Zabojčkanje, polno izzivov. Kmetovanje, polno izzivov.

Eko banane

Niso in upamo še dolgo ne bodo slovenski sadež (pa tudi regionalni ne). Je pa tako, da so že skoraj osnovno živilo, zato jih boste od prihodnjega tedna lahko dodali k svojemu zabojčku. Trudili se bomo, da bodo čimprej pošteno trgovinske (fairtrade),  vseskozi pa seveda izključno eko. Kakovostna osnovna živila po sprejemljivi ceni, to je naša misija.

Ratatouille (ratatuj) iz pečice

  • pol čebule, strok česna
  • skodelica paradižnikovega pireja ali sveži narezani, nasoljeni in odcejeni paradižniki,
  • večja bučka, paprika, jajčevec, rdeče korenje
  • nekaj stebel svežega timijana (poskusite tudi različice z majaronom, baziliko, lovorjem)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper

Pečico segrejemo na 180-200 stopinj. Čebulo in česen drobno sesekljamo, v pekač namažemo paradižnikov pire, potresemo s čebulo, česnom, soljo, poprom in žlico oljčnega olja. Premešamo. Zelenjavo narežemo na tanjše rezine in jih naložimo jih v model od roba proti sredini. Poškropimo z oljčnim oljem, solimo, popramo in potresemo s timijanovimi lističi. Vse skupaj pokrijemo s peki papirjem in pečemo v pečici 40 minut. Za prilogo lahko pripravimo belo ali rumeno polento, kuskus, riž, kos kruha